Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pristatė „tvarios“ aprangos pramonės iniciatyvą

ES trečiadienį paskelbė pasiūlymus dėl kovos su „greitąja mada“, kad drabužiai būtų ilgaamžiškesni ir lengviau taisomi, Bendrijai siekiant sugriežtinti savo aplinkosaugos standartus.
Greitoji mada
Greitoji mada / 123RF.com nuotr.

„Laikas atsisakyti modelio „paimk, pagamink, sugadink ir išmesk“, kuris yra itin žalingas mūsų planetai, sveikatai ir ekonomikai“, – pareiškė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas.

Planu, dėl kurio dabar derėsis ES valstybės narės ir įstatymų leidėjai, siekiama užtikrinti, kad iki 2030 metų bloko teritorijoje parduodami tekstilės gaminiai būtų kuo dažniau gaminami iš perdirbto pluošto. Taip pat planuojama mažinti juose esančių pavojingų mikroplastiko kiekį.

„Greitoji mada turėtų išeiti iš mados, o ekonomiškai pelningos pakartotinio naudojimo ir taisymo paslaugos turėtų būti plačiai prieinamos“, – sakoma Briuselio pareiškime.

ES siūlo įvesti drabužių ženklinimą, kuriuo būtų nurodoma, kiek produktai yra lengvai perdirbami ir ekologiški.

Taip pat būtų uždrausta „tam tikromis sąlygomis“ naikinti neparduotus gaminius, įskaitant į parduotuves grąžintas drabužius.

Briuselio duomenimis, tekstilės gaminiai daro „ketvirtą didžiausią poveikį aplinkai ir klimato kaitai“ 27 ES valstybėse narėse po maisto produktų, būsto ir transporto.

Bloko skaičiavimais, europiečiai perka 26 kg drabužių ir namų apyvokos audinių, iš kurių 73 proc. yra importuojami, o išmeta – apie 11 kg tekstilės, arba iš viso 5,8 mln. tonų.

Nuo 2000 iki 2015 metų tekstilės gamyba pasaulyje padvigubėjo, tačiau perdirbama mažiau nei 1 proc. visų gaminių. Be to, iki 35 proc. į aplinką patenkančio mikroplastiko susiję su drabužiais iš poliesterio ar akrilo pluoštų.

Pasiūlymas dėl tekstilės yra dalis platesnės „tvarių produktų iniciatyvos“, skirtos sustiprinti galiojančias taisykles, įvestas siekiant padaryti prekės energetiškai efektyvesnes ir perdirbamas.

ES vykdomoji valdžia ketina sugriežtinti gaminių dizainui keliamus reikalavimus, įpareigodama naudoti patvaresnes, atsparesnes ir perdirbamas medžiagas.

Prekės turėtų būti lengviau prižiūrimos ir taisomos, o konkrečios priemonės, be kita ko, turėtų palengvinti išmaniųjų telefonų baterijų keitimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius