-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Europos 2020“ konkurencingumo indekse Lietuva pirmauja dėl IT infrastruktūros, tačiau atsilieka dėl nelanksčių darbo santykių

2014 metų Pasaulio Ekonomikos Forumo pristatytame „Europa 2020“ konkurencingumo indekse Lietuva užima 17 vietą ir lenkia Latviją bei Čekiją. Lyginant su 2013 m., Lietuva pakilo per 3 pozicijas ir pasistūmėjo arčiau reitinge pirmaujančių Suomijos bei Švedijos.
Sutartis
. / 123rf nuotr.

Geriausiai Lietuva pasirodė verslo sąlygų ir verslininkystės kategorijoje bei informacinių technologijų ir IT infrastruktūros srityje, tačiau ženkliai atsilieka nuo kitų Europos valstybių darbuotojų samdymo ir atleidimo sudėtingumo kategorijoje.

„Norėdami toliau sėkmingai kilti konkurencingumą ir sąlygas investuotojams vertinančiuose reitinguose, privalome tobulinti sritis, kuriose esame įvertinami prasčiausiai. Tiek Europos, tiek pasaulio reitinguose Lietuva ne pirmą kartą išsiskiria nelanksčiais darbo santykiais ir darbo rinkos poreikių neatitinkančiu profesiniu mokymu. Tai – sritys, kuriose proveržis yra reikalingiausias ir labiausiai prisidėtų prie Lietuvos konkurencingumo didinimo,“ – tvirtina VšĮ „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Arvydas Arnašius.

Europos konkurencingumo indeksas vertina visų Europos valstybių konkurencingumą atsižvelgdamas į platų spektrą kriterijų, nuo makroekonominės šalies situacijos iki sveikatos apsaugos, švietimo ir inovacijų.

Jo teigimu, neseniai priimtos administracinę darbo santykių naštą mažinančios pataisos – pirmasis žingsnis didinant Lietuvos konkurencingumą. Tačiau norint išlaikyti konkurencingumą regione, Lietuvai būtina modernizuoti darbo santykius atsižvelgiant į šiandienos realybę ir pritaikyti teisinį reguliavimą prie lanksčios ir modernios darbo rinkos bei jos dalyvių poreikių.

Labiau subalansuota teisinė aplinka būtų naudinga ne tik lankstumą vertinantiems darbuotojams ir darbdaviams, bet ir ženkliai sumažintų šešėlinę darbo rinką, taip padidinant valstybės surenkamus darbo jėgos mokesčius. Remiantis kitų Europos valstybių praktika, lankstesni darbo santykiai ir galimybė tartis dėl darbo sąlygų skatina darbuotojų bei darbdavių socialinį dialogą bei didina profesinių sąjungų vaidmenį.

Europos konkurencingumo indeksas vertina visų Europos valstybių konkurencingumą atsižvelgdamas į platų spektrą kriterijų, nuo makroekonominės šalies situacijos iki sveikatos apsaugos, švietimo ir inovacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius