-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

EŽTT nagrinės Panevėžio statybos tresto skundą dėl 10 mln. eurų baudos

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nagrinės bendrovės Panevėžio statybos trestas (PST) skundą dėl Konkurencijos tarnybos įmonei skirtos 10,3 mln. eurų (su palūkanomis) baudos už kartelinį susitarimą.
„Panevėžio statybos trestas“ (PST)
„Panevėžio statybos trestas“ (PST) / Bendrovės nuotr.

PST trečiadienį per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė gavęs patvirtinimą, kad jo pareiškimas užregistruotas preliminariam nagrinėjimui.

„PST pasinaudojo juridinio asmens teise kreiptis į EŽTT dėl verslo interesų gynimo taikant Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją“, – rašoma pranešime.

PST manymu, Lietuvos administraciniai teismai galimai pažeidė Konvenciją nagrinėdami įmonės skundus dėl Konkurencijos tarybos sprendimo panaikinimo.

Konkurencijos taryba 2017 metais PST skyrė skyrė 8,5 mln. eurų, o bankrutuojančiai Vilniaus statybų bendrovei „Active construction management“ (buvusiai „Irdaiva“) – 3,7 mln. eurų baudas už tai, kad jos prieš septynerius metus buvo sudariusios kartelinį susitarimą, dalyvaudamos Vilniaus savivaldybės skelbtuose darželių atnaujinimo konkursuose.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pernai birželį galutinai pripažino, kad baudos skirtos pagrįstai.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pernai vasarą sutiko leisti PST mokėti baudą dalimis, o Konkurencijos taryba tokį sprendimą apskundė teismui.

Pasak jos, PST nenurodė objektyvių priežasčių, kodėl negali baudos sumokėti laiku, o mokant baudą per ilgą laiką ji iš esmės nepatirs didesnių nepatogumų, todėl nebus pasiekta pagrindinių baudos tikslų – ne tik nubausti, bet ir atgrasyti įmones nuo itin pavojingų Konkurencijos įstatymo pažeidimų.

Panevėžio apylinkės teismas pernai gruodį nutarė, kad PST negali baudos mokėti dalimis. Iš karto po to VMI kreipėsi į Europos Komisiją dėl valstybės pagalbos schemos.

PST pagal grafiką baudą ketino sumokėti per 120 mėnesių – po 85,8 tūkst. eurų kas mėnesį. Įmonė pernai rugpjūtį ir rugsėjį jau sumokėjo po 103,1 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius