Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FNTT atliko kratas Kauno oro uosto kavinėse: dirbo mergina, neturinti leidimo gyventi Lietuvoje?

Kauno oro uoste veikia penki įmonei „A ir M“ priklausantys maitinimo taškai – „Coffee & Snacks“ kavinė, pardavimų automatai ir trys „Thierry“ kepyklos. Vienos jų įkurdintos atvykimo salėje ir yra prieinamos be patikrų, kitos – veiklą vykdo išvykimo terminale. 15min duomenimis, sausio 17 d. maitinimo vietose atliktos kratos. Tai patvirtino ir kratas atlikusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). UAB „A ir M“ vadovė nuo komentarų susilaiko.
Kauno oro uoste
Kauno oro uoste / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„A ir M“ priklausantis „Coffee & Snacks“ greitojo aptarnavimo baras veikia ne tik Kauno oro uoste, bet ir „Žalgirio“ arenoje. Veikia jis tuomet, kai arenoje vyksta kokie renginiai.

Apie Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vykdomas kratas oro uosto kavinėse 15min pranešė viešai prisistatyti nepanoręs asmuo (vardas ir pavardė redakcijai yra žinomi). Į FNTT, šaltinio teigimu, pernai kreipėsi ne vienas bendrovės darbuotojas, po kreipimosi buvo pradėtas tyrimas. Iš pradžių FNTT pareigūnai apsilankė nesterilioje (patekimui nereikalingas specialus oro uosto leidimas) zonoje – atvykimo salėje veikiančiame restoranėlyje. Tuomet, gavę leidimą, ėjo atlikti patikrų ir į sterilią zoną.

FNTT atstovas viešiesiems ryšiams Aleksandras Zubriakovas 15min patvirtino, kad FNTT Kauno apygardos valdyba praėjusią savaitę atliko procesinius veiksmus ikiteisminiame tyrime dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo. Tačiau siekiant nepakenkti šio ikiteisminio tyrimo sėkmei daugiau informacijos apie jį šiuo metu nėra teikiama.

Dirbo leidimo gyventi Lietuvoje neturinti užsienietė?

15min šaltinis užsiminė, kad FNTT turėtų tirti ir tai, ar „A ir M“ įmonės Kauno oro uosto padalinyje kurį laiką nedirbo oficialiai neįdarbinta ir leidimo gyventi Lietuvoje neturinti užsienietė darbuotoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Pasak šaltinio, ši mergina, pasibaigus leidimui gyventi Lietuvoje, buvo „išdarbinta“, tačiau toliau dirbo neoficialiai, turėjo oro uosto leidimą patekti į sterilią zoną, kol galiausiai buvo atleista.

„Kaip nelegaliai esantis šalyje žmogus gali tiesiog vaikščioti per pasienį oro uoste kiekvieną dieną? Kaip gali patekti į sterilią zoną? Kodėl oro uostas nepakomentuoja? Žinau, kad jų ir „A ir M“ viešojo konkurso sutartyje buvo punktas dėl skaidraus mokėjimo. Juk čia pasienis, oro uostas. Ten niekas neatvažiuos patikrinti, nes niekas negali įeiti. Gali daryt ten ką nori – niekas nepatikrins“, – stebėjosi 15min šaltinis.

VDI aptiko pažeidimų

15min kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją. Šios įstaigos patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė atskleidė, kad 2019 metais „A ir M“ buvo tikrinta du kartus pagal gautus skundus. Nustatyti pažeidimai dėl darbuotojų darbo vietos profesinės rizikos vertinimo, dėl darbo laiko režimo, darbo užmokesčio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos, mokėjimo už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nenurodyto darbo užmokesčio darbo skelbime. Tiesa, patikrinimai, anot VDI atstovės, buvo atlikti ne Kaune esančiuose „A ir M“ įmonės padaliniuose.

Nelegalių darbuotojų patikrinimo metu nebuvo nustatyta.

Oro uostas patvirtina, kad tyrimas vyksta

Atsakymus dėl susiklosčiusios situacijos pateikė ir VĮ Lietuvos oro uostai atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas. Pasak jo, viešasis patalpų nuomos konkursas vyko 2017 m. balandžio mėnesį. Patalpos „A ir M“ įmonei buvo išnuomotos penkerių metų terminui.

„Mūsų žiniomis, bendrovė turi abiejų minėtų prekių ženklų (“Coffee and snacks„ ir „Thierry“ – aut. past.) valdymo teisę. Šie prekių ženklai buvo pateikti konkurso metu 2017 metais. Ši įmonė ir veikia su 2 prekių ženklais kaip ir buvo numatyta sutartyje“, – paaiškino T.Vasiliauskas.

Paklaustas, ar sutartyje nėra nurodyta būtinos skaidrumo mokant atlyginimus sąlygos, jis patikino, kad tiek pasirašytos sutarties sąlygos, tiek teisės aktai reikalauja, kad vykdoma komercinė veikla privalo būti skaidri.

„Mes sudarėme sąlygas teisėsaugai atlikti visus reikalingus veiksmus. Jei ateityje bus poreikis papildomiems veiksmams – taip pat suteiksime visą reikalingą informaciją ir užtikrinsime visus teisėsaugos poreikius. Neturime informacijos, ar kratos atliktos ir direktorės bei vadybininkės („A ir M“ įmonės, – aut. past.) namuose. Informacijos apie aptiktus pažeidimus kol kas neturime. Įprasta, kad ikiteisminio tyrimo metu tokia informacija nėra viešinama“, – teigė T.Vasiliauskas.

Paklaustas, ar „A ir M“ įmonės kavinės šiuo metu Kauno oro uoste veikia, jis atsakė teigiamai.

„Tačiau atidžiai stebime situaciją ir jei paaiškėtų naujų, iki šiol mums nežinomų aplinkybių, imsimės būtinų veiksmų, kurių pareikalautų pakitusi situacija“, – patikino jis.

Leidimas grąžintas 2019 m. rugpjūčio 8 d.

Kalbėdamas apie „A ir M“ užsienietę darbuotoją, kuri, 15min šaltinio teigimu, kurį laiką Kauno oro uoste galėjo dirbti neturėdama leidimo gyventi Lietuvoje, Lietuvos oro uostų atstovas spaudai atskleidė, kad oro uosto leidimas minėtam asmeniui buvo išduotas 2018 metų kovą.

„Asmuo (15min šaltinio minima užsienietė darbuotoja – aut. past.) buvo pateikęs galiojantį leidimą gyventi Lietuvoje, turėta gyvenimo šalyje istorija buvo gana ilga. Tiek policijos pareigūnai, tiek Transporto kompetencijų agentūra, kurie dalyvauja asmens patikroje, tuomet mums pateikė patvirtinimus, kad asmuo yra nepriekaištingos reputacijos. Apie įdarbinimą tuomet patvirtino įmonės vadovė – tai yra įprasta patikros praktika.

Svarbu paminėti, kad mūsų turimi duomenys rodo, jog minėtas asmuo jau senokai nebedirba Kauno oro uoste. Minėto asmens leidimas buvo grąžintas 2019 metų rugpjūčio 8 dieną. Tai reiškia, kad nuo šios datos asmuo nebedirbo Kauno oro uoste“, – paaiškino T.Vasiliauskas.

Pasak jo, „A ir M“ bendrovei šiuo metu Kauno oro uostas yra išdavęs 16 nuolatinių leidimų konkretiems asmenims.

Bendrovės vadovė situacijos nekomentuoja

15min pavyko susisiekti ir su „A ir M“ bendrovės vadove Jurgita Kiškiene. Ši atsisakė komentuoti situaciją.

„Kol kas vyksta tyrimas. Mes patys nieko nežinome. Niekaip komentuoti negalime ir niekaip nekomentuosime. Bent jau kol patys neturime jokios informacijos. Nieko netvirtiname. Susisiekite su tais, kurie turi informacijos“, – pasiūlė J.Kiškienė.

Paklausta, ar išties įmonės padalinyje Kauno oro uoste galėjo kurį laiką neoficialiai dirbti leidimo Lietuvoje gyventi neturinti užsienietė darbuotoja, „A ir M“ vadovė dar kartą pakartojo: „Nieko negaliu komentuoti. Ir jokios informacijos negaliu suteikti“.

Darbuotoja tvirtina, kad dirbo be leidimo gyventi Lietuvoje

Galiausiai 15min žurnalistė susisiekė ir su pačia oro uoste dirbusia užsieniete. Vadinkime ją Sofijos vardu.

Mergina tikino, kad įmonėje įsidarbino 2017 metų spalį. Iki tol Lietuvoje ji gyveno ketverius metus.

„Beveik metus aš dirbau turėdama leidimą gyventi Lietuvoje. 2018 metų birželį išėjau iš darbo. Sutarėme, kad grįšiu rudenį. Padaviau dokumentus, kad pratęsčiau besibaigiančio leidimo gyventi Lietuvoje terminą, tačiau 2018 metų žiemą nutrūko mano studijos Lietuvoje, tad leidimo naujo neišdavė. Ankstesnis leidimas baigė galioti 2018 metų rugsėjo pradžioje. Būtent tą rugsėjį ėmiau vėl dirbti Kauno oro uoste veikiančioje kavinėje“, – pasakojo Sofija.

Perklausta, ar realiai įmonėje pradėjo vėl dirbti tuomet, kai leidimas gyventi Lietuvoje jau negaliojo, mergina atsakė teigiamai.

„Nežinau, kaip jie įdarbino mane, bet neturėjau leidimo. Sakiau jiems, kad keletą mėnesių jo tikrai nebus. Paklausiau, ar galima. Pasakė: „Gerai, sutariam“. Leidimo negavau, bet dirbau iki 2019 metų balandžio. Darbo grafikuose visur buvau. Turėjau vizą, turėjau oro uosto išduotą leidimą. Tuomet 2019 metų balandį mane atleido“, – paaiškino buvusi darbuotoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius