Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galimybių pasas: testavimui didinti svarstoma kurti atskirus punktus, mėginius imsiančių vaistinių – keliasdešimt

Vyriausybei ieškant sprendimų dėl vadinamojo Galimybių paso įvedimo, ekonomikos viceministras Vincas Jurgutis sako, kad su savivaldybėmis tariamasi dėl galimybių kurti atskirus COVID-19 tyrimų punktus tiems, kurie testą darosi norėdami naudotis laisvesnio gyvenimo privalumais. Testavimas, pasak jo, taip pat gali vykti vaistinėse. Sveikatos apsaugos ministerija papildo, kad testai galės būti atliekami tik tose vaistinėse, kurios turi asmens sveikatos priežiūros įstaigos statusą.

Galimybių pasas bus prieinamas pasiskiepijusiems nuo koronaviruso ir persirgusiems šia liga, taip pat svarstoma, kad dokumentu galėtų naudotis turintieji neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Apie tai ekonomikos ir inovacijų viceministras kalbėjo 15min laidoje „Versus“, kur kartą per savaitę diskutuojame apie svarbiausias Lietuvos politikos ir verslo aktualijas.

Vienas iš pagrindinių galvos skausmų valdžios institucijoms dabar yra kaip užtikrinti testų prieinamumą pasą norintiems gauti žmonėms, nes savivaldybės jau dabar dirba ties turimų resursų riba, organizuodamos testavimą turintiesiems koronaviruso simptomus ir patekusiems į COVID-19 židinius. Vienas iš surastų sprendimų pasitelkti į pagalbą ir vaistines. SAM šiuo metu rengia tam reikalingus teisės aktų pakeitimus.

Kalbame apie punktus, kurie būtų atskiri nuo mobilių punktų, kad žmogus su simptomais neitų ten pat, kur kitas žmogus testuojasi prevenciškai.

Pasak V.Jurgučio su savivaldybėmis tuo tarpu kalbama apie galimybes steigti atskirus punktus.

„Kalbame apie punktus, kurie būtų atskiri nuo mobilių punktų, kad žmogus su simptomais neitų ten pat, kur kitas žmogus testuojasi prevenciškai“, – laidoje sakė viceministras.

Jis tvirtino nesantis garantuotas, kad Vyriausybė priims būtent tokį sprendimą, tačiau su savivaldybėmis ir Sveikatos apsaugos ministerija kalbėta, jog „tai būtų logiškiausias sprendimas“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vincas Jurgutis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vincas Jurgutis

Anot V.Jurgučio, Galimybių pasui gauti žmonės būtų testuojami greitaisiais antigenų testais, o ne PGR tyrimais, kurie naudojami mobiliuosiuose punktuose ir yra labiau fiziškai nemalonūs.

Laidoje dalyvavęs Seimo narys, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė sutinkantis, kad norintys naudotis pasu žmonės turėtų būti testuojami greitaisiais testais. Anot jo, tai turi būti atskira patalpa, nes tyrimo atlikimas greituoju ir PGR testais skiriasi, be to, Galimybių paso norinčių žmonių testavimas galėtų būti atliekamas naudojant mažiau apsaugos priemonių.

Vis dėlto jis abejojo, ar savivaldybės sugebėtų tai užtikrinti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos

„Supraskime, kad sveikatos sektoriui užkrauti šitos prievolės nelabai išeis, nes jis ir taip braška per siūles“, – tvirtino eksministras.

„Daugeliui savivaldybių tai bus didelis iššūkis“, – kalbėjo jis.

Testavimas – keliasdešimtyje vaistinių

Vyriausybė taip pat iš principo sutaria, kad norinčiųjų Galimybių paso testavimas galėtų vykti ir vaistinėse. Tačiau aiškėja, kad tai galės vykti tik keliasdešimtyje jų.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jau yra leidusi tam tikrose vaistinėse skiepyti nuo koronaviruso, tai turėtų prasidėti pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje. Skiepyti galės tik vaistinės, turinčios sveikatos priežiūros įstaigos statusą ir išplėstinės praktikos vaistininkų. Tokių Lietuvoje yra keliasdešimt.

SAM 15min patvirtino, kad šiuo metu rengiami reikalingi teisės aktų pakeitimai, siekiant suteikti galimybę tose šalies vaistinėse, kuriose bus vykdoma vakcinacija, atlikti ir testą dėl COVID-19 nustatymo.

„Atkreipiame dėmesį, kad tik išplėstinės praktikos vaistininkai galės atlikti greitąjį SARS-CoV-2 antigeno testą imant tepinėlį iš nosies landų. Testai galės būti atliekami tik asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ) statusą turinčiose vaistinėse“, – 15min ketvirtadienį informavo ministerija.

„Camelia“ vaistinės nuotr./„Camelia“ skiepų kabinetas Vilniuje, Vikingų g. 3
„Camelia“ vaistinės nuotr./„Camelia“ skiepų kabinetas Vilniuje, Vikingų g. 3

Lietuvos vaistinių asociacija dar trečiadienį prašė taikyti liberalesnes taisykles ir neriboti vietų, kur galėtų vykti testavimas, tik nustatyti prievolę, jog tyrimą galėtų atlikti išplėstinės praktikos darbuotojas. Tai matyti asociacijos kreipimęsi į ministeriją, kurį turi 15min.

V.Jurgutis laidoje irgi sakė, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija matytų „šiek tiek lankstesnio reglamentavimo poreikį“.

A.Veryga taip pat teigė, kad reikia ieškoti būdų išplėsti testuojančių vaistinių skaičių. Pasak jo, jeigu norinčiųjų testuotis Galimybių pasui bus daug, keliasdešimt vaistinių situacijos nepakeis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Aišku, keliasdešimt daugiau – tai ne mažiau. (...) Aišku, tai šiek tiek išplės (testavimo apimtis – 15min), bet manau, kad neišspręs šitų poreikių“, – tvirtino parlamentaras.

Kas mokės?

Vienas svarbesnių neatsakytų klausimų apie Galimybių pasą – ar valstybė kompensuos COVID-19 testus visiems, norintiems įgyti šį dokumentą.

Jeigu skiepijame valstybės piliečius nemokamai, (...) susirgusiuosius irgi gydome be kažkokių papildomų mokesčių, (...) testavimas turėtų būti vykdomas tokiu pačiu principu.

Pasak A.Verygos, kompensacija turi būti užtikrinta siekiant, kad pasu norintys naudotis nevakcinuoti ir COVID-19 nesirgusi visuomenės dalis nebūtų diskriminuojama.

„Jeigu skiepijame valstybės piliečius nemokamai, (...) susirgusiuosius irgi gydome be kažkokių papildomų mokesčių, (...) testavimas turėtų būti vykdomas tokiu pačiu principu“, – sakė Seimo narys.

Pasak jo, tai svarbu ir dėl to, jog tam tikrai visuomenės grupei skiepai bus neprieinami dėl kontraindikacijų arba amžiaus cenzo.

Kiekviename mikrorajone po punktą nepadarysime.

V.Jurgutis teigė, kad Vyriausybės svarstymai dėl testavimo išplėtimo ir rodo pastangas tyrimus daryti nemokamais.

Vis dėlto jis teigė, kad tam tikrais atvejais žmonėms gali tekti testuotis privačiai, jeigu to prireiks skubiai ar arčiau namų.

„Kiekviename mikrorajone po punktą nepadarysime“, – tvirtino ekonomikos ir inovacijų viceministras.

„Ar mes esame pajėgūs užtikrinti (testavimą – 15min) taip, kaip danai, kurie testuoja šimtus tūkstančių žmonių kiekvieną dieną? Ko gero, ne. Ir, matyt, daugybės dalykų mes nesame pajėgūs kaip danai padaryti, bet tai yra, ko gero, svarbiausias prioritetas dabar“, – sakė politikas.

Be to, jis ragino suprasti, kad Galimybių paso turbūt nereikės masei žmonių, nes jau šiuo metu karantino sąlygos yra atlaisvintos daugybei veiklų, o didieji renginių organizatoriai jų artimiausiu metu neplanuoja.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vincas Jurgutis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vincas Jurgutis

Testų poreikis taip pat sumažės jau vasarą, kai įsibegės masinė vakcinacija, teigė V.Jurgutis.

Vyriausybė Galimybių paso įteisinimą ir su tuo susijusius klausimus turėtų svarstyti ateinantį pirmadienį.

Anksčiau Ekonomikos ministerija skelbė, kad toks pasas leistų teikti maitinimo paslaugas viduje, rengti didesnius renginius viduje ir lauke, taip pat atvertų sporto klubus didesniam žmonių skaičiui bei leistų didesnes asmenines šventes.

Pasak V.Jurgučio, ministerijos siunčia ir kitus siūlymus, kokias teises įgytų turintieji Galimybių pasą. Pavyzdžiui, Teisingumo ministerija siūlo turintiesiems šį dokumentą leisti pasimatymus įkalinimo įstaigose.

Vyriausybė kol kas taip pat nėra atsakiusi, kiek laiko po neigiamo testo Galimybių pasas galiotų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius