Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geronomika. Moment Credit: šiemet mažas sumas gyventojai skolinasi dažniau

Mažas pinigų sumas gyventojams skolinanti bendrovė „Moment Credit“ pirmąjį šių metų pusmetį paskolino 13,9 mln. litų ir ši suma, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu 2008-aisiais, išaugo beveik du kartus. Bendrovės pajamos lyginant su pirmuoju praėjusių metų pusmečiu taip pat išaugo du kartus ir pasiekė 3,07 mln. litų. Grynasis bendrovės pelnas pirmąjį šių metų pusmetį siekė 247,7 tūkst. litų, teigiama išplatintame pranešime.
Pavadinimas
Pavadinimas
Temos: 1 „Geronomika“

„Praėjusiais metais daugelio vartojimo kreditų įmonių veikla tik prasidėjo, todėl išduotų kreditų skaičiaus didėjimas, lyginant su 2008-aisiais, parodo nebankinių vartojimo kreditų rinkos įsibėgėjimą. Ekonominių pokyčių įtaką galime matyti lygindami pirmojo ir antrojo šių metų ketvirčių rezultatus, kurie rodo, kad norinčiųjų pasiskolinti mažas sumas skaičius auga, tačiau ne taip intensyviai kaip anksčiau“, – sakė „Moment Credit“ generalinis direktorius Viktoras Milkevičius.

Pasak V. Milkevičiaus, atlikus mažas sumas besiskolinančių klientų elgsenos analizę, pastebima, jog žmonės susitaiko su esama ekonomine situacija ir apriboja savo poreikius. „Jei anksčiau klientai leisdavo sau pasiskolinti neplanuotam pirkiniui, ar savaitgaliui pajūryje, nes žinojo, kad tik gavus atlyginimą grąžins, dabar dauguma sau leidžia mažiau, nes nėra tikri dėl savo darbo vietos ar dėl to, kad ryt darbdavys nesumažins atlyginimo“, – sakė V.Milkevičius.

Gyventojų galimybes pasiskolinti griežčiau vertina ir pačios nebankinių vartojimo kreditų bendrovės. Didėjant nedarbo lygiui ir mažėjant vidutiniam darbo užmokesčiui, kreditų teikimo sąlygos griežtėja. Tikimybė, kad pasiskolinęs asmuo praras darbą ar sumažės jo atlyginimas padidėjo, todėl, jei prieš pusmetį jis galėjo pasiskolinti 600 litų, dabar dėl bendrų rinkos rodiklių, jis gali pasiskolinti tik, pavyzdžiui, 400 litų, nors jo paties situacija ir nepasikeitė.

Griežtos kredito teikimo sąlygos įtakojo gerus „Moment Credit“ paskolų valdymo rezultatus - virš 90 dienų vėluojamų grąžinti paskolų rodiklis sudarė tik 4,34 proc. išduotų kreditų sumos. Anot, Viktoro Milkevičiaus, tai vienas pagrindinių rodiklių šiuo metu, kuris parodo skolinančių įmonių profesionalumą ir sugebėjimą skolinti atsakingai. Nepaisant mažo vėluojančiųjų skaičiaus, „Moment Credit“, remdamasi Lietuvos banko suformuotomis atidėjimo taisyklėmis, pirmąjį šių metų pusmetį padidino atidėjimus, skirtus tikėtiniems nuostoliams padengti.

Pirmąjį šių metų pusmetį išduotų kreditų skaičius išaugo iki 32 166 kreditų, o tai yra du kartus daugiau nei per praėjusių metų pirmąjį pusmetį. Lyginant pirmąjį ir antrąjį šių metų ketvirčius, išduotų kreditų skaičius taip pat ūgtelėjo beveik 11 procentų, nuo 15 263 kreditų pirmąjį šių metų ketvirtį iki 16 903 kreditų antrąjį šių metų ketvirtį.

„Išduotų kreditų skaičiaus augimas rodo, kad ir esant sudėtingesnėms sąlygoms, specializuodamiesi mažų sumų kreditų rinkoje, augame ir plečiamės, kartu sugebėdami išlaikyti ir labai mažą nemokių klientų skaičių. O tai šiuo metu yra pagrindinis mūsų tikslas,“ – sakė „Moment Credit“ generalinis direktorius Viktoras Milkevičius.

Grynąjį bendrovės pelną sumažino investicijoms skirtos lėšos. Klientų mokumo vertinimo technologijoms diegti, klientų aptarnavimo tinklui plėsti ir prekės ženklui vystyti „Moment Credit“ per pirmąjį šių metų pusmetį investavo daugiau kaip 1,7 mln. litų.

Viktoras Milkevičius prognozuoja, kad artimiausią pusmetį tendencijos išliks panašios. Toliau išliks norinčiųjų pasiskolinti paklausa, dėl kurios, nors ir esant griežtiems mokumo vertinimo kriterijams, didės ir išduodamų paskolų skaičius. Prognozuojama, kad antrąjį šių metų pusmetį „Moment Credit“ išduodamų mažų sumų kreditų skaičius augs apie 15 – 20 procentų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius