Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Greenpeace“ paragino Prancūzijos energetikos įmones nutraukti ryšius su Rusija

„Greenpeace“ antradienį paragino Prancūzijos energetikos įmones EDF ir „Orano“ nutraukti „branduolinius“ ryšius su Rusija dėl pastarosios invazijos į Ukrainą.
Greenpeace
Greenpeace / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aplinkosaugos aktyvistų grupė teigė, kad EDF turi sutartinių ryšių su Rusijos valstybine įmone „Rosatom“ keliose srityse, įskaitant kurą, statybą ir reaktorių eksploatavimą.

Anot „Greenpeace“, „Orano“ turi sandorių, susijusių su radioaktyviosiomis atliekomis ir urano perdirbimu.

„Oficialiai jus įspėjame kuo greičiau nutraukti visus verslo ir komercinius santykius branduoliniame sektoriuje, prisidedančius prie Rusijos valstybės vykdomo žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių pažeidimų“, – rašoma abiem bendrovėms išsiųstuose „Greenpeace“ laiškuose.

„Greenpeace“ aktyvistai surengė protestą prie EDF būstinės Paryžiuje ir išskleidė plakatą su užrašu „Branduolinė energija: sustabdykite sutartis su Rusija“.

Rusijos energetikos sektorius išvengė Europos sankcijų, įvestų Maskvos atžvilgiu dėl vasario 24 dieną pradėtos invazijos.

Tačiau „Greenpeace“ teigė, kad Prancūzijos prekybos kodeksas apima „budrumo priemones“, kurios reikalauja, kad įmonės užkirstų kelią žmogaus teisių pažeidimams ar žalai aplinkai.

Karas ir Rusijos įvykdytas Ukrainos atominių elektrinių užgrobimas, „bendrininkaujant su „Rosatom“, pažeidžia visas saugos ir branduolinio saugumo taisykles tarptautiniu, Europos ir nacionaliniu lygiu“, nurodė organizacija.

EDF ir Orano yra šių pažeidimų „bendrininkės“, nes palaiko ankstesnius ryšius, pareiškė „Greenpeace“.

„Orano“ atstovas teigė, kad bendrovė griežtai laikosi Prancūzijos ir Europos valdžios institucijų taikomų sankcijų.

„Galime tik apgailestauti dėl „Greenpeace“ cinizmo, kuris prisideda prie tragedijos, kurią išgyvena Ukrainos žmonės, propaguodami savo antibranduolinę ideologiją“, – pareiškė bendrovės atstovas.

EDF atstovė spaudai atsisakė pakomentuoti „Greenpeace“ laišką, tačiau teigė, kad grupė gali priimti sprendimus dėl savo veiklos „atsižvelgdama į situacijos raidą ir taikyti priemones, kurių imasi valdžios institucijos“.

Ji pažymėjo, kad nė viena iš iki šiol priimtų sankcijų netrukdo įprastos EDF veiklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius