Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Grigeo Klaipėda“ vadovas T.Eikinas: „Norime, kad pasibaigtų šis juodas etapas“

„Norime, kad pasibaigtų tam tikras juodas etapas. Istorijos nepakeisim, bet ateitį tikrai galime. Ties tuo dirbsime nuosekliai“, – sako „Grigeo Klaipėda“ vadovas Tomas Eikinas, įmonėje pradėjęs dirbti visai prieš skandalą, nuaidėjusį sausio 7 dieną, kai paaiškėjo, kad tiesiai į Kuršių marias keliauja nevalytos bendrovės nuotekos. Ketvirtadienį bendrovė sukvietė bendruomenių atstovus į gamyklą ir pristatė, kokių darbų ėmėsi per pastarąjį pusmetį nuo skandalo pradžios, mat žmonės skundžiasi ir iš bendrovės sklindančiais kvapais. Šeštadienį miestiečiai planuoja mitingą.
„Grigeo Klaipėda“ vadovas T. Eikinas: :"Žinau, kad visuomenės akyse esame praradę pasitikėjimą“
„Grigeo Klaipėda“ vadovas T.Eikinas: „Žinau, kad visuomenės akyse esame praradę pasitikėjimą.“ / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Tai ne pirmas kartas, kai organizuojamas mitingas dėl smarvės. Žmonės, praradę kantrybę, vėl išeis į gatves. Šį kartą smarvė apėmė ne tik pietinę miesto dalį, bet ir centrinę. Šiaurinė dalis taip pat skundžiasi smarve, tad jie gali solidarizuotis dėl bendro tikslo“, – skelbiama socialinio tinklo prieigoje „Klaipėdos socialinė siena“. Mitingą organizuoja visuomenininkai, tarp jų esama ir į Seimą kandidatuojančių asmenų.

Bendrovės vadovas T.Eikinas, paklaustas apie rengiamą mitingą, sako, jog žodžio laisvė yra konstitucinė visų teisė, tačiau svarbiausia, kad renginys netaptų politine ir rinkimine agitacija, o iš tiesų būtų ieškoma konstruktyvių sprendimų.

„Dėl to kvietėme konstruktyviai padiskutuoti, išgirsti vieniems kitus, susitarti dėl sprendimų, dėl įsipareigojimų ir juos vykdyti. Esame pasiruošę diskusijose dalyvauti ir ateityje. Lūkestis didžiulis, o parodytas pasitikėjimas ir įkvepia, ir norisi jo neprarasti“, – sakė T.Eikinas.

VIDEO: „Grigeo Klaipėda“ vadovas T. Eikinas: „Žinau, kad visuomenės akyse esame praradę pasitikėjimą“

Anksčiau „Fortum Klaipėda“ vadovavęs vyras prie „Grigeo Klaipėda“ vairo stojo gruodžio pradžioje. Jau netrukus jam teko valdyti kritinę situaciją, kai sausio 7 dieną nuaidėjo nacionalinis skandalas dėl, kaip įtariama, nesąžiningos įmonės veiklos ir teršalų, plūstančių į marias. Tada prokuratūra pateikė informaciją, jog valymo įrenginiai buvo apeinami.

Per pastarąjį pusmetį tai pirmas kartas, kai įmonė į savo teritoriją sukvietė kritikos strėlių dėl teršimo ir sklindančių kvapų negailinčius klaipėdiečius.

Bendrovės „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius T.Eikinas ketvirtadienį susirinkusiems pasakojo, kokių darbų jau ėmėsi ir kokie dar laukia tvarkant nuotekas ir kovojant su kvapais. Jis teigė pats apvažiuojantis gyvenamuosius kvartalus, kai vėjas neša kvapus į miestą. Vadovas neneigia – taip, kvapas iš tiesų sklinda, ir ieškoma sprendimų, kaip su juo kovoti.

Nuotekos tapo galvos skausmu

T.Eikinas priminė, jog „Grigeo Klaipėda“ gamykloje gaminami du produktai – popierius gofruoto kartono gamybai ir koriai. Proceso metu susidaro nuotekos. Šiuo metu jos keliauja į bendrovę „Klaipėdos vanduo“. Pastarajai bendrovei buvo kilę iššūkių susitvarkyti su taršiomis „Grigeo Klaipėda“ nuotekomis. Įmonei teko keisti technologinius procesus ir pačiai apvalyti nuotekas, kad išeidamos iš gamyklos šios nebūtų tokios taršios.

„Tris, beveik keturis mėnesius dirbome su „Klaipėdos vandeniu“, kilo pirmi iššūkiai, jų įrenginiai nebegalėjo susitvarkyti. Pasinaudodami sutarties pabaiga, jos nepratęsė ir sustojome prastovai. Toliau buvo daug laikinųjų sutarčių. Gegužės mėnesį vėl nepratęsta. Lauko temperatūra kilo, iššūkiai augo, stovėjome tris savaites. Nuo birželio 5 dienos sudarytos pamėnesiui laikinos sutartys. Sutartyse nuo birželio 5 dienos turime įsipareigojimą vykdyti suminę nuotekų taršą.

Mums nustatyti teršalų koncentracijos lygiai, biocheminis deguonies suvartojimas, azoto, fosforo... Nuotekų kiekis, kiek galime išleisti per parą. Galime išleisti 7,86 tonos. Padauginus iš 30 dienų, turime kvotą. Jei viršijame anksčiau nei 30 dienų, turėtume sustoti. Nuo birželio 5 dienos nė karto nesustojome, tiek koncentracijas, tiek taršą esame sumažinę ir telpame į kvotos parametrus“, – susitikime gyventojams pasakojo T.Eikinas.

Pasak vadovo, tai, kad įmonė jau kurį laiką dirba be pertrūkių, rodo, kad vykdo savo sutartinius įsipareigojimus „Klaipėdos vandeniui“. Sumažinti taršos rodiklius buvo nemenkas iššūkis.

„Grigeo Klaipėda“ su „Klaipėdos vandeniu“ yra sutarusi, jog pirminis nuotekų valymas pagal reglamento reikalavimus turi būti atliktas įmonėje, o galutinis – minėtoje bendrovėje. Kad sudarytų nuolatinę sutartį, bendrovė turi nutiesti 1,6 km tranšėją tarp Dumpiuose esančių valymo įrenginių ir „Klaipėdos vandens“ valymo įrenginių. Bendrovė jau rengia techninį projektą.

„Tikėjomės, kad statybos leidimą suderinsime ir statybą pabaigsime iki metų pabaigos. Esame įtraukti, iš dalies galime suprasti, į ilgą biurokratinį procesą, yra reikalavimai atlikti daugiau, nei reikia, bet dėl to nesiginčijame, reikia ir padarysime. Kad visi įsitikintų, kad tai, ką planuojame padaryti, atitiks visų lūkesčius ir pasieks nustatytus tikslus“, – kalbėjo T.Eikinas.

Įmonė, savo ruožtu, kaip ir pradžioje, nebėgo nuo atsakomybės, neteisėtą veiklą pripažino, – sakė T.Eikinas.

Įmonė ėmė tvarkyti ir Dumpiuose kompostuojamą dumblą. Jis bus sausinamas ir išvežamas deginti „Fortum“ gamykloje. Skaičiuojama, jog yra sukaupta apie 100 tūkstančių tonų dumblo. Jį sunaikinti žadama per trejus metus.

Ieško būdų kovai su kvapais

T.Eikinas akcentavo, jog įmonė ieško sprendimų kovojant su kvapais. Kvapus sukelia bakterijos, kurios dauginasi įmonės gamybos procese naudojamame vandenyje. Viliamasi, jog išsiaiškinti padės šioje srityje besispecializuojančios bendrovės, taip pat ir Klaipėdos universiteto Jūrinių tyrimų instituto mokslininkai.

Kada kvapų problema galėtų būti išspręsta? T.Eikinas sako negalintis nieko pažadėti, mat neaišku, kaip greit pavyks aptikti veiksmingą metodą.

Paklaustas, kaip vyksta tyrimas dėl Kuršių marių taršos, vadovas teigia ir pats nekantraujantis sulaukti tyrimo išvadų.

„Kaip ir jūs, visa visuomenė, laukiame, kad tas tyrimas greičiau pasibaigtų, būtų įvardyti atsakingi asmenys. Įmonė, savo ruožtu, kaip ir pradžioje, nebėgo nuo atsakomybės, neteisėtą veiklą pripažino, pasiruošusi atlyginti objektyviai paskaičiuotą padarytą žalą, kaip nustato teisės aktai. Tą įsipareigojome padaryti. Norime, kad tai pasibaigtų, tam tikras juodas etapas, istorijos nepakeisime, bet ateitį tikrai galime. Ties tuo dirbsime nuosekliai“, – sakė T.Eikinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius