Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Grožio chirurgijos“ skandalas pasiekė Daniją: šimtai nukentėjusių ir gresianti ieškinių lavina

Programišių taikiniu tapusi Kauno plastinės chirurgijos klinika gali sulaukti naujų problemų. Pavogtų „Grožio chirurgijos“ klinikos duomenų skandalas pasiekė Daniją.
Linse Kessler
Pramogų pasaulio žvaigždė Linse Kessler – viena iš maždaug pusantro tūkstančio danų, kurių duomenis pavogė programišiai / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Apie tai antradienį rašo Danijos leidinys „Ekstra Bladet“. Danijos žurnalistai nustatė, kad tarp klientų, kurių duomenis pavogė į „Grožio chirurgijos“ sistemą įsilaužę nusikaltėliai, yra daugiau nei pusantro tūkstančio danų. Tarp jų – ir didžiausių Danijos krūtų savininke tituluojama pramogų verslo žvaigždė Linse Kessler. Jos intymias nuotraukas programišiai paviešino prieš keletą savaičių. Tačiau L.Kessler tikina dėl to nė kiek nesijaudinanti.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Linse Kessler
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Linse Kessler

„Ten yra mano krūtų, veido nuotraukos ir dar kažkas. Tačiau man tai nesvarbu. Neturiu, ką slėpti“, – „Ekstra Bladet“ teigė L.Kessler.

Paklausta, ar programišiai ją šantažavo, kaip tai nutiko su daugeliu „Grožio chirurgijos“ klientų Lietuvoje, moteris tikino jokio kontakto iš nusikaltėlių nesulaukusi.

„Manau, jiems derėtų pabandyti mane šantažuoti – tada sužinotų, su kuo turi reikalų. Manęs nepašantažuosi, nes man nerūpi, kad kas nors pamatys mano krūtis“, – numojo L.Kessler.

„Ekstra Bladet“ nuotr./Daniją krečia nutekėjusių „Grožio chirurgijos“ duomenų skandalas
„Ekstra Bladet“ nuotr./Daniją krečia nutekėjusių „Grožio chirurgijos“ duomenų skandalas

„Grožio chirurgijos“ paslaugas danams paprastai parūpindavo tarpininkai – Danijos įmonė „Luxuskirurgi“. Jos savininkas ir vadovas Michaelis Dalgaardas „Ekstra Bladet“ atvirai nurodė sumą, kurios kibernetiniai nusikaltėliai reikalavo už duomenų ištrynimą. O kartu – ir motyvus, dėl ko susimokėti už skaitmeninį šantažą būtų beprasmiška.

„Jie mėgino šantažuoti kliniką, reikalaudami 2 mln. eurų – tada neva viskas [t.y. pavogti klientų duomenys] dingtų. Bet jei susimokėsi – jie sugrįš“, – sakė M.Dalgaardas.

Jis neslepia, kad kibernetinė ataka sudavė didelį smūgį jo verslui. Esą jau dabar plaukia užklausos iš klientams atstovaujančių advokatų. „Tai gali būti gana rimta“, – atsiduso M.Dalgaardas.

Primename, jog savo „įkainius“ kibernetiniai nusikaltėliai skelbė viešai. Tiesa, suma gerokai skiriasi nuo tos, kurią nurodė „Grožio chirurgijos“ partneris Danijoje. Programišiai skelbėsi už duomenų ištrynimą reikalaujantys 300 bitkoinų – apie 344 tūkst. eurų.

Tiek klinika, tiek jos klientai Lietuvoje patvirtino sulaukę anoniminių žinučių su reikalavimu susimokėti už duomenų pašalinimą.

Klinika reketui nepasidavė. Ar programišiams susimokėjo kas nors iš jos klientų – nežinoma. Policija dėl vieno didžiausių kibernetinių nusikaltimų Lietuvos istorijoje atlieka ikiteisminį tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius