Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojus vilioja mokyklos, kurių diplomų nepripažįsta nei darbdaviai, nei valstybė

Rugsėjį darbą pradeda ne tik įprastos mokyklos ir universitetai, bet ir įvairūs institutai, kurių išduodami sertifikatai ar diplomai Lietuvoje oficialiai nepripažįstami. Kursų rengėjai neslepia, kad jų sertifikatus „pripažįsta ne visi darbdaviai“.
Paskaita
Paskaita / „Scanpix“ nuotr.

Lietuvoje organizuojami įvairūs kursai, pradedant savęs pažinimo, baigiant verslo kūrimo. Dalis jų vyksta nuotoliniu būdu, kiti – akivaizdžiai. Kursų yra tiek daug, kad kartais gali būti sunku išsirinkti tinkamus ne tik sau ir piniginei, bet ir atskirti patikimus.

Po 15min eksperimento paaiškėjo, kad net ir apie 2 tūkstančius eurų kainuojančių ir kelis mėnesius trunkančių kursų sertifikatą gali pripažinti ne visi darbdaviai.

„Scanpix“ nuotr./Mokymasis
„Scanpix“ nuotr./Mokymasis

Sudomino buhalterių kursai

Vilniuje skambiu pavadinimu veikiantis Tarptautinis menedžmento institutas (TMI) internete prisistato kaip „Europos švietimo bendruomenės atstovybė, siūlanti platų verslo vadybos studijų spektrą“.

TMI tikina organizuojanti buhalterių, finansų specialistų, projektų vadovų, rinkodaros kursus ir suteikianti Tarptautines akredituotas kvalifikacijas Lietuvos teritorijoje.

15min žurnalistė atliko eksperimentą: jauna pardavėja, baigusi vidurinę mokyklą, nori baigti tarptautinio lygio buhalterio profesionalo kursus. Tą ir siūlo institutas.

„Jūs tiesiog galėtumėte atvažiuoti pas mus į biurą ir mūsų kolega su jumis pabendrautų, parodytų mokymosi medžiagą, atsakytų į klausimus“, – mandagiai su rusišku akcentu sakė pašnekovė, kai paskambinau nurodytu telefono numeriu.

Nėra net logotipo

Kaip atvykti? Moteris paaiškino – biuras įsikūręs Vilniuje, sename 8 aukštų pastate, kuriame veikia daug kitų įstaigų. Tiesa, logotipo ant sienos ieškoti nepatarė.

„Ne, dabar logotipo jokio nėra, nes buvo remontas. Mes iš aštunto aukšto persikėlėme į septintą, tai dabar visos tos nuorodos kol kas nepakabintos. Kilkite į septintą aukštą nauju liftu, jis bus dešiniau“, – aiškino, kaip atvykti pašnekovė.

Tarptautinio menedžmento institutas / K.Mikoliūnaitės nuotr.
Tarptautinio menedžmento institutas / K.Mikoliūnaitės nuotr.

Susitikimo laiką suderinome dar tą pačią dieną ir jau netrukus blaškiausi prie sostinės Panerių ir Vytenio gatvių sankryžos, ieškodama įėjimo į pastatą.

Įėjusi vidun praėjau ilgą koridorių, pasukau į kairę, kaip rodė rodyklė „Liftai“ ir užkilau aukštyn naujuoju liftu.

Mane pasitiko TMI vadovas Jurijus Sokolovas ir nusivedė į niekuo neišsiskiriantį biurą su darbo stalais, kompiuteriais, lentynomis. Prie vieno stalo sėdėjęs pražilęs vyras tuoj pat pasišalino.

Tarptautinio menedžmento institutas / K.Mikoliūnaitės nuotr.
Tarptautinio menedžmento institutas / K.Mikoliūnaitės nuotr.

Ar diplomas galios? „Žiūrint, koks tas darbdavys“

Instituto vadovas atsinešė baltą A4 formato lapą. Paklausė mano vardo ir jį užrašė viršutiniame kairiajame kampe. Vėliau beveik viską, ką pasakojo apie organizuojamus tarptautinio lygio buhalterio profesionalo kursus, jis rašė ir braižė vizualiai.

Vos pradėjus kalbėtis J.Sokolovas patikino, kad šie kursai skirti jau patirties buhalterijoje turintiems asmenims, todėl man čia įgyti bazinių žinių esą nepavyks.

„Aš jums patarčiau nors pradžiai, kaip dauguma taip darė, baigti „Pačiolio“ kursus“, – kitus kursus siūlė jis.

Tačiau buvau ryžtinga – žvelgiau toli į ateitį, todėl klausinėjau tik apie kursus TMI.

J.Sokolovas aiškino, kad yra 3 lygiai. Žemiausiojo lygio (L3) kursai trunka 3 mėnesius, jų kaina yra 1180 eurų, L4 kursai taip pat trunka 3 mėnesius, tačiau jie brangesni – 1529 eurai, o L5 lygio kursai, trunkantys 4,5 mėnesio, brangiausi – 1720 eurų.

Mokymai vyksta nuotoliniu būdu, tačiau du kartus per mėnesį organizuojami grupės, kurią esą vidutiniškai sudaro nuo 6 iki 15 žmonių, susitikimai su dėstytojais (buhalteriais, finansininkais) vyksta viešbučiuose „Grata Hotel“ ir „Panorama“.

„Scanpix“ nuotr./Paskaita
„Scanpix“ nuotr./Paskaita

Galiausiai pabaigus kursus ir išlaikius egzaminą mokiniams įteikiami sertifikatai.

Paklausiau, ar darbdavys Lietuvoje tikrai įvertins mano įgytą kvalifikaciją TMI.

„Žiūrint, koks tas darbdavys. Viskas priklauso nuo žmonių, nuo tų darbdavių, kaip jiems ten smegenyse (...) Na žinote, jų visokių yra, ir čia jau kaip papuls“, – tokį atsakymą pateikė vadovas.

Jo teigimu, kiekvienas diplomas yra lyg vartai, pro kuriuos žmogus gali įeiti, o su laiku reikia parodyti, ką tu moki, o ne „popieriuką“.

Ar pripažins diplomą? Žiūrint, koks tas darbdavys. Viskas priklauso, kaip jiems ten smegenyse. Na žinote, jų visokių yra ir čia jau kaip papuls, – sakė J.Sokolovas.

ŠMSM: TMI nėra pripažinta aukštoji mokykla ar kito tipo švietimo tiekėja

„Tarptautinis menedžmento institutas (TMI) nėra pripažinta aukštoji mokykla ar kito tipo švietimo tiekėjas Lietuvoje, todėl šio instituto išduoti diplomai nebūtų laikomi formalų išsilavinimą liudijančiais diplomais“, – komentare 15min pabrėžė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai.

TMI nėra pripažinta aukštoji mokykla ar kito tipo švietimo tiekėjas Lietuvoje, todėl šio instituto išduoti diplomai nebūtų laikomi formalų išsilavinimą liudijančiais diplomais

Nepaisant to, Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC) atkreipė dėmesį, kad savo svetainėje TMI nurodo, jog bendradarbiauja su tam tikrais užsienio švietimo ar kvalifikacijų tiekėjais iš Jungtinės Karalystės (JK), Vokietijos ir pan.

Tačiau tik vienintelis JK veikiantis Atvirasis universitetas (angl. Open University), kuris yra pripažinta aukštoji mokykla, gali būti priskirtinas aukštosioms mokykloms.

Atkreipiamas dėmesys, kad minėtas universitetas netaiko jokių priėmimo reikalavimų, studijas siūlo nuotoliniu būdu ir įprastai neveikia per centrų ar tarpininkų tinklą, bet siūlo studentams studijuoti savarankiškai, suteikdamas reikalingą pagalbą ir įrankius.

„Informacijos apie tai, kaip Atvirasis universitetas (angl. Open University) mato TMI teikiamas paslaugas savo programų teikimo kontekste, SKVC neturi. Visgi šio universiteto viešai skelbiamoje studijų schemoje tarpininkai nenurodyti“, – komentare 15min akcentavo SKCV darbuotojai.

„Scanpix“ nuotr./Studijos
„Scanpix“ nuotr./Studijos

„Open University“ yra pripažintas JK, jo suteiktų laipsnių pripažinimas gali būti svarstomas.

„Bet galutinis sprendimas būtų priimamas atsižvelgus ir į kitus pripažinimo kriterijus, apie kuriuos jau minėjome“, – tvirtino SKCV atstovai.

SKVC informavo, kad visas Lietuvoje legaliai veikiančias aukštąsias mokyklas galima rasti atviroje informavimo, konsultavimo, orientavimo sistemoje AIKOS, o visų akredituotų studijų programų sąrašus ir detalią informaciją apie programas ČIA.

Lietuvoje šiuo metu veikia 27 valstybinės ir 14 nevalstybinių aukštųjų mokyklų: 22 kolegijos ir 19 universitetų.

Patikrinti, ar užsienio aukštoji mokykla yra pripažinta, o studijų programa – akredituota (jei toks akreditavimas numatytas) galima ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius