Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2017 12 29 /20:12

Klausimų karas: po pikto R.Karbauskio „Agrokoncerno“ atsakymo H.Mackevičius pažėrė dar aštresnių dyglių

Televizijos prodiuseris Haroldas Mackevičius suabejojo viešu Ramūno Karbauskio „Agrokoncerno“ pareiškimu apie gražius santykius su ūkininkais. Jo preliminariu vertinimu, vien nuo 2016 metų įmonė dalyvavo kaip suinteresuotas asmuo 20-ies fizinių asmenų bankroto bylose. „Agrokoncernas“ H.Mackevičių apkaltino melu, o šis atsakė naujų klausimų porcija.
Ramūnas Karbauskis ir Haroldas Mackevičius
Ramūnas Karbauskis ir Haroldas Mackevičius / 15min montažas

„Agrokoncerno“ įmonių grupė ketvirtadienį išplatino viešą laišką, kuriame pasakoja apie savo veiklą. Jau porą savaičių viešojoje erdvėje taršomas koncernas šiuo laišku kritikų burnų neužkimšo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Haroldas Mackevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Haroldas Mackevičius

Iškalbingi H.Mackevičiaus klausimai

Televizijos prodiuseriui Haroldui Mackevičiui užkliuvo skambūs bendrovės teiginiai apie gražius santykius su ūkininkais.

„Agrokoncerno“ įmonių grupės įmonės, įvertinę žemdirbių situaciją bei galimybes skolintis, agrocheminę produkciją tiekia su mokėjimo termino atidėjimais iki metų laiko, moka avansus, suteikia ūkio vystymui paskolas“, – rašoma „Agrokoncerno grupės“ generalinio direktoriaus Valdo Eimonto viešame laiške.

Tačiau tokiais teiginiais H.Mackevičius nepatikėjo. Jo surinkti dokumentai rodo, kad nuo 2016 metų „Agrokoncernas“ prašė iškelti bankroto bylą net 20 fizinių asmenų.

„Skamba tai valdiškai – fizinis asmuo. O iš tikro ten žmogus, vyras, tėvas, šeima, mama, vaikai, namai, ūkis. Gal žmonės galvojo – mes čia gyvensim ir mūsų vaikai gyvens. Bus sodas, bus bičių, bus prūdas. Gal žmonės gandralizdį prie namų turėjo? O gal labai norėjo turėti, bet nepavyko. Pavyko kitiems. Ten net gandralizdžiai su stebėjimo kamerom, toje utopijoj.

Bet gal čia ne ūkininkai, tie fiziniai asmenys, gal ten santechnikai kokie, pragėrę lizinginę sprandžiną kanalizacijai prasukinėti? Nu ne, neprekiauja Ramūnas sprandžinom. Gal chemijos mokytojai prisiskolino salietros bandymams? Gal bomžai pabaigai užsiperka maišą karbamido? Gal ne bitcoinus žmonės perka, gal trąšas ir laukia, kol pabrangs? O gal baltų kriviai čia bankrutuoja, prasiskolinę agrokoncernui už smilkalus ir švento ąžuolyno trąšas NPK 30.4.4.?

O gal čia loterija vyksta? Kas dešimtas trąšų pirkėjas laimi fizinio asmenio bankrotą ir knygą „Ožių veislyba“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Ar čia decimacija? Išrikiuoja mažiausiai prikūlusių ūkininkų kohortą ir šnai kas dešimtą teisman“, – ironiškai klausia H.Mackevičius.

IŠSAMIAU SKAITYKITE: Ramūnas Karbauskis dėl savo ambicijų įtraukė „Agrokoncerną“ į komunikacinį mūšį

LRT Televizijos laidų autoriai H.Mackevičius ir Edmundas Jakilaitis jau kelias savaites bando iš „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio išpešti daugiau informacijos apie jo trąšų verslą, taip pat išgirsti atsakymą į klausimą apie prekybą rusiškomis trąšomis, kurių sudėtis leidžia R.Karbauskiui išvengti antidempingo mokesčių.

Apie tai išsamiai rašė 15min. SKAITYKITE: Muitinės laboratorija nustatė: rusiškų trąšų importo lyderis „Agrokoncernas“ už ištirtas trąšas antidempingo muitų nemoka

Tiesa, pagal fizinių asmenų bankroto įstatymą, bankroto gali prašyti tik pats fizinis asmuo. Tai reiškia, kad įmonė, net ir norėdama, negali reikalauti teismo iškelti fiziniam asmeniui bankrotą. Ji gali dalyvauti tik kaip suinteresuotas asmuo, tačiau skolingas žmogus, ūkininkas bankroto turi prašyti pats.

Tiesa, įmonė gali imtis veiksmų ir paraginti žmogų atiduoti skolas, tarkime, kreiptis į antstolius ir per juos spausti skolininką, kas ilgainiui ir gali paskatinti ūkininką kreiptis dėl bankroto bylos iškėlimo.

„Agrokoncernas“: klaidinama visuomenė

„Agrokoncerno“ įmonių grupė penktadienį išplatino dar vieną viešą laišką, kuriame neigia H.Mackevičiaus viešai skleidžiamą informaciją. Tiesa, laiške trūksta konkrečių argumentų, kodėl tai, ką pasakoja TV laidų autorius, gali būti netiesa.

„Jokios atsakomybės nenešantis asmuo socialiniuose tinkluose skleidžia melagingą informaciją. Atkreiptinas dėmesys, kad žiniasklaidos priemonės, besiremdamos juo, kaip šaltiniu, netikrina informacijos ir nesuteikia Agrokoncernui galimybės paneigti visuomenę klaidinančios ir įmonių reputaciją griaunančios informacijos bei tokią informaciją skleidžia savo priemonėse, pažeidžia pagrindinius žiniasklaidos principus – išklausyti ir pateikti visas puses“, – pranešime cituojamas „Agrokoncerno grupės“ generalinis direktorius Valdas Eimontas.

Asmeninio archyvo nuotr./Valdas Eimontas
Asmeninio archyvo nuotr./Valdas Eimontas

Pasak jo, išankstinis subjektyvus vertinimas, nepatikrinus informacijos ir neleidžiant atsakyti į keliamus klausimus „Agrokoncernui“, klaidina visuomenę ir žemina sąžiningai verslą vykdančios įmonių grupes reputaciją. Teiginiai, esą vien nuo 2016 metų įmonė paprašė iškelti bankrotą net 20-čiai fizinių asmenų, yra „visiškas prasimanymas, nuo 2016 m. nei vieno tokio prašymo „Agrokoncernas“ nėra pateikęs, visose šiose bylose dalyvauja procese trečiuoju asmeniu, kaip ir kiti asmenų kreditoriai.“

Pasak V.Eimonto svarbu ir tai, kad H.Mackevičius tikrovės neatitinkančią informaciją skleidžia „neva užduodamas klausimus politikui Ramūnui Karbauskiui, kuris yra vienintelis „Agrokoncernas“ akcininkas, tačiau jau daug metų nevadovaujantis jokiai grupės įmonei ir po Seimo rinkimų visiškai pasitraukęs iš verslo.“

„Visi su įmonių veikla susiję klausimai turi būti pateikti įmonėms arba koncernui“, – teigia V.Eimontas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

„Menamos istorijos“

Koncerno išplatintame laiške taip pat teigiama, kad H.Mackevičius skleidžia menamas neva žemdirbių papasakotas istorijas.

„Šių metų gruodžio 28 d. H.Mackevičius paskelbė dar vieną pranešimą apie „Agrokoncerno“ neva vykdomą neteisėtą veiklą, pažymėjęs, kad į jį kreipęsis asmuo „tiesiog pasakoja, kaip buvo“ (t. y. pasakoja tiesą). Anot H.Mackevičiaus pateiktos informacijos šaltinio, vienoje „Agrokoncerno“ įmonių grupės įmonėje Jonavos rajone, šalia Liepių kaimo, 2015 metais studentas buvo įdarbintas „svėrėju – sandėlininku“ ir dirbo praktiškai be laisvadienių daugiau nei du mėnesius. Studento teigimu, jo darbo metu „atėjo skundas iš Afrikos, kad laivas, išplaukęs iš Lietuvos su keliolika tūkstančių tonų ekstros klasės grūdų, atplaukė tiek pašarinių ir supelijusių grūdų“. Maža to – R.Karbauskio tėvas Česlovas, atvykęs į ūkį, neva pasakojęs, „kaip lengva laivais iškišti prasčiausius grūdus“, –rašoma laiške.

Jame tikinama, kad visi šie H.Mackevičiaus socialiniame tinkle paskelbti ir išvardinti teiginiai yra „prasimanyti ir melagingi.“

Kyla pagrįstų klausimų, ar tokiu būdu nėra suvedinėjamos asmeninės sąskaitos su politiku R.Karbauskiu, darant didžiulę žalą „Agrokoncerno“ įmonių grupės įmonių reputacijai bei tokiu būdu siekiama trikdyti šių įmonių veiklą, – rašoma koncerno laiške.

„Minimoje bendrovėje niekuomet nedirbo joks asmuo ar asmenys „svėrėjo – sandėlininko“ pareigose. Nei 2015 metais, nei kitais metais minima bendrovė „neperėmė“ jokių skolininkų žemių. Maža to, jokių skolininkų, įsikūrusių Jonavos rajone, šalia Liepų kaimo, „Agrokoncerno“ įmonių grupės įmonės neturėjo. Grūdų kokybės klastojimo istorija taip pat yra melaginga. Tokio „skundo iš Afrikos bendrovės“ įmonės nėra gavusios. Atrodo, kad šių pramanų autoriaus fantazija itin laki, kadangi sunku net įsivaizduoti, kad užsienio pirkėjams nesvarbi kokybė, užtenka tik juos sukrauti į laivus“, –rašoma laiške.

Toliau keliamas klausimas, ar, skleidžiant šią informaciją, nėra „suvedinėjamos sąskaitos“.

„Nepagrįstus kaltinimus ir spekuliacijas „Agrokoncernas“ vertina kaip nekorektiškas ir amoralias priemones. „Agrokoncernui“ vertinant šių dienų skleidžiamos melagingos informacijos pliūpsnį, kyla pagrįstų klausimų, ar tokiu būdu nėra suvedinėjamos asmeninės sąskaitos su politiku R.Karbauskiu, darant didžiulę žalą „Agrokoncerno“ įmonių grupės įmonių reputacijai bei tokiu būdu siekiama trikdyti šių įmonių veiklą“, – rašoma laiške.

H.Mackevičius atsakė dar aštresniais klausimais

Gavęs šį laišką humoristas H.Mackevičius ilgai nedelsė ir netrukus socialiniame tinkle pažėrė dar aštresnių klausimų „Agrokoncerno“ vadovui V.Eimontui (kalba netaisyta, – red. past.).

„Čia Jūs siūlote uždrausti Lietuvoj užduoti klausimus. Sutinkate, kad ponas Karbauskis akcininkas, bet jam užduoti klausimų nevalia. Aš galiu užduoti ir jums, bet jūsų feisbuke nerandu, tai gal Ramūnas Karbauskis jums perduos tuos klausimus, o jūs jau atsakysit. Jei klausimuose pasitaikytų netikslumų kokių, tai jūs taip ir sakykit – ne, to nebuvo. Nieko baisaus suklysti užduodant klausimus, baisiau suklysti į juos atsakant, ar likti klaidoje, kaip mus moko gerbiamas Rimvydas Valatka.

Ar teisybė, kad kartais už įsiskolinimus perimat metams ūkininkų kombainus, traktorius? Ar teisybė, kad ta technika dirba praktiškai be sustojimo? Drožiama, liaudiškai sakant. Ar taip gali būti?

Tai keli klausimai jums, gerbiamas direktoriau V. Eimontai.

Ar teisybė, kad Agrokoncerne egzistuoja vadinama „bonusų“ sistema, kai koncerno vadovų nuosavi žemės sklypai apdirbami koncerno technika, javai nukuliami, parduodami agrokoncerno grūdų supirkėjams, atskaičiuojamos išlaidos ir pelnas pervedamas tiesiai į vadovų sąskaitas?

Ar teisybė, kad agrokoncerno darbuotojai šiais mobilių technologijų laikais fotografuoja visus darbų apskaitos lapus su visais pieštuku prirašytais viršvalandžiais ( grynai savo patogumui, jei buhalterija ką netyčia pripainiotų), turi pilnus mobiliakus tų nuotraukų ir dabar man siuntinėja?

Anksčiau atostoginius mokėdavo pagal paskutinių 3 mėnesių vidurkį, dabar darbo kodeksas pasikeitė. Vasarą, rudenį algos didelės. Ar teisybė, kad žiemą neišleisdavote žmonių atostogaut? Sėdi žmonės žiemą be darbo, o atostogų negauna. Ar galimas toks neūkiškumas?

Ar teisybė, kad Česlovui Karbauskiui vienas jo sūnų atnešė pasirašyt patalpų siuvyklai Panevėžyje nuomos sutartį? Ar teisybė, kad buvo rūsčiai išbartas?

Ar teisybė, kad kartais už įsiskolinimus perimat metams ūkininkų kombainus, traktorius? Ar teisybė, kad ta technika dirba praktiškai be sustojimo? Drožiama, liaudiškai sakant. Ar taip gali būti?

Jei čia netikslūs, neteisingi klausimai, tai taip ir sakykit atsakinėdamas. Atsakymus galite siųsti į bet kurią redakciją, radiją, ar televiziją. Aš juos gaunu moment. Vien paskutinio rašto turiu aštuonis egzempliorius, negaliu išsirinkti, kuris gražesnis. Nors man ir nesiuntėt.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius