Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 13 /19:30

Į Ukrainos rinką pateko 8 tonos „Viči“ jūros gėrybių, užnuodytų sveikatai pavojingu kadmiu, dar 14 tonų – Lietuvos sandėliuose

Į Ukrainą buvo pristatytos beveik 8 tonos žmogaus sveikatai pavojingu kadmiu užterštų „Viči“ šaldytų jūros gėrybių, skelbia Ukrainos valstybinė maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnyba. Iš Kinijos į Lietuvą iš viso importuota apie 22 tonos žuvies, didžioji dalis užterštos produkcijos šiuo metu yra sandėliuose, informavo Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Tuo metu „Vičiūnų grupė“ teigia, kad užteršta produkcija pagaminta ne „Vičiūnų grupės“ fabrikuose ir rinkoje realizuota nebuvo.
„Viči“ produkcija Donecke
„Viči“ produkcija / Kadras iš YOUTUBE

Ukrainos valstybinė maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnybos vyriausioji valdyba Ivano-Frakivsko srityje paskelbė apie gautą jūros gėrybių siuntą, kurioje viršijamos leistinos kadmio normos.

Pranešimą apie sveikatai pavojingą krovinį Ukrainos institucija gavo iš Lietuvos valstybinės maisto veterinarijos tarnybos.

Tarnybos duomenimis, iš viso į šalį buvo įvežta 7,9 t produkcijos, kuri į Lietuvą atkeliavo iš Kinijos.

Kaip skelbiama šios tarnybos interneto svetainėje, remiantis laboratorinių tyrimų, atliktų įvežant krovinį į Lietuvos, rezultatais, minėtas krovinys neatitinka Europos Sąjungos (ES) teisės aktų reikalavimų, nes viršija leistiną kadmio (Cd) kiekį – 2,65 ± 0,40 mg/kg.

Kaip teigiama tarnybos tinklalapyje, Ukrainos valstybinė maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnyba įspėja rinkos operatorius, kurie platina minėtus produktus, išimti juos iš apyvartos ir per dvi darbo dienas raštu informuoti tarnybą. Vartotojus prašoma būti budrius. Aptikus šios produkcijos prekyboje, taip pat prašoma informuoti apie tai šalies valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnybos Ivano-Frankivsko srities vyriausiąją valdybą.

Tikimės papildyti „Vičiūnų grupės“ komentaru.

VMVT: į Lietuvą importavo 22 tonas Kinijos gamintojo jūros gėrybių, likusi dalis – sandėliuose

VMVT 15min patvirtino, kad šių metų sausio 8 d. UAB „Plungės kooperatinė prekyba“, priklausanti „Vičiūnų grupei“, importavo 22 tonas Kinijos gamintojo „Zejiang Zhoufu food Co., LTD“ jūros gėrybių mišinių.

„Importo kontrolės metu paimti mėginiai sunkiųjų metalų nustatymui. Tai yra įprasta praktika, kai VMVT, įvertinusi galimas rizikas, atrenka tyrimui į Lietuvą iš Trečiųjų šalių įvežamų maisto siuntų mėginius. Mėginiai sunkiųjų metalų atžvilgiu, pasienio importo kontrolės metu, atrenkami vadovaujantis importuojamo gyvūninio maisto stebėsenos planu, kuris yra sudaromas kiekvienais metais, atsižvelgiant į importuojamo gyvūninio maisto grupę, kilmės šalį, nustatytą dažnumą, rizikingumą ir kita“, – aiškina tarnyba.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Šį kartą laboratorinių tyrimų rezultatai parodė, kad siuntoje kadmio kiekis produkte viršija leistinas normas nustatytas EK reglamente.

Apie pažeidimus Ukrainos instituciją kolegos iš Lietuvos informavo praėjusios savaitės pradžioje, nurodė VMVT atstovai.

„Dalis siuntos (7,9 t) jau išvežta į Ukrainoje veikiančią įmonę „Viciūnai-Ukraina“, todėl, gavus tyrimų rezultatus apie nesaugius produktus, VMVT raštu informavo Ukrainos kompetentingą instituciją. Be to, kaip yra įprasta tokiais atvejais, apie tyrimų rezultatus ir šią siuntą informuota ir Europos Komisija (skubių pranešimų apie nesaugius maisto produktus sistema RASF)“, – teigiama 15min atsiųstame komentare.

Pasak jo, likusi dalis nesaugios siuntos šiuo metu laikoma sandėliuose Lietuvoje ir jai taikomos rinkos ribojimo priemonės iki tolimesnio sprendimo.

Anot tarnybos, tokia nesaugi siunta gali būti grąžinta į kilmės šalį (Kiniją), sunaikinta arba išvežta į kitą trečiąją šalį, kurios reikalavimus atitinka, tačiau tiktai gavus tos trečiosios šalies kompetentingos institucijos sutikimą.

D.Matijošaitis: produktas rinkoje realizuotas nebuvo

Pirmadienį vakare išplatintame komentare „Vičiūnų grupės“ valdybos narys Dainius Matijošaitis teigė, kad užteršta produkcija pagaminta ne „Vičiūnų grupės“ fabrikuose. Anot jo, tai yra Kinijoje esančio gamintojo produkcija, skirta Ukrainos rinkai.

Jo teigimu, Lietuvos teritoriją krovinys paliko teisėtai ir iki jo išsiuntimo „Vičiūnų grupės“ įmonės darbuotojai nebuvo informuoti apie produkto kokybines neatitiktis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Šarūnas Matijošaitis ir Dainius Matijošaitis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Šarūnas Matijošaitis ir Dainius Matijošaitis

„Šiuo metu bet kokia veikla, susijusi su kroviniu, yra sustabdyta, rinkoje produktas nebuvo realizuotas. Krovinyje esantys produktai yra papildomai tikrinami Ukrainos Veterinarinės tarnybos, t. y. atliekami pakartotiniai produktų tyrimai. Atsižvelgiant į pakartotinių tyrimų rezultatus, spręsis ir krovinio likimas“, – komentare 15min sakė D.Matijošaitis.

Jis akcentavo, kad jei tyrimų rezultatai rodys kokybines neatitiktis, krovinys bus iškart utilizuotas.

Visuomenės kritikos dėl savo tęsiamos veiklos Rusijoje sulaukiančios įmonės valdybos narys taip pat piktinosi, kad šioje situacijoje „kyšo ilgos politinių ir verslo konkurentų ausys“, o „šališki žurnalistai ir nuomonės formuotojai išplatino spalvingus pranešimus nepasidomėję realiais faktais.“

Sureagavo ir gyventojai: „Dabar jie nusprendė mus nuodyti kadmiu“

„Lietuvos krabų lazdelių gamintoja „Vičiūnų grupė“, jau metus neišeinanti iš Rusijos rinkos, čia gaunanti pelno ir mokanti mokesčius, nusprendė padėti rusams naikinti ukrainiečius, tačiau savaip.

Dabar jie nusprendė mus nuodyti kadmiu. Bandymas „atsikratyti“ nelikvidžių Ukrainoje, kurie nebuvo išbandyti ES, yra aiškus bendrovės tikrojo požiūrio į Ukrainos klientus įrodymas. Tačiau yra išeitis – ukrainiečiai turėtų visiems laikams atsisakyti „Viči“ produktų. Tam yra daugiau nei pakankamai priežasčių“, – teigiama viename iš „Telegram“ „insider UKR“ kanalų.

Kadmis, priklausomai nuo koncentracijos, gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Kaip nurodo Visuotinė lietuvių enciklopedija, kadmis į organizmą patenka per virškinamąjį traktą, plaučius su maistu, vandeniu, oru; lengvai praeina pro biologines membranas.

Išsiskiria daugiausia su šlapimu. Kadmio mikrokiekiai organizmui yra reikalingi angliavandenių apykaitai, hipūro rūgšties sintezei kepenyse, kai kurių fermentų (pvz., laktodehidrogenazės) aktyvumui.

123RF.com nuotr./Krabų lazdelės
123RF.com nuotr./Krabų lazdelės

Iš aplinkos ir su maistu žmogus gauna nepavojingą kadmio kiekį – 10–25 µg per parą (norma 60–70 µg per parą).

Kadmio didesni kiekiai slopina organizmo augimą ir raidą, daugelio fermentų veiklą, imunitetą, virškinimą ir kvėpavimą, kraujodarą, inkstų ir kepenų veiklą, cinko, geležies, vario, kalcio, fosforo apykaitą. Kadmio perteklius sukelia DNR pažaidas, endokrininės sistemos pakitimus, navikų susidarymą, pažeidžia centrinę ir periferinę nervų sistemą, lytinių organų funkciją.

30–40 mg kadmio sunkiai apnuodija organizmą. Smarkiai apsinuodijus, vemiama, atsiranda traukuliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius