Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Įdarbinimo ir karjeros ekspertai: elektronikos inžinerija – naujasis IT sektorius

Karjeros ir įdarbinimo ekspertai prognozuoja, jog elektronikos inžinerija tampa naujuoju IT sektoriumi dėl itin spartaus elektronikos inžinierių paklausos ir darbo užmokesčio augimo tempų. Ekspertų vertinimu, netolimoje ateityje elektronikos specialistai taps vieni paklausiausių darbo rinkoje ir uždirbs beveik tiek pat, kiek IT programuotojai.
Elektronikos čipas
Elektronikos čipas / 123RF.com nuotr.

Pasak personalo atrankos bendrovės „Alliance for recruitment“ partnerio Andriaus Franco, jau šių metų kovo mėnesį, elektros ir elektronikos inžinerija buvo viena paklausiausių specialybių visoje šalyje, o šių specialistų darbo užmokestis kasmet didėja kone dešimtadaliu ir po kelerių metų priartės prie IT sektoriaus darbo užmokesčio lygio.

„Elektronikos inžinierių darbo užmokestis kasmet tendencingai auga beveik po 10%. Prognozuojama, jog jaunuolis, kuris šiemet įstos į pirmą elektronikos inžinerijos kursą ir 2025 metais baigs savo studijas – uždirbs daugiau nei vidutinį Lietuvos atlyginimą, nes bendras darbo užmokesčio augimas šalyje per artimiausius kelerius metus numatomas apie 5%. Pavyzdžiui, šiandien elektronikos inžinerijos absolventas uždirba apie 850 eurų į rankas, 2025 metais studijas baigęs absolventas uždirbs 1244 Eurų į rankas, kai vidutinis atlyginimas šalyje bus 1175 eurų į rankas“, - teigia A.Francas.

„Alliance for recruitment“ atlikta analizė rodo, kad elektronikos inžinerijos specialistai su kelerių metų darbo patirtimi šiandien gali uždirbti iki 1600 eurų į rankas, o su didele patirtimi – iki 2300 eurų. IT sektoriaus atlyginimai šiuo metu vis dar lenkia elektronikos inžinierijos sektorių, tačiau šis skirtumas kasmet mažėja dėl sparčiai augančio elektronikos srities specialistų darbo užmokesčio. Duomenys rodo, jog IT specialistai su kelių metų darbo patirtimi šiuo metu gali uždirbti iki 2300 eurų į rankas, ilgametę darbo patirtį turintys programuotojai – iki 3500 eurų į rankas.

„IT sritis yra pagrindinė konkurentė elektronikos inžinerijai. Šiandien būsimi studentai vis dar renkasi IT dėl didesnių atlyginimų, todėl yra jaučiamas mažesnis susidomėjimas elektronika. Tačiau elektronikos inžinierių darbo užmokestis netolimoje ateityje priartės prie programuotojų dėl itin greito elektronikos industrijos ir šios srities specialistų paklausos augimo. Jau dabar elektronikos inžinierių paklausa darbo rinkoje 5 kartus viršija pasiūlą“, - teigia „Alliance for recruitment“ įdarbinimo ir karjeros ekspertė Ieva Makarevičiūtė.

Anot jos, dar vienas itin svarbus elektronikos inžinerijos pranašumas – didelė dalis žmonių jaučia specifinį potraukį kurti apčiuopiamus įrenginius, todėl ši sritis tampa puikia terpe panaudoti studijų metu įgytas žinias ir savo rankomis gaminti naujus produktus bei elektronines sistemas.

„Elektronikos sektorius neišvengiamai sparčiai auga dėl visuotinės skaitmenizacijos, robotizacijos ir su jomis susijusių technologijų vystymosi. Vis labiau didėja poreikis automatizuoti darbus, taupyti žmogaus laiką ir šiuos sukauptus resursus skirti kitų užduočių atlikimui. Inovatyvūs sprendimai pramonėje skatina įmones neatsilikti ir taikytis prie naujovių. Būtent elektronikos įrenginiai gali padėti sutaupyti laiko, sumažinti išlaidas ir padidinti efektyvumą. Didžiulės elektronikos komponentų ir įrenginių gamybos įmonės intensyviai kuria naują produkciją, tačiau tam yra reikalingi specialistai, kurie galėtų idėjas paversti realybe ir paleisti naujus produktus į rinką”, - komentuoja įdarbinimo ir karjeros ekspertė I.Makarevičiūtė.

Verslininko, investuotojo ir Kauno technologijos universiteto (KTU) elektronikos inžinerijos absolvento Vlado Lašo teigimu, inžinieriaus išsilavinimas suteikia galimybę į kiekvieną problemą žvelgti kaip į galimybę, o pasaulinė elektronikos inžinierių trūkumo pasekmė – mikroschemų ir kitų elektronikos komponentų trūkumas, stabdantis net didžiąsias automobilių gamyklas.

„Elektronika yra fundamentalių ir taikomųjų mokslų sankirtoje. Čia turi išmanyti ir fiziką, ir chemiją, ir IT, ir įprasti labai greitai mokytis, nes elektronika ypač greitai tobulėja ir keičiasi. Tai padeda lengviau suprasti ir kitas problemines sritis, kur elektronika yra taikoma. Būdamas inžinieriumi, išmoksti į kiekvieną problemą žiūrėti kaip galimybę rasti inovatyvų, daug geresnį sprendimą. Dauguma dalykų technologijose yra lyg lego - kai išmoksti suprasti ir naudotis tais įrankiais, įgauni super galias: daug dalykų tampa įmanoma padaryti pačiam. Elektroniko išsilavinimas ir patirtis padeda labai greitai susikalbėti su naujų technologijų kūrėjais ir inžinieriais, dirbančiais įvairiose srityse“, - sako V.Lašas.

Jis pažymi, jog šiandien pasaulinis mikroschemų ir kitų elektronikos komponentų trūkumas, stabdantis net didžiąsias automobilių gamyklas, yra akivaizdi elektronikos inžinierių trūkumo pasekmė.

Šiandien V.Lašas, kartu su KTU elektronikos studijų bendramoksliu ir bendraminčiu Vytautu Jokužiu, „Elinta“ bendrovių grupėje ugdo naujus verslus, kuriuose elektronika ir elektronikai gali padaryti didžiulį pokytį. Pavyzdžiui, šiuolaikinei mobilumo revoliucijai neužtenka vien IT proveržio, nes naujos kartos elektronika - sensoriai, galios elektronika, ypač aukštos integracijos mikroschemos (VLSI) - tai svarbios dėlionės dalys, be kurių dabar neturėtume nei elektromobilių, nei elektrinių paspirtukų.

„Alliance for recruitment“ duomenimis, populiariausios ir paklausiausios pozicijos elektros ir elektronikos inžinerijos srityje šiuo metu yra elektronikos inžinierius, įterptinių sistemų programuotojas ir testuotojas. Lietuvos aukštojo mokslo įstaigos šiandien suteikia pagrindus visoms specialybėms, tačiau specialistai gali rinktis į kurią elektronikos sritį jie yra linkę labiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius