Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 30 /16:47

„Inter RAO Lietuva“ sieks panaikinti sprendimus dėl sustabdytos veiklos bei dividendų

Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojama elektros importo, gamybos ir prekybos grupė „Inter RAO Lietuva“ pareiškė kategoriškai nesutinkanti su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) aiškinimu, kad ją kontroliuoja Rusijos prezidentas, ir sieks panaikinti FNTT informaciją bei jos pagrindu priimtus sprendimus.
AB „INTER RAO Lietuva“
AB „INTER RAO Lietuva“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Inter RAO Lietuva“ apie tai per Varšuvos vertybinių popierių biržą pranešė po to, Lietuvos energetikos rinkos reguliuotojas (VERT) gegužės 27 dieną sustabdė jos elektros importo bei nepriklausomo tiekėjo licencijas, o „Nasdaq CSD Lietuva“ depozitoriumas gegužės 26 dieną atmetė įmonės akcininkų nurodymą mokėti dividendus.

Depozitoriumo Lietuvos filialas BNS patvirtino sustabdęs bendrovės akcijų operacijas, dėl to buvo atsisakyta atlikti ir įmonės dividendų mokėjimą.

„Mes sustabdėme bet kokias operacijas su šios įmonės akcijomis, atsižvelgiant į tai, kad jai yra taikomos Europos Sąjungos numatytos sankcijos“, – BNS sakė filialo vadovė Dalia Jasulaitytė.

Bendrovės akcininkai gegužės 29 dieną priėmė sprendimą visą pernai uždirbtą 7,4 mln. eurų pelną išmokėti dividendams.

Pasak „Inter RAO Lietuvos“, gegužės 27-ąją ji gavo FNTT atsakymą dėl jos paskelbtos informacijos, kad bendrovė yra susijusi su asmenimis, kuriems taikomos tarptautinės sankcijos, todėl įšaldomas jos turtas ir akcijos. FNTT atsakyme teigiama, kad įmonės netiesioginė akcininkė „Inter RAO“ priklauso bendrovėms, kurias netiesiogiai valdo Rusijos Federacija – prezidentinė respublika – ir jos prezidentas Vladimiras Putinas, kuriam taikomos tarptautinės sankcijos.

Remdamasi FNTT informacija, VERT iki birželio 26 dienos sustabdė 2013 metais „Inter RAO Lietuvai“ suteiktą leidimą importuoti elektrą ir 2003 metų leidimą vykdyti nepriklausomo elektros tiekėjo veiklą.

Kaip skelbta, VERT sprendimas priimtas bendrovei iki praėjusio ketvirtadienio neinformavus reguliuotojo, kad ji yra finansiškai pajėgi tęsti veiklą, taip pat FNTT paskelbus apie įšaldytas bendrovės lėšas bei akcijas, o „Nord Pool“ biržai sustabdžius jos prekybą elektra.

„Inter RAO Lietuvai“ iki birželio 26 dienos neįrodžius, kad yra finansiškai pajėgi tęsti veiklą, VERT panaikins leidimus.

Bendrovės akcininkai gegužės 29 dieną priėmė sprendimą visą pernai uždirbtą 7,4 mln. eurų pelną išmokėti dividendams.

FNTT apie apribotas „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas pranešė kovo viduryje. Prieš savaitę ji pranešė, kad įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos, o vietoj sąsajų su sankcionuojamu Rusijos oligarchu Igoriu Sečinu įrašytas V.Putinas.

Iškilus atsiskaitymo rizikai tarp biržos ir „Inter RAO“ grupės įmonių „Nord Pool“ birža gegužės 20 dieną pranešė sustabdžiusi prekybą „Inter RAO Lietuvos“ elektra. Iš karto po to bendrovė „Elektros skirstymo operatorius“ (ESO) kaip garantinis tiekėjas perėmė 84 bendrovės klientus, likę susirado kitus tiekėjus.

Be to, Latvijos energetikos milžinės „Latvenergo“ antrinė bendrovė Lietuvoje „Elektrum Lietuva“ BNS praėjusią savaitę panešė ketinanti nutraukti sutartį su „Inter RAO Lietuvos“ grupės įmone „Vydmantai wind park“, valdančia Vydmantų vėjo parką, – jos lėšos taip pat įšaldytos.

Daugiau nei 19 metų veikianti „Inter RAO Lietuvos“ grupė, kuriai priklauso antrinės bendrovės „Inter RAO Latvia“, „Inter RAO Eesti“, „IRL Polska“ ir „Vydmantai wind park“, pernai uždirbo 14,3 mln. eurų grynojo pelno (2020 metais – 12,2 mln. eurų) ir gavo 334,3 mln. eurų pajamų (163,4 mln. eurų).

„Sodros“ duomenimis, bendrovėje dirba 25 darbuotojai – kovo mėnesį vidutinis jų atlyginimas neatskaičius mokesčių siekė 22,3 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius