-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Internetinė prekyba receptiniais vaistais: startas dar nusikelia, vaistinės prisijungs pamažu

Nuo 2017 m. mėginama įgyvendinti internetinės prekybos receptiniais vaistais idėja beveik pasiekė numatytą finišo tiesiąją, bet paleidimas dar kuriam laikui nukeliamas. Vaistinių asociacijos vadovė sako, kad pradėti praktiniai testavimo darbai, tačiau iki realios prekybos „laukia dar ilgas procesas“.
Vaistai
Vaistai / 123RF.com nuotr.

Balandžio viduryje Registrų centras nurodė, kad sistema, sudaranti galimybę įsigyti receptinių vaistų internetu, turėtų pradėti veikti gegužės pradžioje. Dar praėjusių metų lapkritį ši įstaiga prognozavo, kad sistema pradės veikti balandį. Vis dėlto, įpusėjus gegužei, ji dar nepaleista, nors darbai stumiasi į priekį.

„Nuotolinių vaistinių projektas yra finišo stadijoje. Registrų centrui sukūrus funkcionalumą, šiuo metu vyksta jo testavimas – projekte dalyvaujančios vaistinės aktyviai atlieka reikalingus programavimo darbus savo sistemose, kad šios galėtų sklandžiai „bendradarbiauti“ su e.sveikatos sistema“, – 15min komentavo Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registrų centras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registrų centras

Jis pridūrė besitikintis, jog projektas jau „artimiausiu metu“ galės startuoti ir tapti prieinamu visuomenei.

Neaiškumą dėl tikslios projekto pradžios didina tai, kad nuotolinių vaistinių projektas yra centralizuotas, todėl Registrų centro tvarkoma e.sveikatos sistema ir šalyje veikiančių vaistinių atskiros informacinės sistemos turi būti suderintos.

M.Samkus 15min komentavo, kad prekybą vaistinės galėtų pradėti ir atskirai viena nuo kitos, kadangi jos sistemas prie bendros platformos greičiausiai priderins nevienodu tempu. Jis pažymėjo, kad dalis vaistinių prie sistemos prisijungti ir pradėti vykdyti prekybą galės ir vėliau, pavyzdžiui, birželio mėnesį ar metų eigoje. Konkrečios prekybos pradžios datos per naująją platformą nėra nustatyta, tai priklausys nuo pačių vaistinių – kaip greitai jos pritaikys savo IT sistemas.

Vaistinių atstovė: anksti kalbėti apie tikslią datą

Kaip 15min informavo Vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė, šiuo metu vaistinėse vyksta nuotolinės receptinių vaistų sistemos testavimas.

„Atkreipiu dėmesį, kad tai nėra baigtinis produktas, kurį vaistinės testuoja, ir jei viskas tinkama, pasileidžia. Laukia dar ilgas procesas, nes, pagal Registrų centro paruoštus sprendimus, visos vaistinės turės prisitaikyti savo programas ir, svarbiausia, jų pagrindu sukurti kiek įmanoma paprastesnius sprendimus pacientams“, – 15min sakė ji.

Šiuo metu vaistinės testuoja pagrindinę aplinką, sukurta Registro centro, tačiau kiekviena vaistinė turės sukurti ir savo IT dalį.

Sukūrus sistemą, įsigyti receptinių, kompensuojamų vaistų būtų galima prisijungus prie e.sveikatos, kur sistema pateiks skirtingų vaistinių tinklų pasiūlymus su kainomis. Išsirinkus medikamentą, pacientas būtų nukreipiamas į pasirinktos vaistinės internetinę parduotuvę, kur pratęstų užsakymą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kristina Nemaniūtė – Gagė 15min studijoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kristina Nemaniūtė – Gagė 15min studijoje

„Testavimas vaistinėse pradėtas šių metų balandžio pabaigoje, natūralu, kad atrandama vienokių ar kitokių problemų, be to, kyla įvairių klausimų, į kuriuos, bendradarbiaujant su Registrų centru, ieškoma atsakymų ir sprendimų. Tad darbai šiuo metu vyksta tiek vaistinių, tiek ir Registrų centro pusėje, tačiau prognozuoti apie jų tikslią darbų pabaigos datą, matyt, dar anksti“, – sakė ji.

Kritika sistemai vis dar gyva

Rinkos dalyviai anksčiau kritikavo sprendimą sistemą kurti per e.sveikatą, o ne ieškoti būdų pritaikyti ją esamiems sprendimams. Nereceptiniais vaistais vaistinės internetu prekiauti gali nuo 2016 m., tad norėta šias platformas įveiklinti ir parduodant nereceptinius vaistus. Vis dėlto, buvo nuspręsta, kad receptinių vaistų, kuriems, skirtingai nei nereceptiniams reikalingas patvirtinimas, pardavimas turės pereiti per centralizuotą sistemą.

Šį pavasarį kalbinti vaistinių atstovai 15min teigė jau išsakę savo kritiką anksčiau, o dabar tiesiog bandantys prisitaikyti ir pagaliau paleisti sistemą.

Vis dėlto kritikų tokia idėja turi iki šiol – 15min kalbinta Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) vyresnioji ekspertė Karolina Mickutė kartoja, kad receptinių vaistų pardavimo internetu per valstybinį portalą idėja neatitinka sąžiningos konkurencijos principų ir kelia abejonių dėl to, kaip bus užtikrinti pacientų ir gydytojų interesai.

LLRI nuotr./Karolina Mickutė
LLRI nuotr./Karolina Mickutė

Ji tvirtina, kad dar svarstant idėją prekiauti receptiniais vaistais internetu, siūlymo autoriai nepagrindė, kodėl būtina tai daryti tik per valstybės portalą.

„Abejotina, ar pačiame portale konkuruoti vienodai galės visos vaistinės. Lygios sąlygos tokiame portale konkuruoti bus neįmanomos, nes didžioji dalies vaisto kainos komponentų jau yra sureguliuoti valstybės. Uždavinys neišsprendžiamas, nes pačioje sąlygoje yra klaida. Juk rinkoje konkurencinę kovą laimi tas, kuris sugeba geriau pasitarnauti vartotojui ir geresne kaina bei kokybe palenkti vartotoją į savo pusę“, – komentavo K.Mickutė.

Jos teigimu, kai kainos sureguliuotos, vartotojo sprendimas pirkti priklausys nebe nuo kainos ir pristatymo sąlygų, bet ir, pavyzdžiui, nuo to, kurioje ekrano vietoje bus pateikiamas konkrečios vaistinės pasiūlymas pirkti pasirinktą vaistą.

„Jei dvi ar daugiau vaistinių siūlys tą patį vaistą įsigyti ir pristatyti lygiomis sąlygomis, kuriai teks geresnė vieta ekrane? Jei vaistinės bus rikiuojamos sąraše pagal abėcėlę, tai, tikėtina, iš „Avaistinės“ bus nupirkta daugiau vaistų nei iš „Žvaistinės“, vien tik dėl pavadinimo pirmosios raidės“, – kalbėjo LLRI ekspertė.

Tuo tarpu Registro centro atstovai teigia, kad vaistinės platformoje bus matomos atsitiktine tvarka.

Idėja leisti prekiauti receptiniais vaistais Sveikatos apsaugos ministerija iškėlė 2017 m. rudenį. Norėta tokią tvarką įvesti nuo 2019 m., būtent tais metais ir priimtas tokią prekybą reglamentuojantis įstatymas, tačiau tuo metu vaistinių atstovai argumentavo, kad nuotolinė prekyba vaistais per valstybės elektroninės sveikatos sistemas šias paralyžiuos.

K.Nemaniūtė-Gagė nuotolinę prekybą vaistais Lietuvoje tuo metu siūlė pradėti nuo 2023–2025 metų. „Jeigu nesutvarkę sistemos leisime visiems iš namų prisijungti, ta sistemai tikrai užlūš, o kai ji užlūš, tų žmonių, kurie ateis į vaistinę, jų vaistininkas negalės aptarnauti“, – tuo metu teigė vaistinių asociacijos atstovė.

Nuotolinės sistemos kūrimo darbai pajudėjo šių metų sausį, kai Registrų centras pasirašė nuotolinių vaistinių programavimo darbų sutartį su bendrove „CGI Lithuania“. Šios sutarties vertė – apie 200 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius