Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jei nuteistų „MG Baltic“, viešųjų pirkimų aruodai koncerno įmonėms neužsivertų

Koncerno „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus politinės korupcijos byloje gali būti ramus, net jei jo vadovaujama kompanija bus nuteista kaip juridinis asmuo. Prokurorai pateikė kaltinimus koncernui, tačiau net ir tuo atveju, jei bus pripažintas kaltu, viešųjų pirkimų skrynia neužsivers.
„Mitnija“
„Mitnija“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jei koncernas „MG Baltic“ bus pripažintas kaltu, jis negalės dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose. Visai kas kita – dukterinės įmonės, kurioms tokie kaltinimai netaikomi. Nors būtent dėl užsakymų dukterinėms įmonėms galėjo vykti korupcinius ryšius su politikais galėjo megzti buvęs koncerno viceprezidentas Raimondas Kurlianskis. Pats koncernas viešųjų pirkimų konkursuose nedalyvauja.

„Mitnijos“ užsakymų daugėja

Teisėsauga įtaria, kad šis verslininkas siekė galimai koncernui naudingų sprendimų priėmimo Seime svarstant nutarimą dėl viešojo ir privataus sektorių partnerystės projekto „Kelias Vilnius – Utena“. Šiame projekte galėtų dalyvauti „MG Baltic“ antrinė įmonė „Mitnija“, kuri užsiima tokiais projektais.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Mitnija“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Mitnija“

Pavyzdžiui pernai statybų įmonė „Mitnija“ laimėjo viešųjų pirkimų konkursus už 22 mln. eurų, užpernai – 17,5 mln. eurų.

Tad būtent ši bendrovė yra viena svarbiausių „MG Baltic“ įmonių, ir jeigu šiai bendrovei būtų uždrausta dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose, tai skaudžiai atsilieptų visam koncernui. Tačiau dabartiniai įstatymai nenumato, kad už motininių kompanijų „paklydimus“ galėtų kentėti antrinės įmonės.

VPT: dukterinių įmonių neliestų

Tą patvirtino ir Viešųjų pirkimų tarnyba. „MG Baltic“, kaip tiekėjas, negalėtų dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Tačiau „MG Baltic“ dukterinės įmonės, kaip savarankiški juridiniai asmenys, aiškinant formaliai atitinkamą VPĮ nuostatą – panašu, kad galėtų, – paaiškino tarnybos atstovė Sigita Zumerytė Arlauskienė.

Pačiam koncernui tokia nuobauda galiotų 5 metus. Beje, šią savaitę Finansų ministerija kartu su mokesčių reforma pasiūlė „Baltųjų finansų“ skatinimą, kad tam tikrus kriterijus pažeidę verslo subjektai negalėtų dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, tačiau apie antrines įmones ir čia nekalbama.

Poveikis būtų skausmingas

„Transparency International“ projektų koordinatorius Paulius Murauskas pastebi, kad antrinės įmonės nebaudžiamos pagal Viešųjų pirkimų įstatymą.

„Bet tai neužkerta kelio diskusijai, ar nereikėtų kitokio sprendimo“, – sakė P.Murauskas. Pasak jo, būtų kitas poveikis, jei koncernas atsidurtų vadinamuosiuose Juoduosiuose sąrašuose, tada įtaką pajustų ir dukterinės įmonės.

ES inicijuoja įmonių juodųjų sąrašų sudarymą, į kurį siūloma įrašyti įmones, kurios buvo apkaltintos rimtais prasižengimais.

„Apribojimai dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose turėtų dideles pasekmes“, – sakė P.Murauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius