-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JK energetikos milžinė „iš karo Ukrainoje gaus kruvinų pinigų“

Vienas iš pagrindinių Ukrainos prezidento patarėjų perspėjo, kad BP („British Petroleum“), investuodama Rusijoje, gali gauti „kruvinų pinigų“.
„British Petroleum“
„British Petroleum“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Olegas Ustenka sakė, kad BP turi teisę gauti šimtus milijonų svarų iš Rusijos energetikos milžinės „Rosneft“ akcijų. BP teigė, kad iš „Rosneft“ nebegauna jokio pelno.

Kaip skelbia BBC, ji vis dar planuoja parduoti savo turimą „Rosneft“ akcijų paketą, apie kurį paskelbė iš karto po Rusijos pradėto karo Ukrainoje, pridūrė ji.

Rusijos energetikos įmonės, nepaisant šaliai taikomų sankcijų, šiemet gavo didelį pelną, nes dėl invazijos į Ukrainą ir vėlesnių sankcijų pasaulinėje rinkoje pakilo naftos ir dujų kaina.

„Rosneft“ yra viena didžiausių šalies energijos gamintojų. Jos pirmininkas, milijardierius pramonininkas Igoris Sečinas, Jungtinės Karalystės vyriausybės laikomas „ypač artimu ir įtakingu Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininku“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./„Rosneft“
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./„Rosneft“

BP parduos Rusijos naftos įmonės „Rosneft“ akcijų paketą

Prezidentui V. Zelenskiui ekonomikos klausimais patarinėjantis P. Ustenka raštu kreipėsi į BP vadovą Bernardą Looney, ragindamas jį išdėstyti planą, kaip užtikrinti, kad jo įmonė negautų naudos iš karo.

Savo laiške jis rašė: „Tai gryni ir paprasti kruvini pinigai, išpūstas pelnas, gautas žudant Ukrainos civilius gyventojus“.

Tai gryni ir paprasti kruvini pinigai, išpūstas pelnas, gautas žudant Ukrainos civilius gyventojus.

Prieš Rusijos invaziją į Ukrainą BP turėjo 19,75 proc. „Rosneft“ akcijų.

Pirmosiomis karo dienomis BP paskelbė apie planus atsikratyti šio akcijų paketo, atsisakė dviejų vietų „Rosneft“ valdyboje ir nurašė investicijos vertę savo apskaitoje.

Tačiau BP ir toliau lieka „Rosneft“ akcininke. Žinovai teigia, kad akcijų pardavimo procesas vyksta, tačiau dėl politinės padėties jis toli gražu nėra paprastas.

Istorinė klaida

Praėjusį mėnesį „Rosneft“ paskelbė planus investuotojams išmokėti 216 mlrd. rublių (2,9 mlrd. svarų sterlingų) dividendų už pirmuosius devynis šių metų mėnesius.

Kampanijos grupė „Global Witness“ teigė, kad tai reiškia, jog BP turėtų turėti teisę į 580 mln. svarų sterlingų – suma, kuri, jos teigimu, prilygsta daugiau nei trečdaliui tiesioginės finansinės paramos, kurią Jungtinė Karalystė iki šiol suteikė Ukrainai.

Laiške BP vadovui, kurį matė BBC, P. Ustenko nurodė šią sumą ir pažymėjo, kad BP vis dar yra „Rosneft“ akcininkė, todėl jai priklauso šie pinigai.

„BP gaus šiuos pinigus į riboto naudojimo Rusijos banko sąskaitą, o tai yra aiškus istorinės klaidos, kurią padarė jūsų bendrovė, įrodymas, tačiau vis tiek BP gaus dividendus“, – rašė jis.

P. Ustenko teigė, kad BP strategija, atrodo, yra „grįžti prie įprastinės veiklos, kai karas baigsis“.

Jis ragina BP, jei ji gaus šį pelną, įsteigti fondą, skirtą Ukrainos karo aukoms.

Jokio sugrįžimo

Savo pareiškime BP teigė, kad vis dar planuoja palikti Rusiją ir neketina grįžti prie „įprasto verslo“.

Ji pabrėžė, kad jau nurašė daugiau kaip 24 mlrd. JAV dolerių (20 mlrd. svarų sterlingų) vertės investicijas ir nebegauna jokių pajamų iš „Rosneft“, todėl jos deklaruojamas pelnas sumažėjo maždaug 2 mlrd. dolerių per metus.

„Nuo mūsų sprendimo BP negavo jokių dividendų iš „Rosneft“ akcijų“, – pridūrė BP.

„Mūsų supratimu, pagal Rusijos taisykles bet kokie mokėjimai „nedraugiškoje valstybėje“, tokioje kaip JK, esančiai bendrovei būtų pervedami į labai riboto naudojimo Rusijos banko sąskaitą, iš kurios pinigai negalėtų būti pervedami be Rusijos vyriausybės sutikimo“, nurodė bendrovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius