Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ką turi žinoti darbo ieškantys lietuviai, grįžtantys iš Jungtinės Karalystės

Ką daryti, jeigu po „Brexit“ ruošiatės grįžti į Lietuvą ir čia ieškoti darbo? Užimtumo tarnyba pateikia pagrindinę informaciją apie darbo paieškas grįžus iš emigracijos, svarbiausius reikalingus dokumentus.
Britai laukia sprendimo dėl „Brexit“
Ką turi žinoti darbo ieškantys lietuviai, grįžtantys iš Jungtinės Karalystės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atvykę į Užimtumo tarnybą grįžę emigrantai turi pateikti šiuos dokumentus: galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (asmens tapatybės kortelę, pasą) ir išsilavinimą, kvalifikaciją patvirtinančius dokumentus.

Jei kvalifikacija įgyta Jungtinėje Karalystėje, reikalingi dokumentų vertimai į lietuvių kalbą (vertimas turi būti patvirtintas vertėjo parašu). Jungtinėje Karalystėje įgyto vidurinio ir aukštojo išsilavinimo akademinį pripažinimą atlieka Studijų kokybės vertinimo centras, užsienyje įgyto mokslo (meno) daktaro laipsnio vertinimą – Lietuvos mokslo taryba.

Grįžtantiems į Lietuvą patariama parsivežti šiuos dokumentus:

  • U1 dokumentas – nedarbo draudimo stažui sumuoti

Jei dirbote Jungtinėje Karalystėje, iš institucijos „HM Revenue & Customs“ reikia gauti U1 dokumentą, patvirtinantį nedarbo draudimo ir darbo laikotarpius. Grįžus šį dokumentą reikia pristatyti „Sodrai“, kad būtų suvesti duomenys apie darbinę veiklą. Į šiuos laikotarpius bus atsižvelgiama skiriant nedarbo socialinio draudimo išmoką Lietuvoje. Jeigu U1 dokumento nėra, dėl tarpininkavimo jį gaunant galima kreiptis į „Sodros“ teritorinį skyrių. Pateikus reikiamus dokumentus (P45, P60, algalapių kopijas), bus suformuotas ir išsiųstas paklausimas institucijai „HM Revenue & Customs“. Kitas būdas užsisakyti šį dokumentą – savarankiškai užpildyti prašymą Jungtinės Karalystės kompetentingos įstaigos tinklapyje.

  • U2 dokumentas – nedarbo socialinio draudimo išmokai išsaugoti

Jungtinėje Karalystėje gaunamą bedarbio išmoką galite eksportuoti į Lietuvą. Pasibaigus darbo sutarčiai arba ją nutraukus, reikia kreiptis į Jungtinės Karalystės užimtumo tarnybą „Jobcentre Plus“ dėl U2 dokumento išdavimo. Nedarbo socialinio draudimo išmoką gaunantis asmuo gali laikinai (iki 3 mėn., išimtinais atvejais – iki 6 mėn.) ieškoti darbo kitoje valstybėje narėje, išsaugodamas šią išmoką. Pagrindinės sąlygos: 1) turite būti įgiję teisę gauti nedarbo draudimo išmoką pagal Jungtinės Karalystės teisės aktus; 2) turite būti registruoti įstaigoje „Jobcentre Plus“ bent 4 savaites (jei ši įstaiga termino nesutrumpintų); 3) pasiėmę iš šios įstaigos U2 dokumentą, turite per nurodytą terminą (paprastai 1 savaitę) registruotis Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyriuje Lietuvoje. Nedarbo išmoka bus mokama tokio dydžio, kokią paskyrė Jungtinės Karalystės įstaiga, ir ne ilgiau kaip iki dokumente nurodytos datos.

  • P45, P60 formos, išduodamos darbdavio, pažyma, patvirtinanti asmens socialinio draudimo įmokų mokėjimą (užsakoma užpildant klausimyną CA 3916 ir pateikiant jį HM Revenue and Customs)

Šiuose dokumentuose nurodoma, kokias įmokas mokėjote Jungtinėje Karalystėje. Dokumentus turite pateikti „Sodrai“ dėl privalomojo socialinio draudimo (PSD) įmokų perskaičiavimo. Išsamią informaciją apie PSD dirbantiems užsienyje rasite „Sodros“ svetainėje.

  • S2 arba E 112 formos pažyma – sveikatos priežiūros paslaugoms gauti

Ši pažyma reikalinga, jei norite atvykti gydytis į Lietuvą – gavus planines asmens sveikatos priežiūros paslaugas Lietuvoje, už jas sumokėtų kompetentinga Jungtinės Karalystės institucija. Šią pažymą išduoda Jungtinės Karalystės valstybinio sveikatos draudimo įstaiga. Jei esate apdraustas Jungtinėje Karalystėje ir planuojate svečiuotis Lietuvoje, išvykstant reikia pasiimti Europos sveikatos draudimo kortelę, kurią išduoda valstybinio sveikatos draudimo įstaiga. Ši kortelė pravers, jei Lietuvoje prireiktų būtinosios medicinos pagalbos.

Primename, kad sugrįžus į Lietuvą, pirmiausia reikia deklaruoti savo gyvenamąją vietą – tą padaryti galima prisijungus prie Elektroninių valdžios vartų portalo arba nuvykus į savivaldybę ar seniūniją, kurioje gyvenama.

Jei sugrįžę iš Jungtinės Karalystės kurį laiką nedirbate, privaloma sumokėti nustatytas privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Prieš registruojantis pasirinktoje gydymo įstaigoje, reikia įsitikinti, kad pasirinkta gydymo įstaiga yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl paslaugų teikimo ir apmokėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius