Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką žmonės laiko laime ir kaip ją prisijaukinti: 7 dalykai, kurie padės „ištreniruoti“ laimės jausmą

Visi trokštame būti laimingi, ir nors laimė – gana subjektyvus dalykas, pastebimos ryškios tendecijos, kas daugumai žmonių reiškia laimę. Suprasdami, kas mus daro laimingais, kasdienybėje galime taikyti keletą dalykų, kurie padės puoselėti laimės jausmą. Daug svarbių veiksnių – tik jūsų pačių rankose!
Tėvas su dukra džiaugiasi diena.
Tėvas su dukra džiaugiasi diena. / 123RF.com nuotr.

Tyrimų, kurie aiškintųsi, kas žmonėms yra laimė, daryta begalės. Apibendrinant galima pastebėti ir išskirti tas tendencijas, kurios nuolat kartojasi ir yra dažniausiai minimos.

Skirtingų tyrimų duomenimis, žmonės labiausiai vertina savo sveikatą ir gerovę (tiek fizinę, tiek psichinę), šeimą (partnerį/sutuoktinį ir vaikus) ir tikslo pojūtį kaip tai, kas jiems suteikia „didžiausią laimę“. Šalia šių dalykų rikiuojasi gyvenimo sąlygos, saugumo ir kontrolės jausmas, buvimas gamtoje, prasmingas darbas ir finansinė gerovė. Daugumoje tyrimų sutariama, kad šeima ir santykiai yra pačioje viršūnėje.

Vieni žmonės sako, kad laimė yra pasirinkimas, o kiti mano, kad ji įgimta. Pasak Kalifornijos Riversaido universiteto profesorės, socialinės psichologės Sonjos Lyubomirsky, tiesa yra kažkur per vidurį: 50 proc. laimės lemia genai, 10 proc. – aplinkybės, o 40 proc. – mūsų veiksmai, požiūris ir reakcija į neišvengiamus gyvenimo pakilimus ir nuosmukius.

Ką galite padaryti, kad būtumėte laimingesni?

Šeima ir santykiai. Laimingiausi žmonės leidžia laiką su tais, kuriuos myli. Artumas su kitais patenkina pagrindinius žmogaus poreikius, nes mums reikia socialinių ryšių su kitais žmonėmis.

123RF.com nuotr./Šeima
123RF.com nuotr./Šeima

Mums taip pat reikia asmeninio augimo, kurį teikia santykiai ir kuris leidžia mums jaustis visapusiškai gyviems, todėl kai tik galite, stenkitės rasti laiko bendravimui, inicijuokite susitikimus, turėkite veiklų tiek su šeimos nariais, tiek su draugais. Susitikimai akis į akį daro mus laimingesnius nei bendraujant internetu, nes apkabinimai ir kitos fizinio prisilietimo formos išskiria endorfinus. Naudokitės technologijomis susitikimams organizuoti, o išeikite ir bendraukite gyvai!

Prasmingas darbas. Laimingiausi esame užsiimdami veikla, kuri priverčia mus prarasti laiko pojūtį (angliškai „flow“ būsena). Savirealizaciją galima apibrėžti kaip įgimtą žmogaus motyvaciją, kurią kiekvienas iš mūsų turi, todėl nuolat siekiame išnaudoti savo potencialą. Naudodamiesi ir tobulindami savo įgūdžius, talentus ir gebėjimus patiriame pasitenkinimo jausmą. Kai įvykdome iššūkį ar užduotį, kuria esame patenkinti, pasiekiame aukščiausią savirealizacijos patirtį, kuri suteikia laimės.

Pozityvus mąstymas. Atsisakykite lyginti save su kitais. Užuot pavydėję, būkite patenkinti, kad jums „užtenka“. Olimpinių žaidynių bronzos medalių laimėtojai, kurie mano, kad jiems pasisekė gauti medalį, yra laimingesni nei sidabro medalių laimėtojai, kurie mano, kad jiems pritrūko aukso medalio.

123RF.com nuotr./Moteris geria kavą
123RF.com nuotr./Moteris geria kavą

Gera sveikata. Paradoksalu, tačiau sveikatą įvertiname tik tada, kai susiduriame su sveikatos problemomis – iki tol sveikatą esamę linkę priimti kaip savaime suprantamą dalyką. Pasidžiaugti, kad esame sveiki, pamirštame, o štai susirgus iškart įvertiname jos svarbą. Taigi palaikykite gerą sveikatą, kad galėtumėte džiaugtis gyvenimu pilna koja!

Dėkingumas. Tai yra pozityvaus mąstymo pogrupis, tačiau jis toks svarbus, kad nusipelno atskiro paminėjimo. Dėkingi žmonės yra laimingi žmonės. Dėkingumą galime išreikšti pačiais įvairiausiais būdais. Pastaruoju metu itin populiarėja ir dėkingumo dienoraščio rašymas: tikima, kad aiškiai įvardijus ir užrašius, už ką tądien esame dėkingi, galime padidinti savo laimės pojūtį.

Asmeninė laisvė/ asmeniniai tikslai. Negalime būti laimingi, jei patys nelemiame savo likimo ir negalime rinktis. Kiekvienam iš mūsų šios laisvės gali reikėti skirtingu mastu, o ir tikslai kiekvieno gyvenime gali kardinaliai skirtis: vienas nori savo verslo, kitas – būti laisvai samdomu darbuotoju, vienam rūpi įsigyti naujausią automobilį, o kitam patogiausia važiuoti viešuoju transportu. Kiekvieno laisvė ir tikslai gali atrodyti visiškai priešingai, todėl svarbu išgirsti, ko iš tiesų norite ir to siekti: taip jausitės laimingas ir procese, ir pasiekęs rezultatą.

123RF.com nuotr./Moteris su kompiuteriu miške.
123RF.com nuotr./Moteris su kompiuteriu miške.

Mylintiems gyvenimą – dar vienas patarimas

Garsus romėnų filosofas Epiktetas yra pasakęs, kad „Į laimę tėra tik vienas kelias – liautis nerimavus dėl dalykų, kurie nuo mūsų valios nepriklauso.“ Ir nors minėti patarimai ir jų rezultatas yra mūsų rankose, tačiau kartais, net „atlikus namų darbus“, gyvenimas gali pasisukti netikėtu kampu – niekas nėra šimtu procentų apsaugotas nuo netikėtų situacijų ar nelaimių, tačiau galima pasirūpinti, kad sunkūs momentai nebūtų gniuždantys ir praeitų sklandžiau, sukeldami mažiau negatyvių minčių ir streso.

Būti laimingu reiškia mylėti gyvenimą. Rūpestis – vienas iš svarbiausių meilės elementų, todėl ir savo gyvenimu rūpintis turime nuolatos. Viena iš tokių opcijų – PZU „Mylintiems gyvenimą“: tai naujos kartos gyvenimo draudimas, kurio filosofija paremta tuo, jog mylintys gyvenimą mėgaujasi šia akimirka, tačiau supranta, kad gyvenimas yra įvairus, todėl labai svarbu laiku ir tinkamai pasirūpinti tais galimais gyvenimo atvejais, kuriuose be papildomos paramos būtų labai sudėtinga. Todėl „Mylintiems gyvenimą“ suteikia bene plačiausią ir kokybiškiausią draudimo apsaugą, kad kiekvieno gyvenimu būtų galima pasirūpinti maksimaliai, be to, suteikiama sveikatos draudimo paslauga, kad gyvenimo kokybe būtų galima pasirūpinti greitai, patogiai ir paprastai.

15min nuotr./PZU infografikas
15min nuotr./PZU infografikas

„Šiuolaikiniam žmogui draudimas yra tiesiog būtinas, nes leidžia pasirūpinti savo finansiniu saugumu nelaimės, sunkios ligos ar neįgalumo atvejais. Taip pat tai kartu kaupimas savo ir savo vaikų ateičiai. Šiandien žmonės aiškiau supranta, kad brangiausias turtas – gyvenimas ir kad norint juo džiaugtis ilgai ir kokybiškai, reikia priimti atsakingus sprendimus laiku, t. y. pasirūpinti iš anksto, kad netikėti įvykiai neišbalansuotų įprasto gyvenimo, ar bent sumažintų neigiamą jų poveikį“, – atkreipia dėmesį gyvybės draudimo grupės PZU pokyčių ir produktų skyriaus vadovė Kristina Ruseckienė.

Kodėl „Mylintiems gyvenimą“ yra kitoks gyvybės draudimas?

Trukmė – gyvenimo draudimas (iki 100 m.), o atsidėkodami klientams už lojalumą bei jų atsakingą požiūrį į savo gyvenimą nuo 70 metų dovanojame gyvybės draudimą net iki 5000 eurų.

Lankstumas – individualus, pritaikytas kiekvieno kliento asmeniniams poreikiams, kurio sudėtis gali būti keičiama, atsižvelgiant į besikeičiantį kliento gyvenimą bei galimybes. Klientams nereikia įsigyti dar vienos draudimo sutarties, pasikeitus jo gyvenimo aplinkybėms, pavyzdžiui, sukūrus šeimą, ar susilaukus vaikų, kadangi jo „Mylintiems gyvenimą“ draudimas gali būti papildytas reikiamais papildomais draudimais, ar atsisakant dalies jų bet kada ir tiek kartų, kiek klientui prireiks.

Kompleksiškumas – „Mylintiems gyvenimą“ draudimas praplėtė tradicinio gyvybės draudimo ribas ir savo klientams suteikia galimybę pasirūpinti savo gyvenimu ne tik itin sudėtingais etapais/atvejais, ar siekiant sukaupti norimą pinigų sumą ateičiai, bet ir kasdien. Siūloma galimybė pasirinkti išskirtinę telemedicinos paslaugą, kurios dėka klientai gali konsultuotis su bendrosios praktikos ar šeimos gydytoju neribotai jiems patogiu metu net ir savaitgaliais ir švenčių dienomis. Taigi savo gyvenimo kokybe tampa lengviau rūpintis kiekvienam mylinčiam savo gyvenimą.

123RF.com nuotr./Nuotolinė konsultacija su gydytoju.
123RF.com nuotr./Nuotolinė konsultacija su gydytoju.

Išskirtinė kokybė – siekiama maksimaliai apsaugoti klientus, jų gyvenimus, todėl siūlomas išskirtinai platus ir kokybiškas draudimas. Savo klientams suteikiame kas geriausia: šiai dienai plačiausią kritinių ligų sąrašą su papildytais draudžiamaisiais įvykiais dėl vėžio ligos, bene kokybiškiausią nelaimingų atsitikimų draudimą, kai išmokos mokamos ne tik už traumą, bet ir gydymąsi ligoninėje ar sveikimą namuose; darbingumo netekimo draudimas papildytas dalinio (50 proc.) darbingumo netekimo išmoka ir kiti tik „Mylintiems gyvenimą“ draudime esantys privalumai.

„Šiandien klientai tikisi ne tik itin aukštos paslaugų kokybės, bet akcentuoja paprastumą, kompleksiškumą bei individualiai pritaikytus sprendimus, todėl „Mylintiems gyvenimą“ draudimas nėra tiesiog dar vienas draudimas, t. y. specialiai šiuolaikiniam žmogui sukonstruotas gyvenimo draudimas. Kiekvieno mūsų gyvenimai yra labai skirtingi, todėl ir draudimas kiekvienam turi būti sudėliotas toks, kokio reikia konkretaus kliento gyvenimui apsaugoti.

Be to, siekdami, kad mūsų gyvenimo draudimas dar labiau prisidėtų prie kiekvieno kliento gyvenimo kokybės gerinimo ir būtų naudingas kasdien, išplėtėme tradicinio gyvybės draudimo ribas ir pasiūlėme klientams telemedicinos paslaugą, kuri suteikia galimybę pasirūpinti savo sveikata čia ir dabar – pasikonsultuoti su gydytojais vaizdo skambučiu, internetu ar telefonu klientui patogiu metu neišeinant iš namų arba būnant bet kurioje pasaulio vietoje“, – komentuoja PZU gyvybės draudimo atstovė K.Ruseckienė.

Taigi itin svarbu, kad draudimas būtų išskirtinai lankstus ir pritaikomas konkrečiam klientui, nuolat siūlantis daugybę unikalių paslaugų tiems, kas myli gyvenimą, yra aktyvus ir, kam svarbu gerai jaustis šiandien, tačiau tuo pačiu ramiai jaustis dėl ateities.

123RF.com nuotr./Laimė
123RF.com nuotr./Laimė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius