Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai svečių namų Druskininkuose idėja patrauklesnė už banketą su Hillary Clinton

Šešeri metai svajonių šalimi vadinamose JAV druskininkiečiui Modestui Vitkauskui su žmona neišmušė nostalgijos Lietuvoje likusiems giminaičiams. Supratę, kad vaiką nori auginti lietuviškoje aplinkoje ir įkurti jaukius svečių namus, emigrantai 2007 m. susikrovė lagaminus ir patraukė atgal į gimtinę. Trečius metus Druskininkuose veikiančių atostogų namų „Saka“ įkūrėjas M.Vitkauskas tikina, kad verslo sąlygos Dzūkijos kurorte puikios, o priežasčių skųstis – nėra.
Atostogų namai „Saka“ Druskininkuose
Atostogų namai „Saka“ Druskininkuose / facebook.com nuotrauka

Apie verslą Druskininkuose net nesvajojo

2001 m. į JAV studijuoti su savo tuometine drauge ir dabartine žmona išvykęs druskininkietis M.Vitkauskas teigia, kad ilgą laiką net nebuvo pagalvoję, jog verslą turės savo gimtajame mieste.

„Mums išvažiuojant ten situacija buvo labai liūdna. Atrodė apleistas miestas be ateities. Bet kai grįžome, tai jis stojosi ant kojų, matėsi, kad perspektyvos yra geros“, – pasakoja M.Vitkauskas.

Techninės pakraipos studijas iš pradžių Lietuvoje, o vėliau ir JAV baigęs vyras teigia už Atlanto, kaip ir dauguma išvažiavusiųjų, dirbęs nekvalifikuotus darbus.

„Pradėjau nuo padavėjo, po to teko vadovauti ir dideliems banketams – iki 2000 žmonių. Ir Hillary Clinton buvo atvažiavusi bei kiti aukščiausio lygio pareigūnai“, – apie darbo patirtį JAV kalbėjo „Saka“ atostogų namų įkūrėjas.

Druskininkuose jau trūksta traukos objektų

Vis dėlto, nors lietuviams gyvenimas Viskonsino valstijos Madisono mieste klojosi puikiai, tačiau Lietuvoje pasilikusi šeima ir JAV gimęs sūnus privertė apmąstyti ateities planus.

„Norėjome vaikus auginti Lietuvoje – su tradicijomis, kalba. Mano žmona kategoriškai pasakė – su manimi mano sūnus angliškai nekalbės. Pagrindinis dalykas, dėl ko grįžome, tai patriotizmas. Ten viskas lyg ir gerai, ir materialine padėtimi, ir viskuo buvome patenkinti. Tačiau svetimoje šalyje vis tiek jautiesi užsienietis, ir tas jausmas nedingo“, – apie sprendimą palikti JAV kalbėjo „Saka“ įkūrėjas.

facebook.com nuotrauka/Atostogų namų „Saka“ įkūrėjas Modestas Vitkauskas
facebook.com nuotrauka/Atostogų namų „Saka“ įkūrėjas Modestas Vitkauskas

Anot M.Vitkausko, vos tik grįžus iš emigracijos buvo akivaizdu, kad Druskininkams trūksta turistų apgyvendinimo vietų. Tiesa, situacija dabar, anot M.Vitkausko, kardinaliai priešinga – kai kada galima pajusti rinkos perpildymą viešbučiais ar svečių namais.

„Dabar sunkiau, bet turime savus klientus. Tikimės, kad Druskininkuose atsiras daugiau traukos objektų“, – apie tai, kad miestui būtinos naujos turistus masinančios vietos, kalbėjo M.Vitkauskas.

Svečių namus įkūręs buvęs emigrantas teigia, kad pastaruoju metu smarkiai pasikeitė ir šalys, iš kurių atvyksta turistai. 2013 m. apie 40 proc. „Saka“ apsistojančių turistų sudarė rusai, dabar apie 60 proc. poilsiaujančiųjų yra lietuviai, o likusi dalis subyra iš pačių įvairiausių šalių – Nyderlandų, Austrijos, Vokietijos, Lenkijos, Baltarusijos. Be to, M.Vitkausko teigimu, rusų turistų srautų praradimą kompensavo izraeliečiai.

Idėja įkurti būtent svečių namus Vitkauskus aplankė dar būnant JAV, kur jauną šeimą ir sužavėjo įvairios matytos jaukios apgyvendinimo įstaigos kuriose darbas žmonėms reiškia ir malonumą.

facebook.com nuotr./Atostogų namai „Saka“
facebook.com nuotr./Atostogų namai „Saka“

Biurokratija nesmaugė

Vis dėlto, grįžęs į Lietuvą druskininkietis strimgalviais į nuosavą verslą iš karto nenėrė.

„Norint pradėti verslą reikėjo įgauti patirties. Dirbau „Le Meridien“ viešbutyje Vilniuje, taip pat direktoriaus pavaduotoju „Europa Royale“ Druskininkuose. Gavau patirties dviejuose objektuose ir paskui mačiau perspektyvą, kad Druskininkuose gerai padarius namus, galima iš to gyventi“, – verslo pradžią prisimena M.Vitkauskas ir priduria: „Lūkesčiai išsipildė šimtu procentu, net su kaupu.“

Svečių namuose M.Vitkauskas didžiąją dalį darbų atlieka pats. Jis užsiima ir rinkodara, ir svečių priėmimu, ir buhalterija, tik pačių kambarių netvarko. Juos, anot verslininko, prižiūri samdomas darbuotojas.

Paklaustas, ar nesigaili grįžęs į Lietuvą, M.Vitkauskas neneigia, kad sunkaus pereinamojo laikotarpio būta, tačiau apskritai skųstis neturintis kuo.

„Kalbant apie biurokratiją, tai jokių stabdžių nebuvo. Sąlygos verslui Druskininkuose tikrai geros ir skųstis negaliu“, – optimizmu tryško svajonę Druskininkuose įgyvendinęs M.Vitkauskas.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius