Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip darbuotojus atsirenka pažangiausios Lietuvos įmonės?

„Thermo Fisher Scientific Baltics“ personalo direktorė Daiva Lubinskaitė-Trainauskienė 15min.lt papasakojo, kokios pretendentų darbuotis įmonėje savybės vertinamos labiausiai. Pasak jos, geriausias būdas suprasti, kaip veikia įmonė – atlikti joje praktiką, tačiau net ir čia reikia praeiti nemenką konkursą.
Daiva Lubinskaitė-Trainauskienė
Daiva Lubinskaitė-Trainauskienė

D.Lubinskaitės-Trainauskienės teigimu, į praktiką nepriimami „paatostogauti“ norintys žmonės, o iš sėkmingai atlikusių praktiką kasmet įdarbinami nuo 5 iki 10 žmonių.

– Didžiosiose užsienio bendrovėse dauguma savo karjerą pradeda nuo praktikos. Kiek tai populiaru jūsų įmonėje?

Studentai atlieka praktiką moderniose pasaulinio lygio laboratorijose. Jie išmoksta darbo kultūros ir disciplinos.

– Esame sudarę bendradarbiavimo sutartis su 5 didžiausiais Lietuvos universitetais ir Vilniaus kolegija. Priimdami šių aukštųjų mokyklų studentus į praktiką, suteikiame jiems praktinių žinių ir įgūdžių. Studentai pamato, kaip teorinės žinios yra pritaikomos sprendžiant realias verslo užduotis, kuriant ir gaminant aukštųjų technologijų produktus.

Jie atlieka praktiką moderniose pasaulinio lygio laboratorijose, išmoksta darbo kultūros ir disciplinos. Mes turime galimybę susipažinti, įvertinti studentų sugebėjimus ir motyvaciją, ir iš dalies numatyti savo būsimų darbuotojų potencialą.

Luko Balandžio nuotr./Atidarymo akimirka
Luko Balandžio nuotr./Laboratorija

Kandidatai į praktiką atrenkami kruopščiai ir atsakingai – tai labai panašus procesas, kaip dalyvauti pokalbiuose dėl darbo.

Praktika – tai puiki galimybė ir studentui ir  darbdaviui geriau pažinti vienas kitą. Net jei praktiką atlikęs jaunuolis vėliau nebus įdarbintas įmonėje, abi pusės įgyja patirties.

Studentas gauna praktinių žinių ir gyvenimiškos patirties, supratimo apie tai, kaip veikia organizacijos, kaip siekti tikslų ir atsakyti už darbo rezultatus, o organizacijos darbuotojai, kurie vadovauja studentams, įgyja patirties dirbti su jaunais žmonėmis, valdyti skirtingas situacijas, skirtingus požiūrius, bendrauti ir bendradarbiauti su skirtingą patirtį turinčiais žmonėmis.

– Kaip atsirenkami praktikantai?

– Kandidatai į praktiką atrenkami kruopščiai ir atsakingai – tai labai panašus procesas, kaip dalyvauti pokalbiuose dėl darbo. Su visais pretendentais susitinkame ir susipažįstame. Mums svarbiausi kriterijai atsirenkant studentus praktikai yra jų motyvacija, mokymosi rezultatai, žinojimas, ką studentas nori pasiekti ir sužinoti praktikos metu.

– Kiek praktikantų įprastai priimate?

Priimame ir keletą vadybą ar kitus socialinius mokslus studijuojančių studentų, kurie pademonstruoja ypatingą norą ir atkaklumą, labai tiksliai žino, kodėl būtent mūsų įmonėje nori atlikti praktiką.

– Per pastaruosius metus kasmet priimame daugiau kaip 40 praktikantų, studijuojančių su biotechnologija susijusias disciplinas. Taip pat priimame ir keletą vadybą ar kitus socialinius mokslus studijuojančių studentų, kurie pademonstruoja ypatingą norą ir atkaklumą, labai tiksliai žino, kodėl būtent mūsų įmonėje nori atlikti praktiką.

– Kaip atliekama pati praktika? Kokios užduotys pavedamos praktikantams?

– Praktikantai dalyvauja naujų produktų kūrimo ir gamybos projektuose. Dažnai praktikos pradžioje  jiems tenka išmokti bazinių dalykų: darbo laboratorijose taisyklių, kaip naudotis reikiamais prietaisais.

Vėliau jiems pavedamos užduotys suplanuoti ir atlikti tam tikrus eksperimentus, išanalizuoti rezultatus, juos apibendrinti, pateikti išvadas ir jas pristatyti. Studentai dalyvauja susirinkimuose, jie yra įtraukiami į įvairias veiklas, kad pasijustų tikrais kolektyvo nariais ir geriau suprastų verslo visumą.
 
– Ar iš praktiką atlikusių žmonių dalis lieka dirbti įmonėje?

– Bendrovei augant kasmet įdarbiname apie 5-10 buvusių praktikantų. Kai kuriuos pasikviečiame dirbti ir vėliau, kai tik atsiranda galimybė pasiūlyti jiems darbo vietas.

– Kokiais kriterijais vadovaujatės atsirinkdami žmones?

Sąžiningumas yra mūsų kultūros dalis, o kartu reikalavimas kiekvienam darbuotojui.

– Aukštųjų technologijų bendrovėje yra keliami labai aukšti bazinių žinių reikalavimai, todėl svarbu, kad patirties neturintis žmogus, mokėtų tai, ko reikia suprasti mūsų kuriamus produktus, taikomus metodus ir technologijas.

Antras svarbus dalykas – žingeidumas ir kūrybiškumas, noras toliau mokytis: pati biotechnologijų industrija yra labai dinamiška, naujovės kuriamos kasdien, o mes norime ne tik žinoti naujausius dalykus, bet patys esame pažangi naujoves kurianti kompanija.

„Shutterstock“ nuotr./Pokalbis dėl darbo
„Shutterstock“ nuotr./Pokalbis dėl darbo

Trečia – sąžiningumas yra mūsų kultūros dalis, o kartu reikalavimas kiekvienam darbuotojui. Sąžiningumas labai svarbus visuose procesuose, kad galėtumėm matyti, kaip juos patobulinti, pataisyti, padaryti efektyvesnius – juk jeigu yra kas nors slepiama, nutylima, parodoma kitaip negu yra, labai sunku pataisyti ir pagerinti situaciją.

– Ar daug norinčių atlikti praktiką jūsų įmonėje?

– Bendrovė yra puikiai žinoma tarp gamtos mokslų studentų ir vis labiau žinoma kaip patrauklus ir labai pažangus darbdavys visoje Lietuvoje, todėl sulaukiame didelio srauto studentų, norinčių atlikti praktiką.

Mes ir patys važiuojame  į universitetus ir raginame studentus kreiptis, nes norime pritraukti kuo daugiau gerų ir motyvuotų jaunų žmonių bei turėti galimybę pasirinkti pačius geriausius.

– Ar keičiasi studentų požiūris į praktiką? Ar tai nebėra tik formalumas?

Visi, kurie yra girdėję apie mus, žino, kad į praktiką žiūrime labai rimtai ir norinčių „paatostogauti“ nepriimame.

– Mes praktikantus priimame nuo 2003 metų. Visi, kurie yra girdėję apie mus, žino, kad į praktiką žiūrime labai rimtai ir norinčių „paatostogauti“ nepriimame.

Gal todėl, kad garsėjame  kaip labai atsakingai ir kokybiškai praktiką organizuojanti įmonė, niekad nesusidūrėme su atmestiniu studentų požiūriu – tokie studentai pas mus tiesiog neateina.

Tie, kurie pas mus patenka, yra įtraukiami į veiklą taip, jog nepastebi, kaip greitai bėga praktikos laikas. Paskirti vidiniai praktikos vadovai dažnai tampa patarėjais  ir pagalbininkais rengiant praktikos atskaitas ar ruošiantis darbų gynimui. Todėl mūsų praktikantai darbus universitetuose apsigina aukščiausiais pažymiais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ES vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ES vėliava

Naujojoje 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų programoje numatyta skirti išskirtinį dėmesį  užimtumo skatinimui.

Užimtumą skatinti numatyta kuriant vidinį potencialą ir remiant nuosmukį patiriančių pramoninių regionų pertvarkymą.

Šis investicinis prioritetas prisidės prie strategijos ES2020 prioriteto „Integracinis ekonomikos augimas“. Siekiant ES2020 pagrindinio tikslo dėl gyventojų užimtumo, Lietuvos nacionalinis tikslas – iki 2020 m. padidinti gyventojų užimtumą iki 72,8 proc.

Tam numatytomis lėšomis gali pasinaudoti Lietuvoje veikiančios įmonės, organizacijos ir švietimo įstaigos.

"Aš galiu" logotipai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius