Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip su komanda kasdien palaikyti glaudų ryšį ir tapti geru vadovu?

Stiprinti komandinę dvasią, gerinti emocinę aplinką – vienas pagrindinių iššūkių šiuolaikiniams komandų vadovams. Kaip vadovui pajusti komandos pulsą ir kaip palaikyti glaudų ryšį su kiekvienu darbuotoju?
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ programavimo departamento vadovas Tomas Burokas
JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ programavimo departamento vadovas Tomas Burokas / „Devbridge“ nuotr.

Kaip kalbėti ir išklausyti darbuotojus, kad jie būtų išgirsti? Kokie būdai veikia ir kokios paprastos smulkmenos gali sulipdyti komandą? Įžvalgomis dalijasi daugiau nei 80 žmonių komandai vadovaujantis JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ programavimo departamento vadovas Tomas Burokas.

Su kiekvienu žmogumi reikia nuoširdžiai kalbėtis

Vadovo teigimu, nebūtina su kiekvienu kolega tapti draugais, tačiau kalbėtis atvirai ne tik apie darbą, pasiteirauti ir apie darbuotojo asmeninį gyvenimą visada yra reikalinga.

„Vadovui turi būti įdomu, kokiomis nuotaikomis gyvena kiekvienas žmogus komandoje. Ar tai būtų jaunas specialistas, ar daug patirties sukaupęs kolega, tikiu, kad su visais įmanoma užmegzti draugišką ryšį. Neabejoju, kad kiekvienas turi ką įdomaus papasakoti. Dėl to dažnai pasiteirauju, pasmalsauju, taip pat ir pats atvirai papasakoju apie save ir savo patirtį. Manau, kad bendravimas viename lygyje tikrai veikia. Ypač svarbu pasitikėti savo komanda, todėl stengiuosi minimaliai kištis į komandų vadovų darbą. Kai visi darbuojamės prie didžiulio projekto, kompetencijų laukas auga labai greitai, tobulėja ir vadovai, atsakomybių daugėja, todėl per įvairias patirtis susiformuoja kiekvieno individuali vadovavimo branda. Suklysti galime visi, aš ir pats kartais klystu ir nebijau to parodyti. Galbūt tai padeda sukurti daug nuoširdesnį ryšį ir veikti ne pavieniui, o kaip komandai, kuri kartu siekia bendro tikslo“, – įsitikinęs įmonės atstovas.

„Devbridge“ nuotr./JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ programavimo departamento vadovas T.Burokas.
„Devbridge“ nuotr./JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ programavimo departamento vadovas T.Burokas.

Aplinkos pakeitimas padeda megzti tvirtesnį ryšį

Anot T.Buroko, labai dažnai žmonės nueina į konferencijų kambarius, sėdasi prie stalo ir kalbasi, tačiau jeigu yra tikslas stiprinti tarpusavio ryšį tokio formato reikėtų vengti.

„Labai vertinu pokalbius „akis į akį“ su žmonėmis. Bet labai nemėgstu jų daryti kabinete prie stalo. Dažnai juokauju, kad iki kolegos nueinu greičiau, nei „slack“ žinutė. Kartais pakviečiu tiesiog išeiti pasivaikščioti. Pavaišinu ledais ar tiesiog su gardžios kavos puodeliu sukame ratus didžiulėje mūsų terasoje ant stogo. Dažnai tiesiog užtenka parašyti asmeninę žinutę, pakviesti terasoje pamėtyti į krepšį ar nuoširdžiai pasiteirauti kaip laikaisi, ir tai vis dar teigiamai suveikia. Pasikalbame ir apie darbą, ir apie augimą, ir apie problemas arba tiesiog daug ir atvirai šnekamės apie viską. Kai kurie žmonės taip pamėgo tokį formatą, kad ir kiti komandos nariai vis išeina pasivaikščioti į lauką. Ypač dažnai stengiuosi organizuoti susitikimus (angl. skip-level) ne tik su komandos vadovais, kurie tiesiogiai yra pavaldūs, tačiau su kiekvienu žmogumi, nepriklausomai nuo jo užimamų pareigų, darbo stažo ar užsimezgusio draugiškesnio ryšio“, – atskleidžia departamento vadovas.

VIDEO: JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ programavimo departamento vadovas Tomas Burokas

Vadovo atvirumas sustiprina abipusį pasitikėjimą

T.Buroko teigimu, vadovas turi būti atviras ir siekti, kad kiekvienas komandos narys norėtų drąsiai į jį kreiptis iškilus sunkumams.

„Man kiekvienas komandos narys yra svarbus, todėl visada stengiuosi atvirai jam viską išsakyti. Tačiau nesu visažinis, jei kažko nežinau arba pats suklydau, taip ir pasakau. Projektinėje veikloje tikrai būna situacijų, kai atsiranda ir įtampų, ir reikia paieškoti netradicinių sprendimų. Dirbame prie vieno didžiausių „Devbridge“ projektų, kuriame darbuojasi daugiau nei 80 žmonių, tad visą komandą nuolat lydi spartus darbo tempas, darbas tarpkultūrinėje aplinkoje. Kolegos dirba ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, Lenkijoje, Rumunijoje. Kliento komandos pasitikėjimas mūsų kasdien atliekamu darbu yra labai didelis. Santykiai yra puikūs, tačiau iššūkių versle netrūksta, todėl stengiamės užtikrinti nepriekaištingą darbo kokybę. Iškilus sudėtingesnėms situacijoms, kai tenka iškomunikuoti žmonėms, kad man yra reikalinga jų pagalba, tai visus tik sutelkia. Žinoma, tam reikia ir labai gero ryšio tarp komandos narių, kad būtų užtikrintas ne tik puikus rezultatas, bet ir kiekvieno darbuotojo motyvacija išliktų, o prireikus sutelktų dirbti išvien. Visi turime stiprybių, o atvirumas tiesiog vienija komandą veikti darniau, labiau palaikyti vienas kitą“, – teigia įmonės atstovas.

„Devbridge“ nuotr./„Devbridge“ programavimo departamento vadovas Tomas Burokas
„Devbridge“ nuotr./„Devbridge“ programavimo departamento vadovas Tomas Burokas

Pozityvumas kiekvieną motyvuoja ir padrąsina

Anot T.Buroko, vadovui, kuris nori išlaikyti gerą atmosferą komandoje, būtinas pozityvumas.

„Pozityvumas padeda motyvuoti, ypač kai sunku. Net ir kritikos išsakymas per pozityvumo prizmę veikia kur kas geriau, žmogus lengviau priima savo klaidas. Žinoma, visko pasitaiko ir būna sunkių situacijų, bet tai visada priimu kaip patirtį ir stengiuosi įžvelgti tik teigiamą jos pusę. Žmonės klysta, kartais jiems kažkas nepavyksta (aš nesu išimtis), bet dėl to niekada nereiktų nuleisti rankų. Pozityvus tonas ir atmosferos formavimas telkia komandą. Dažnai bendraudamas su komanda ar praeidamas pro šalį randu progą pajuokauti ir bent trumpam nuimti stresą. To ypač reikia naujai prisijungusiems jaunesniems kolegoms, kurie jaučiasi nedrąsiai ir savimi ne visada pasitiki. Žmonėms reikia palaikymo, patarimų, juk kartais net ir pastabos, pateikiamos per pozityvumo prizmę visiškai kitaip įsimena kolegoms“, – įsitikinęs „Devbridge“ programuotojų departamento vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius