-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 13 /14:14

Kauno LEZ oficialiai atidaryta 30 mln. eurų vertės „Hella“ gamykla: įdarbinti ir 8 užsieniečiai

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vizito išvakarėse, ketvirtadienį, Kauno rajone atidaryta 30 mln. eurų vertės elektronikos ir apšvietimo komponentų bendrovės „Hella“ gamykla. Atidarymo proga ekskursija po gamybines patalpas surengta ir Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei.
UAB „Hella“ atidarymas
UAB „Hella“ atidarymas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Naujoji „Hella“ gamykla skirta patenkinti Europoje augantį elektronikos sprendimų poreikį. Iš pradžių pajėgumai bus nukreipti į fotoelektronikos komponentus, o artimoje ateityje planuojama gamybą išplėsti įtraukiant įvairius sensorius, elektroninius aktuatorius ir valdymo modulius.

Atidarymo renginyje Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ), be Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės, dalyvavo ir Vokietijos ambasadorė Angelika Vieks, ūkio viceministras Marius Skuodis, užsienio investicijas skatinančios agentūros „Investuok Lietuvoje“ direktorius Mantas Katinas, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis ir Kauno rajono valdžios atstovai.

Prieš oficialų atidarymą prezidentei surengta ekskursija. Ekskursijoje prie jos prisijungė ir ateities inžinieriai – fizikos olimpiados laureatai.

„Išvakarės Vokietijos kanclerės (vizito – aut.past.). Labai simboliška, kad būtent ši Vokietijos investicija – viena didžiausių Lietuvoje. Prieš keletą savaičių atidarėme kitos Vokietijos bendrovės gamyklą. Tai – ne atsitiktinumas. Tarp Lietuvos ir Vokietijos užsimezgė glaudūs ir intensyvūs politiniai santykiai, taip pat ekonominiai ryšiai ir net karinis bendradarbiavimas. (...) Paskui tokį politinį bendradarbiavimą dažniausiai pasitikėdamas aplinka ateina ir verslas. Šiandien matome to pavyzdį“, – teigė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, gamyklos atidarymas – įrodymas, kad Lietuva tapo nebe pigios, o inovatyvios, aukštos kvalifikacijos darbo jėgos šalimi.

„Lietuva gali konkuruoti savo žmonėmis, jų gebėjimais, jų profesionalumu ir išsilavinimu. Būtent todėl Lietuva yra ir vertinama“, – kalbėjo prezidentė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Hella“ atidarymas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Hella“ atidarymas

Gamyklą atidarė „Hellos“ prezidentas ir generalinis direktorius Rolfas Breidenbachas, kiti vadovai, „Hella Lithuania“ vykdomasis direktorius Michaelis Jareckis.

„Hella“ augimas šiuo metu yra spartesnis nei pačios rinkos, – atidarydamas gamyklą sakė „Hella“ generalinis direktorius dr. Rolfas Breidenbachas. – Pagrindinė mūsų sėkmės priežastis – nuoseklus pozicionavimasis neatsiliekant nuo svarbiausių pramonės tendencijų, tarp kurių yra autonominis vairavimas, energijos vartojimo efektyvumas ir elektrifikavimas, skaitmeninimas ir personalizavimas. Kartu su nauja gamykla Lietuvoje sukursime galimybes patenkinti augančią mūsų inovatyvių sprendimų paklausą ir tęsti pelningą augimo kelią.“

„Iki šiol visi mąstė, kad Baltijos šalys netinka tokiai investicijai. Buvo sunku įtikinti, kad Lietuva ir Baltijos šalys apskritai gali dalyvauti šioje pramonės srityje. Jų pagrindinė baimė buvo, kad Lietuvoje galbūt nebus tokio tipo talentų, žmonių, kurie turi patirties. Mes priimame jūsų tikėjimą mumis kaip didžiulę atsakomybę. Ačiū, kad pasirinkote Lietuvą. „Hella“, linkiu būti ambicingai ir kupinai energijos“, – tikino M.Katinas.

Jo teigimu, Kaunui šio ir kitų stambių investuotojų įsikūrimas užtikrins sparčią plėtrą.

„Kaunas absoliučiai turi šimtaprocentinės sėkmės trajektoriją dešimčiai metų“, – įsitikinęs M.Katinas.

VIDEO: 30 mln. vertės gamyklos „Hella“ statybos Kaune: nuo plyno lauko iki didžiulio pastato

Elektronikos gamykla Lietuvoje yra keturioliktoji „Hella“ pasauliniame tinkle. Lietuva ir konkrečiai Kauno LEZ gamyklos statyboms pasirinktas dėl gerai išplėtotos infrastruktūros, taip pat galimybės pritraukti dirbti aukštos kvalifikacijos darbuotojus. Ir tai akivaizdu – „Hella“ neseniai pradėjo serijinės produkcijos gamybą naujoje 7 000 kv. m gamykloje praėjus mažiau nei metams nuo statybų pradžios paskelbimo.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Hella“ atidarymas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Hella“ atidarymas

Dr. R. Breidenbachas dėkojo visiems prisidėjusiems ir patikino, prieš 11 mėnesių susidūręs su iššūkiu: „Tai, kad per tokį trumpą laiką mums pavyko sklandžiai įgyvendinti plyno lauko investiciją, įrodo ne tik Lietuvos komandos, pasaulinės „Hellos“ komandos didžiausio lygio lankstumą, kompetenciją, bet ir aukščiausio lygio partnerių bendradarbiavimą.“

Dabar įmonėje dirba beveik 70 žmonių, o per trejus metus ji ketina įdarbinti iki 250 žmonių, per dešimtmetį tas skaičius turėtų išaugti iki 2 tūkst.

Pirmuosius produktus „Hella“ pagamino ir išsiuntė rugpjūčio pabaigoje. Dabar įmonėje dirba 70 žmonių, o per trejus metus ji ketina įdarbinti iki 250 žmonių, per dešimtmetį tas skaičius turėtų išaugti iki 2 tūkst.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Hella“ atidarymas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Hella“ atidarymas

„Šiuo metu didžioji dalis darbuotojų yra lietuvių, gyvenančių Kaune ir Kauno regione. Turime įdarbinę tik 8 užsieniečius iš Vokietijos ir Rumunijos. Laikui bėgant užsieniečių skaičius mažės, norime, kad ateityje dirbtų tik lietuviai. Ar buvo sunku surasti tinkamų darbuotojų? Kol kas nesunku, nes esame maža komanda. Suradome visus reikalingus specialistus.

Kadangi turime įvairių sričių ir kvalifikacijos darbuotojų, sunku pasakyti, kiek jie uždirba. Bet „Hella“ politika yra tokia: skirti mažiausiai vidurkį vietinės rinkos ir pridėti 25 proc. Tačiau ne tik dėl algos žmonės pas mus nori dirbti. Šeimos verslo kultūra labai išvystyta, komandos dvasia“, – 15min tikino M.Jareckis.

„Kai užsienio ekspertai skeptiškai vertino Lietuvos viziją pritraukti automobilių komponentų gamintojų tiesioginių užsienio investicijų projektus, „Hella“ tapo pirmuoju dideliu rinkos žaidėju, savo pasirinkimu laidavusiu Lietuvos galimybes. Po „Hella“ sprendimo klasteris pasipildė ne viena tarptautine šios industrijos atstove.

Šiandien spartus industrijos augimas ir pasitikėjimas ja leidžia Lietuvos bendrovėms ne tik tiekti „Hella“ gamybai reikalingas medžiagas, bet eiti ir kalbėtis su Vokietijos inžinerinės ir automobilių pramonės bendrovėmis“, – teigia Lietuvos Respublikos ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Iki šiol „Hella“ Lietuvoje investavo 18 mln. eurų, bendra investicijų suma užbaigus pirmąjį plėtros etapą turėtų viršyti 30 mln. eurų.

Iki šiol „Hella“ Lietuvoje investavo 18 mln. eurų, bendra investicijų suma užbaigus pirmąjį plėtros etapą turėtų viršyti 30 mln. eurų.

Pakalbintas 15min M.Jareckis teigė, kad Lietuvą „Hella“ pasirinko dėl trijų priežasčių: stabilios plėtros ekonomikos, saugumo, įvesto euro; aukšto lygio darbo jėgos bei Lietuvos noro vystyti aukštąsias technologijas.

„Ar užbaigę šį projektą turime planų pradėti naujų? Visad plečiame savo verslą. Jei šis projektas bus sėkmingas, jei pamatysime galimybę plėstis, kodėl gi ne? Dabar dar turime užbaigti trijų modelių statybas“, – tikino M.Jareckis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Michaelas Jareckis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Michaelas Jareckis

Jis dėkojo Kauno miesto ir rajono valdžiai už bendradarbiavimą, už numatytą viešojo transporto maršrutą į LEZ.

„Manau, tai tik pirmas žingsnis. Ateityje matau daug bendradarbiavimo potencialo“, – teigė M.Jareckis.

Nuo 1899 metų veikianti „Hella“ yra viena didžiausių automobilių komponentų gamintojų pasaulyje. Grupėje dirba 40 tūkst. darbuotojų daugiau nei 125 vietų 35 šalyse. Po naują gamyklą „Hella“ atidaro kas dvejus metus. Pastaroji buvo atidaryta Meksikoje. Šiuo metu statomos gamyklos Kinijoje ir Indijoje. Jos bus atidarytos kitąmet.

Artimiausia Lietuvai „Hella“ gamykla, pasak M.Jareckį, veikia Vokietijoje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Hella“ atidarymas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Hella“ atidarymas

„Hella“ grupė kuria ir gamina inovatyvias apšvietimo sistemas ir elektronikos sprendimus automobilių pramonei, taip pat jai priklauso vienas didžiausių automobilių detalių, aksesuarų, diagnostikos ir paslaugų mažmeninės prekybos bendrovių Europoje. Daugiau nei 7 000 „Hella“ darbuotojų dirba tyrimų ir plėtros srityje, taigi bendrovė yra viena svarbiausių inovacijų diegėjų visoje rinkoje.

2017–2018 finansiniais metais Vokietijos bendrovės pardavimai sudarė 7,1 mlrd. eurų. „Hella“ patenka į 40 didžiausių komponentų automobiliams tiekėjų pasaulyje sąrašą ir yra viena iš 100 didžiausių pramonės bendrovių Vokietijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius