Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek kainuoja tvari mada?

Vis dažniau girdime apie tvarią madą bei jos naudą žmonėms bei aplinkai. Tačiau daugelis apsiperka viliojami greitosios mados nedidelių kainų bei akcijų. Vis dėlto, ar verta investuoti į tvarius drabužius bei ar įmanoma apsirengti tvariai nenuskriaudžiant savo piniginės?
Tvari mada
Tvari mada / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Mada

Apskaičiuota, kad 2021 metais pasaulinės vartotojų išlaidos drabužiams ir avalynei sudarė 2 mln. JAV dolerių. 2025 metais, anot Statista.com, šios išlaidos gali siekti 2,57 mln. JAV dolerių (2,62 mln. eurų).

Suprasti akimirksniu

  • Tvari mada – drabužiai, kurių kūrybos, gamybos bei platinimo procesai nekenkia ekologijai bei yra paremti socialiniu teisingumu.
  • Greitoji mada – pigūs, stilingi masinės gamybos drabužiai, kurių gamybos procese nėra atsižvelgiama į ekologiją.

Per pastaruosius 20 metų drabužių pirkimas sparčiai išaugo. Žmonės kasmet nuperka daugiau nei 80 milijardų naujų drabužių. Tai net 400 proc. daugiau nei buvo nuperkama pieš 30 metų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rūbai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rūbai

Pasaulio ekonomikos forumo duomenimis, kiekvienais metais pasaulyje pagaminama 150 milijardų drabužių. Pagaminamų rūbų skaičius nuo 2000 m. iki 2014 metų padvigubėjo.

Nepirkti impulsyviai

Nors tvarūs, iš natūralių medžiagų pagaminti rūbai kainuoja daugiau, tačiau, anot tvarios mados propaguotojų, jais apsirengti ne visada yra brangiau.

Pasak socialiniuose tinkluose apie tvarią madą rašančios Urtės Poznanskytės, norint rengtis tvariai nėra būtina aplenkti tinklines drabužių parduotuves ar išmesti jau turimus rūbus. Jos teigimu, tvari mada yra požiūris į drabužius ir rūpinimasis jais.

Urtės Poznanskytės nuotraukos/Urtė Poznanskytė nuotr.
Urtės Poznanskytės nuotraukos/Urtė Poznanskytė nuotr.

Dar vienas tvarios mados sprendimas, galintis padėti sutaupyti, – nepirkti drabužių impulsyviai, šio sprendimo neapgalvojus.

„Svarbiausia, manau, būtų išsiugdyti atsakingą vartotojiškumą, kuris tiesiogiai prisidės prie tvaraus drabužių dėvėjimo“, – sako mergina.

Eurostat duomenimis, 2020 m. europiečiai drabužiams ir avalynei išleido 4,1 % visų namų ūkio išlaidų. Europos gyventojai drabužiams per metus išleidžia vidutiniškai 490 eurų.

Pati Urtė drabužiams per mėnesį sako išleidžianti nedaug, o dažnai – ir visai nieko. Mergina renkasi pirkti tokius drabužius, kuriuos galės dėvėti ne vieną sezoną.

„Paskutinis pirkinys buvo odiniai aulinukai, kuriuos dėviu net 3 sezonus“, – savo pirkiniais dalinasi tvarios mados propaguotoja.

Dar vienas tvarios mados sprendimas, galintis padėti sutaupyti, – nepirkti drabužių impulsyviai, šio sprendimo neapgalvojus.

Norint apsirengti tvariai Urtė ragina susikurti spintą, kurioje dominuotų paprasti drabužiai, kuriuos kartu derinant būtų galima išgauti skirtingus derinius.

Tvari mada – ir sąžiningas požiūris į darbuotojus

Tvaraus prekių ženklo „Reda Paula“ įkūrėja Reda Paulauskė pabrėžia, kad tvarumas nėra tik aplinkos saugojimas – tai taip pat ir sąžiningas požiūris į darbuotojus bei klientus.

Daugybei greitosios mados darbuotojų, gaminančių rūbus tinklinėms parduotuvėms, nėra mokami sąžiningi atlyginimai. Darbuotojai dirba netinkamomis ar net pavojingomis sąlygomis.

Pasak jos, norint vystyti tvarų prekių ženklą svarbu drabužių neprigaminti per daug – jų turi būti tiek, kiek reikia.

Beje, R.Paulauskė pastebi, kad infliacijai kylant klientų nerimas yra jaučiamas, užsakymų mažėja – kita vertus, pandemijos metu užsakymų buvo dar mažiau negu šiuo laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius