Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taip veikia Merfio dėsniai? Kodėl su skolintais automobiliais dažnai nutinka bėdos

„Arklio, pypkės ir žmonos – neskolinu niekam niekados“. Legendinė frazė iš kino filmo „Tadas Blinda“ slenka į užmarštį, tad projektas „Laimė jaustis saugiai“ pasidomėjo, ko šiais laikais neskolintų ir kuo mielai dalintųsi Lietuvos žmonės.
Autoįvykis
Autoįvykis / 123RF.com nuotr.

Jaunimas paatviravo, kokių nuotykių tekę patirti su skolintais daiktais, o ypač – automobiliais. Kaip tokiais atvejais būna su kasko ir privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, komentavo draudimo bendrovės „If“ žalų ekspertė.

Apklausoje apie skolinimąsi pasisakė beveik 400 portalo 15min skaitytojų: per 62 proc. gyvenančių Lietuvoje, 27 proc. – JAV, 7 proc. Jungtinėje Karalystėje, 2 proc. Rusijoje, Ir nors reprezentatyvia šios apklausos nepavadinsi, buvo įdomu stebėti, kad nebūtinai pačius brangiausius daiktus esame linkę saugoti.

Pvz., vieni labiausiai tausojamų daiktų – dronai, taip pat fotografavimo ir filmavimo technika. Žmonės nelinkę skolinti vertingus juvelyrikos dirbinius, o štai sodo technika dalijasi mielai.

123RF.com nuotr./Dronas
123RF.com nuotr./Dronas

Paklausti, ar yra skolinęs vertingą daiktą kitam žmogui, 205 arba 52 proc. atsakiusiųjų sakė, kad taip, 186 arba 48 proc. – ne. Skolinęsis vertingų daiktų teigė 141 (37 proc.) respondentas, niekada iš nieko nesiskolinę – 244 (63 proc.) apklausos dalyvių.

Į klausimą, ar pasitaikė nebeatgauti paskolinto vertingo daikto arba atgauti sugadintą, teigiamai atsakė beveik trečdalis respondentų – 122 (32 proc.), neigiamai – 255 (68 proc.)

Daiktai, kurių žmonės nevengia skolinti kitiems – sodo technika, buities prietaisai, iškylavimo įranga.

Beveik kas ketvirtas apklausos dalyvis niekada niekam neskolintų vertingų papuošalų, kas penktas – brangių aksesuarų.

Paklausti, kam – skolinimuisi ar nuomai – teikia pirmenybę, net 86 proc. apklausos dalyvių teigė, kad nuomotis yra geriau.

Ar apdraustus vertingus daiktus ne taip baisu skolinti? Apklausos rezultatai rodo, kad tokiu atveju tik truputį ramiau.

Gerai, kas gerai baigiasi. Tačiau, ne šiaip liaudies išmintis sako: skolintas arklys ant lygaus kelio klumpa. Su skolintais automobiliais irgi visko nutinka.

Apgadino ne tik mamos automobilį

Vairuotojo pažymėjimą gavusi studentė Saulė taupė pinigus automobiliui dirbdama laisvu nuo studijų metu. Kartas nuo karto ji pavairuodavo tėčio ar mamos mašiną. Kai nubraukė mamos automobilio šoną, labai bijojo pasisakyti, bet automobilis senas, tad su mama sutarė, kad nieko tokio, netaisys, vis viena kažkada keis mašiną.

123RF.com iliustr./Liūdna mergina
123RF.com iliustr./Liūdna mergina

„Vairuodama tėčio automobilį labai bijojau, kad nieko neatsitiktų, nes brangus. Vis dėlto, atėjo ir jo eilė“, – sakė mergina. Per autoįvykį žiede sužalojimų išvengti pavyko, tačiau nukentėjo ne tik tėčio automobilis, bet ir kito žmogaus. Tėtis turėjo daug rūpesčių, gerai, kad automobilis buvo draustas ne tik privalomuoju, bet ir kasko draudimu – bent jau finansinių nuostolių pavyko išvengti“, – pripažino Saulė.

Nustebo sulaukęs pareigūno skambučio

Jos bendramoksliui tėvų automobilio „pasiskolinimas“ baigėsi dar liūdniau. Kaimynai pamatė, kaip išvažiuodamas iš aikštelės automobilis nubraukė kito šoną ir nesustojęs išvažiavo, tad pranešė policijai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija

Tėtis labai nustebo sulaukęs pareigūnų skambučio ir išgirdęs, neva jis ką tik kliudė automobilį ir nuvažiavo miesto link, mat tuomet buvo namuose. Tėčio transporto priemonę vairavęs vaikinas atsiėmė trigubai – ne tik dėl padarytos žalos kaimynui, apgadinto tėčio automobilio, bet ir dėl to, kad ėmė mašiną neatsiklausęs.

Ką reikia žinoti skolinant(is) daiktą

Sudaužyti automobiliai taip pat neretai tampa konfliktų tarp draugų, artimųjų priežastimi. Pasiskolinus ne visada pavyksta grąžinti nesugadintus daiktus.

123rf.com nuotr./Automobilio rakteliai
123rf.com nuotr./Automobilio rakteliai

Ar draudimas gelbsti tokiose situacijose ir ką reikia žinoti skolinant(is)? Draudimo bendrovės „If“ transporto žalų grupės vadovės Guodos Jasaitės rekomendacijos visiems vienodos – tiek savo, tiek skolintus daiktus, ar tai būtų įvairi technika, ar automobilis, nepaisant daikto vertės, reikėtų saugoti vienodai atsakingai.

„Jei apgadinote skolintą automobilį, visų pirma, reikėtų informuoti jo savininką. Jei transporto priemonė buvo drausta, savininkas registruos žalą ir draudimo bendrovė išsiaiškinusi aplinkybes priims sprendimą dėl žalos atlyginimo“, – komentavo žalų ekspertė.

Šioje vietoje labai svarbu atskirti du dalykus – jei, pavyzdžiui, skolintas automobilis buvo oficialiai nuomotas, apgadinimo atveju reikėtų vadovautis nuomos bendrovės sutartyje nurodytomis sąlygomis.

123RF.com nuotr./Tėvas ir sūnus
123RF.com nuotr./Tėvas ir sūnus

„Jei automobilį pasiskolinote iš draugo ar draugės ir patekote į eismo įvykį, įvertinus aplinkybes (pavyzdžiui, ar vairuotojas turėjo teisę vairuoti, vairavimo patirtis ir pan.) išmoka turėtų priklausyti tiek pagal automobilio privalomąjį draudimą, tiek pagal kasko“, – sakė „If“ atstovė.

Apie tai, kokių žalų tėvams pridaro maži vaikai ir patarimų, kaip apsisaugoti nuo galimų didelių išlaidų, aprašyta tekste Top vietos, kur vaikai pridaro žalos: dega prekės, dūžta ekranai, pilasi kraujas ir pelenai

123RF.com nuotr./Vaikai
123RF.com nuotr./Vaikai

Ne visada vaikams užaugus vargai baigiasi. Ypač, jeigu nepavyksta išmokti atsakingai skolintis ar pasitaiko lengvabūdiškai paskolinti brangių, kartais net ne savo daiktų, kurie dingsta ar sugadinami. Tada jau – bėda, bėda, skola galvą ėda. Aimanuok neaimanuok, o skolą atiduok.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius