Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konfliktas dėl suodžių Panevėžyje: baldų gamybos įmonė kelia nepatogumų kaimynams

Panevėžyje įsikūrusi metalo gaminių apdirbimu užsiimanti bendrovė „Iremas“ jau daugiau nei dvejus metus siuntinėja institucijoms skundus dėl savo kaimynų – baldų gamybos bendrovės „Medritas“. Pirmųjų teigimu, kaimynų veiklos metu išsiskiria suodžiai, kurie nukloja dalį teritorijos, nuosėdos sunkiasi pro langus, darbuotojams sunku kvėpuoti. Tuo tarpu „Medrito“ atstovai sako juridiškai taisyklių nepažeidžiantys, tačiau prašo daugiau kantrybės ir žada susitvarkyti netolimoje ateityje.
Tarša
Tarša, Asociatyvi nuotrauka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Su 15min kalbėjęs bendrovės „Iremas“ vadovas Marius Česiūnas sakė, kad situacija kartojasi nuolat.

„Dūmai eina į mus, į cechą, kartais ir administraciniame pastate langai būna atidaryti. Mūsų apsauga budi visą parą ir jie sako, kad dažniausiai katilinė užkuriama paryčiais, 4–5 valandą ryto. O dieną normaliomis valandomis viskas tvarkingai“, – sakė M.Česiūnas.

Anot bendrovės vadovo, tokios sąlygos didina riziką įmonės darbuotojų sveikatai ir netgi lemia didesnę jų kaitą. Pasak jo, institucijos reaguoja į skundus, tačiau jų darbuotojų vizitai situacijos nekeičia.

„Mums atrašo, kad buvome užėję patikrinti ir nieko neradome. Nors mūsų siųstose nuotraukose matosi, kad ant žemės, ant sniego pilna juodų suodžių. Į kiek institucijų kreipėmės, atsitrenkėme kaip į sieną", – sakė vyras.

Bendrovės nuotrauka/„Medrito“ kaminas
Bendrovės nuotrauka/„Medrito“ kaminas

„Iremo“ susirašinėjimai su valstybės įstaigomis dėl taršių kaimynų prasidėjo dar 2018 m. spalį – tuomet pateiktas pirmasis skundas Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentui. Tuokart prašyta „Medrito“ katilinės dūmų monitoringo rezultatų. Vėliau įmonė atkreipė dėmesį, kad katilinė pastatyta mažiau nei metro atstumu nuo „Iremo“ teritorijos ir atrodo vizualiai netvarkinga.

Skundas pasiekė ir Valstybinę teritorijų ir statybos planavimo inspekciją, kuri jį persiuntė Panevėžio miesto savivaldybei. Savo tyrimą atliko ir Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai, tačiau nustatė, kad Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių pažeidimų nėra. Visgi miesto savivaldybė pareigūnų buvo informuota dėl galimų kieto kuro katilinės pažeidimų.

2019 m. vasarą įmonėje lankėsi ir Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos atstovai, jie pareikalavo pateikti katilinės įrengimo, vidaus šildymo projektą ir kitą dokumentaciją. Tų pačių metų rudenį buvo pareikalauta sutvarkyti aptiktus pažeidimus.

Bendrovės nuotrauka/„Iremo“ kieme
Bendrovės nuotrauka/„Iremo“ kieme

Praėjusių metų vasario mėnesį dar vienas „Iremo“ skundas buvo perduotas Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Panevėžio padaliniui, kurie taip pat nurodė įmonei atlikti pakeitimus.

„UAB „Medritas“ dėl karantino negalėjo laiku įvykdyti reikalavimo atlikti profesinės rizikos vertinimą, todėl prašė pratęsimo. Po termino pratęsimo, profesinės rizikos vertinimą atliko laiku bei nurodyti reikalavimai pašalinti trūkumus buvo įvykdyti. Visą laiką skundą tyrę VDI darbo inspektoriai nuotoliniu būdu vykdė stebėseną, tai yra užfiksuota dokumentuose“, – rašoma 15min VDI atsiųstame atsakyme.

Įmonės taršą tyrusios Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Panevėžio aplinkos apsaugos inspekcija 15min teigė taip pat nenustatę pažeidimų.

„Neplaninio patikrinimo metu nenustatyta, kad bendrovė kūrentų draudžiamą kurą, atliekų deginimo taip pat nenustatyta. Bendrovė turi galiojančią aplinkos oro taršos šaltinių inventorizaciją. Inventorizuoti visi taršos šaltiniai. Pagal inventorizacijos duomenis naudojamų katilų galingumas yra per mažas tam, kad bendrovei reikėtų Taršos leidimo, bei neatitinka reikalavimų pagal kuriuos reglamentuoti taršos normatyvai iš kurą deginančių įrenginių. Aplinkos oras patikrinimo metu netiriamas“, – teigiama institucijos atsakyme.

Medrito“ vadovas: suprantu kaimynus, tačiau greičiau susitvarkyti negalime

Su 15min kalbėjęs įmonės „Medritas“ vadovas Gediminas Balodas sakė, kad situaciją žino ir ją mėgina spręsti. Jo teigimu, įmonės administracija iki šiol stengiasi susitvarkyti su palikimu – „Medritas“ savininkus pakeitė 2019 m. lapkritį. Radus techniškai netvarkingą įmonę, siekiama palaipsniui susitvarkyti, tačiau procesai dar užtruks.

„Žinau, kad konfliktai vyko ir iki mums nusiperkant bendrovę, bet tuomet viskas buvo registruota fizinio asmens vardu, nebuvo reikalaujama sertifikatų. Fizinio asmens katilinė – gali daryti ką nori. Po to, kai sulaukėme skundų, susitvarkėme visą juridiką, dūmtraukiai dabar yra su sertifikatais“, – aiškino jis.

Bendrovės nuotrauka/„Iremo“ kieme
Bendrovės nuotrauka/„Iremo“ kieme

Įmonės vadovas pabrėžė, kad nė viena institucija „Medrito“ nenubaudė. Prieš kelias savaites įmonėje apsilankė Aplinkos apsaugos agentūros atstovai, jie taip pat pažeidimų nerado.

„Įstatymo nepažeidžiame. Taip, mes kūrename kietą kurą, bet tai Lietuvoje yra leidžiama. Tuo labiau kad mūsų kūrenamas kuras yra mūsų medienos perdirbimo atliekos, grubiai tariant, skiedros ir pjuvenos. Jos yra sausos, lapuočių mediena“, – sakė jis.

Įmonė kūrena tiek žiemą, tiek vasarą, nes šiluma reikalinga medienos džiovinimui. Vis dėlto G.Balodas pridūrė, kad didesnis kiekis matomų kuro dalelių iš tiesų gali išsiskirti į orą – tai įvyksta tuomet, kai tenka kūrenti pjuvenomis. Tokiais atvejais teritorijoje nusėda suodžiai. Vadovo teigimu, „Medrito“ darbuotojams tai nelabai trukdo, kadangi kieme veiklos vykdoma mažai.

„Nėra taip, kad ten veržtųsi kažkokie juodi dūmai ar automobiliai būtų padengti suodžių sluoksniu. Bet jei vėjas stipresnis, būna, kad išnešioja po teritoriją. Kada galime, stengiamės kūrenti malkomis, bet kai būna šalta, tenka kūrenti ir pjuvenomis, nelabai turime pasirinkimo“, – sakė įmonės vadovas.

G.Balodas sakė kaimyniškai suprantantis ir „Iremo“ poziciją, bet pridūrė, kad jų įmonė per maža staigioms investicijoms. Jo teigimu, katilinės renovacijai reikėtų apie 100 tūkst. eurų.

„Bandysime dalyvauti ES ekoinovacijų projekte ir mėginsime tą katilinę renovuoti. Šiais metais tikriausiai to padaryti nepavyks, bet manau, kad kitais mes tikrai tą projektą laimėsime. Tada atsiras ir filtrai kaminuose, kas, manau, tą klausimą išspręs iš esmės“, – vylėsi bendrovės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius