Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Konkurencijos taryba ragina tiekėjus nesitaikstyti su prekybininkų spaudimu

Konkurencijos taryba paragino maisto prekių ir gėrimų tiekėjus nesitaikstyti su galimu didžiųjų prekybos tinklų spaudimu per karantiną išnaudoti rinkodarai numatytą metinį biudžetą ar kitaip pažeisti įstatymą.
Konkurencijos taryba
Konkurencijos taryba / Viktorijos Savickos / 15min nuotr.

Anot tarybos pranešimo, didžiosios prekybos įmonės – „Maxima LT“, „Palink“, „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“ ir „Lidl Lietuva“ – per karantiną gali pasinaudoti savo derybine galia ir tiekėjų atžvilgiu taikyti nesąžiningus veiksmus.

„Pastaruoju metu, sumažėjus prekybos tinkluose skelbiamų akcijų bei nuolaidų, taryba įžvelgia riziką, jog mažmeninės prekybos įmonės maisto ir gėrimų tiekėjų atžvilgiu gali taikyti sąžiningos prekybos praktikai prieštaraujančius veiksmus, pavyzdžiui, spausti tiekėjus, kad šie išnaudotų rinkodarai numatytą metinį biudžetą“, – rašoma pranešime.

Tarybos teigimu, prekybininkams draudžiama iš tiekėjo reikalauti apmokėti dalį pardavimo skatinimo išlaidų ar kitaip reikalauti už jas atlyginti, išskyrus, kai raštu susitariama dėl apmokėjimų ir pardavimo skatinimo veiksmų.

Reikalavimas išnaudoti rinkodaros biudžetą prieštarautų Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymui. Dėl jo pažeidimų pernai taryba atliko du tyrimus ir skyrė 123,6 tūkst. eurų baudų.

Institucijos nuomone, bendrovių veiksmai, kai tiekėjai privalėjo sumokėti visas iš anksto pardavimo skatinimui numatytas sumas arba jas perkelti į kitų metų biudžetą, nepriklausomai nuo skatinimo veiksmų, sukėlė tiekėjams papildomą finansinę naštą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius