Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Konkurencijos tarybos sprendimas dėl „Rimi“ ir „Iki“ sandorio – vėliausiai iki spalio vidurio

Sprendimą dėl mažmeninės prekybos tinklus valdančių bendrovių „Rimi Lietuva“ ir „Palink“ Konkurencijos taryba priims vėliausiai iki spalio vidurio.
Uždaryta „Rimi“ parduotuvė Linkmenų gatvėje
Uždaryta „Rimi“ parduotuvė Linkmenų gatvėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Prašymas koncentracijai yra gautas gegužės 18 dieną, tad terminas sprendimui priimti yra rugsėjo 18 diena, jeigu nebūtų nustatyta koncentracijos problemų ir šalims netektų prisiimti įsipareigojimų. Priešingu atveju terminas galėtų būti pratęstas dar vienam mėnesiui nuo rugsėjo 18 dienos“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Konkurencijos tarybos narys Elonas Šatas.

Anot jo, šį sandorį Konkurencijos taryba vertins iš tiekėjų bei vartotojų perspektyvų.

„Galimos dvi problemos, kurias mes šiuo atveju vertiname – kokią įtaką toks susijungimas turės tiekėjams ir kokią įtaką turės vartotojams, pirkėjams. Kalbant apie tiekėjus, vertiname situaciją Lietuvos mastu, o kalbant apie pirkėjus, suprantame, kad niekas iš mūsų nevažinėja apsipirkti po visą Lietuvą, apsiperkame konkrečioje teritorijoje, dėl to nagrinėsime konkrečias lokalias rinkas“, – sakė E.Šatas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Iki“ Baltų prospekte
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Iki“ Baltų prospekte

„Jeigu problemos būtų identifikuotos, šalys gali tas problemas pašalinti, pasiūlydamos tam tikrus įsipareigojimus. Matysime, ar šiuo atveju prieisime iki įsipareigojimų“, – pridūrė Konkurencijos tarybos narys.

E.Šato teigimu, paskelbus apie koncentraciją rinkos dalyviai nepateikė savo pastabų dėl galimų problemų.

„Paskelbus apie šitą koncentraciją, tie, kurie mato galimas problemas, kurios kiltų dėl koncentracijų, iš jų nebuvo sulaukta reakcijos ir nebuvo pateikta argumentų, kad dėl tokios koncentracijos kils problema. Mes patys savo iniciatyva visą informaciją renkame ir aiškinamės“, – sakė jis.

Konkurencijos taryba gegužės viduryje gavo „Rimi Lietuvos“ prašymą įsigyti 100 proc. „Iki“ akcijų valdančią bendrovę „Palink“. Ją už 213 mln. eurų parduoda Vokietijos „Rewe Group“ ir kiti akcininkai.

Jei bendrovių susijungimas ribotų konkurenciją, sandorio šalys galės siūlyti tai eliminuojančias priemones. Rinkoje svarstoma, kad dalis „Rimi“ ar „Iki“ parduotuvių gali būti perleistos kitiems pirkėjams. „Iki“ skelbia turinti 232 parduotuves, „Rimi “ – 54.

Švedijos „ICA Gruppen“ praėjusių metų pabaigoje pranešė už 213 mln. eurų perkanti prekybos tinklą „Iki“ valdančią bendrovę „Palink“. Tuo metu „Rimi“ vadovai kalbėjo, kad Konkurencijos tarybos leidimą tikimasi gauti ne vėliau negu 2017 metų ketvirtąjį ketvirtį.

„Rimi Lietuva“ praėjusiais metais uždirbo 1,328 mln. eurų grynojo pelno – 5,5 karto mažiau nei 2015 metais, kai jis buvo 7,307 mln. eurų. Įmonės pardavimo pajamos per metus padidėjo 8,7 proc. iki 313,546 mln. eurų. „Palink“ praėjusiais metais uždirbo 8,728 mln. eurų konsoliduoto grynojo pelno – 9,7 proc. mažiau nei 2015 metais jis buvo 9,66 mln. eurų, įmonės pajamos padidėjo 6 proc. iki 632,499 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius