Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kreditoriai piktinasi sprendimu nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl V.Kučinsko – tai tarptautinis skandalas

Kauno apygardos prokuratūros sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl „Arvi“ grupės įkūrėjo Vidmanto Kučinsko kreditoriai vadina tarptautiniu skandalu ir žada jį skųsti. Būtent šio tyrimo pagrindu išduotas Europos arešto orderis lėmė, kad Slovėnijoje keturis mėnesius belangėje praleidęs verslininkas buvo išduotas ne Rusijai, o Lietuvai. V.Kučinskas sprendimo nekomentuoja.
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas / 15min iliustracija

Kauno apygardos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl „Arvi“ įmonių grupės įkūrėjo Vidmanto Kučinsko, BNS patvirtino tyrimui vadovavęs prokuroras Zenas Leonavičius.

Prieš ketverius metus ikiteisminis tyrimas V.Kučinsko atžvilgiu pradėtas jo kreditoriaus, įmonės „Belor“ prašymu, dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamo bankroto.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

Beje, šios baudžiamosios bylos pagrindu ir buvo išduotas Europos arešto orderis, kuris nulėmė, kad Rusijos prašymu Slovėnijoje vasarą sulaikytas V.Kučinskas po keturių areštinėje praleistų mėnesių buvo perduotas ne Rusijai, o Lietuvai.

Rusijoje vietinio banko „Alfa Bank“, kuriam lietuvių verslininkas skolingas 20 mln. eurų, iniciatyva V.Kučinskui taip pat pradėtas ikiteisminį tyrimas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų.

15min susisiekė su V.Kučinsko atstovu, tačiau jis perdavė, kad verslininkas kol kas prokuratūros sprendimo nutraukti tyrimą nekomentuoja.

Kreditoriai nustebę

Tuo tarpu V.Kučinsko kreditoriai tvirtino, kad toks Kauno apygardos prokuratūros sprendimas sukėlė daugybę klausimų.

Įmonės „Belor“ finansų direktorius Evaldas Janušauskas 15min pabrėžė, kad prokuratūros nutarimas nutraukti baudžiamąją bylą V.Kučinskui bus skundžiamas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos prokuratūra
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos prokuratūra

„Kauno apygardos prokuroro Z.Leonavičiaus veiksmai toliau leidžia V.Kučinskui išvengti atsakomybės prieš kreditorius – ne tik esančius Lietuvoje, bet ir užsienyje. Iš pradžių apsaugoma nuo įsipareigojimų „Alfa Bank“ vykdymo, pargabenant V.Kučinską į Lietuvą, o toliau ir nuo UAB „Belor“, nepagrįstai nutraukiant 4 metus vykdytą ikiteisminį tyrimą“, – apgailestavo E.Janušauskas.

Tokie veiksmai toliau leidžia V.Kučinskui išvengti atsakomybės prieš kreditorius – ne tik esančius Lietuvoje, bet ir užsienyje, – sakė E.Janušauskas.

Sprendime nutraukti prieš V.Kučinską vykdytą tyrimą kreditoriai mato daug neaiškumų.

Pasak E.Janušausko, gruodžio 23 d. Aukščiausiasis teismas priėmė nutartį dėl V.Kučinsko ieškinio prieš UAB „Belor“ panaikinimo. Pagrindinė šio sprendimo pasekmė – UAB „Arvi ir ko“ bei V.Kučinsko pasirašytas 7 milijonų eurų vekselis „Belor“ naudai yra teisingai sudarytas ir galiojantis.

Šis sprendimas iškart, gruodžio 23 d., buvo išsiųstas Kauno apygardos prokuratūrai prijungti prie baudžiamosios bylos.

„Įdomioji dalis prasidėjo tą pačią – gruodžio 23 d. – po pietų. Vietoj to, kad prokuroras Z.Leonavičius, gavęs Aukščiausiojo teismo nutartį, nepalankią V.Kučinskui, ją prijungtų prie ikiteisminio tyrimo ir vykdytų tyrimą, baudžiamąją bylą apskritai nutraukė.

Nutraukimas datuotas gruodžio 22 d., t.y. diena anksčiau nei Aukščiausiojo teismo nutartis, tačiau pridėtoje dokumento registracijos metaduomenų lentelėje matyti, jog dokumentas IBPS sistemoje registruotas gruodžio 23 d. 14.30 val., t.y. praėjus maždaug 2.15 val. po to, kai išsiuntėme susipažinti Aukščiausiojo teismo sprendimą“, – stebėjosi E.Janušauskas.

„Belor“ finansų direktorius įsitikinęs, kad minimos baudžiamosios bylos nutraukimas nepagrįstas dėl kelių priežasčių – viena iš jų, kad Aukščiausiojo teismo nutartis tiesiog ignoruojama.

„Be to, įtariamieji Vytautas Freimantas (ėjęs vadovaujančias pareigas įvairiose „Arvi grupės" įmonėse – 15min) ir V.Kučinskas apklausose teigia, jog skolų pagal išduotą vekselį nėra, meluodami, nes „pamiršta“ Vilniaus komercinio arbitražo 2017 m. gruodžio 19 d. sprendimą, kuriuo labai aiškiai priteista „Arvi Fertis“ skola UAB „Belor“, – teigia E.Janušauskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvi
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvi

Kreditoriai vardija ir daugiau detalių. Pavyzdžiui, Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų 2020 m. rugpjūčio 3 d. nutartimi įtariamajam V.Kučinskui buvo paskirta įsiteisėjusi kardomoji priemonė – suėmimas, pažeidus rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Teismo nutartyje taip pat konstatuota, jog „iš prokuroro nurodytų aplinkybių ir ikiteisminio tyrimo medžiagoje esančių duomenų matyti, jog V.Kučinskas įtariamas padaręs vieną sunkų nusikaltimą, už kurį gresia tik griežta laisvės atėmimo bausmė. < ... > Įtariamasis į užsienį išvyko neturėdamas ikiteisminio tyrimo pareigūno ar prokuroro leidimo, taip pažeisdamas kardomosios priemonės – rašytinio pasižadėjimo neišvykti sąlygas. Įtariamojo tolesnio dalyvavimo procese užtikrinimas įmanomas tik jį pristačius į Lietuvos Respubliką pagal Europos arešto orderį“.

E.Janušauskas atkreipė dėmesį, kad vėlesni Kauno apygardos prokuratūros pareiškimai teismui priešingi – V.Kučinską pristačius į Lietuvą pagal Europos arešto orderį 2020 m. lapkričio 14 d., jis 2020 m. lapkričio 15 d. paleistas už 20 tūkst. eurų užstatą, kuris sudaro tik 0.4% civilinio ieškovo UAB „Belor“ byloje pripažinto civilinio ieškinio dydžio, motyvuojant tuo, jog įtariamasis dirba, turi šeimą ir pan.

Vadina tarptautiniu skandalu

20 milijonų eurų įsiskolinimų iš „Arvi“ grupės įkūrėjo V.Kučinsko neatgaunančio Rusijos banko „Alfa Bank“ advokatas Lietuvoje Laurynas Lukošiūnas 15min taip pat teigė, kad toks Kauno apygardos prokuratūros sprendimas bankui „Alfa Bank“ kelia labai daug abejonių ir klausimų.

Jis priminė, kad Rusijoje V.Kučinskui pradėtas tyrimas dėl pakankamai rimtų nusikalstamų finansinių veikų vyko aktyviai – verslininkas Rusijos prašymu buvo sulaikytas Slovėnijoje.

Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas
Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas

„Ir iki tos dienos, kai V.Kučinskas buvo sulaikytas Slovėnijoje, iš esmės jokių aktyvių veiksmų ar žingsnių iš Kauno apygardos prokuratūros pusės nebuvo. Po sulaikymo Slovėnijoje Kauno apygardos prokuratūra per Generalinę prokuratūrą pranešė, kad verslininkas turi būti išduodamas Lietuvai. Vadinasi, yra pakankamai duomenų, kad V.Kučinskas padaręs Lietuvoje nusikalstamas veikas ir jo atžvilgiu turėtų būti taikomos kartomosios priemonės – sulaikymas“, – pasakojo L.Lukošiūnas.

Jis pridūrė kad Kauno apygardos prokuratūra šių metų vasarą aiškiai nurodė, kad yra pakankamai duomenų apie šio asmens padarytas nusikalstamas veikas, dėl kurių gresia laisvės atėmimas – būtent dėl šios priežasties V.Kučinskas buvo išduotas Lietuvai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

„Bet praėjus keliems mėnesiams po šių aplinkybių, staiga viskas pasikeitė: turėjo išaiškėti kažkas naujo, kas iš esmės pakeistų Kauno apygardos prokuratūros nusistatymą šiuo klausimu, bet viešai nepateikta tokių duomenų.

Kaip galima suprasti iš viešos informacijos, Kauno prokuratūra nebeturi duomenų apie šio asmens nusikalstamas veikas. Mums kelia labai daug klausimų, kaip tai galėjo įvykti ir kodėl Kauno apygardos prokuratūra įsikišo į ekstradicijos procesą, kuris vyko pagal Rusijos prašymą“, – teigė L.Lukošiūnas.

Jis vylėsi, kad nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą bus panaikintas.

„Tarptautiniu mastu žiūrint į šitą visą situaciją ir ją bandant paaiškinti bet kokiam subjektui, kyla daug abejonių ir net tam tikras tarptautinis skandalas. Nes gaunasi, kad Lietuvos institucijos įsikišo į procesą, vykstantį tarp kitų dviejų šalių – Slovėnijos ir Rusijos, kad jo rezultatas būtų kitoks. Bet turbūt tiek Slovėnija, tiek Rusija, tikėtina, vertino, kad V.Kučinskas išduodamas Lietuvai su tikslu, kad būtų atidžiai ištirtos galimai padarytos nusikalstamos veikos“, – komentavo „Alfa Bank“ atstovas, pridūręs, kad Rusija toliau sieks V.Kučinsko ekstradicijos, tačiau kol verslininkas bus Lietuvoje, tol toks procesas nebus įmanomas.

Visgi L.Lukošiūnas kėlė hipotetinį klausimą – kad būtų, jei scenarijus ir vėl pasikartotų ir V.Kučinskas būtų sulaikytas kitoje šalyje.

„Ar tuomet Lietuvoje gal būtų ir vėl atnaujintas ikiteisminis tyrimas prieš poną Kučinską? Taip galima svarstyti, bet labai norime tikėti, kad galimai suklydo Kauno apygardos prokuratūra ir klaida bus pataisyta“, – sakė L.Lukošiūnas.

V.Kučinsko ir jo grupės įmonės skolos kreditoriams Lietuvoje, Rusijoje, Šveicarijoje ir kitose šalyse siekia per 40 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius