TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kretingiškiai pasirengę: jei reikės, per dieną pagamins ir po 100 tūkst. skydelių

Kretingoje veikianti plastikinės taros gamintoja įmonė „Terekas“ pasiruošusi gaminti apsauginius skydus. Iš Švedijos užsakymą sukurti tokius skydus gavę kretingiškiai pasiruošę jų už priimtiną kainą tiekti ir į Lietuvos rinką.
Kretingiškiai sukūrė apsauginius skydelius iš skaidrinto PET. Skaičiuojama, kad esant poreikiui, tokių skydelių būtų galima pagaminti ir 100 tūkst. vienetų per dieną.
Kretingiškiai sukūrė apsauginius skydelius iš skaidrinto PET. Skaičiuojama, kad esant poreikiui tokių skydelių būtų galima pagaminti ir 100 tūkst. vienetų per dieną. / „Tereko“ nuotr.

120 darbuotojų turintis šeimos verslas iki koronaviruso pandemijos gamino plastikinę tarą bei PET taros pūtimo mašinas „Flex Blow“. Apie 90 proc. produkcijos buvo eksportuojama, daugiausia į JAV.

„Mūsų pagrindinė veikla – plastikinės taros gamyba, įrenginių plastikinei tarai gamyba. Būtent dėl šios srities mes ir pajėgėm išplėsti savo asortimentą bei pagaminti skydelius“, – teigė bendrovės „Terekas“ vykdomasis direktorius Gintautas Maksvytis.

VIDEO: Užfiksavo, kaip virusas, kartu su iškvepiamais lašeliais, pasklinda ore

Prototipą sukūrė per dvi savaites

Prieš kelias savaites bendrovė gavo užklausą iš partnerių Švedijoje, ar būtų galima sukurti apsauginių skydelių. Kartu su partneriais buvo sukurtas visus tenkinęs dizainas.

„Sutarėme, kad mes tokius skydelius galėsime tiekti ir Lietuvai. Šią savaitę išsiuntinėsime pasiūlymus potencialiems klientams – Sveikatos apsaugos ministerijai, prekybos centrams“, – paaiškino kretingiškis.

Skydeliai, lanksčiai apgaubiantys veidą, pagaminti iš skaidrinto PET, kuris paprastai naudojamas brangesniems kosmetikos buteliukams gaminti.

„Tai, kad sugebėjome sukurti gaminį per 2 savaites, skamba neįtikėtinai. Tačiau tai pavyko padaryti mūsų darbuotojų, kurie neskaičiavo savo darbo valandų ir skyrė tam visas savo jėgas, dėka“, – aiškino G.Maksvytis. „Tereko“ darbuotojus konsultavo ir aukštųjų technologijų specialistai iš kitų šalių, prisidėjo ir Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas.

„Tereko“ bendrovė paskaičiavo, kad skydelio, kurį klientas turės išsipjauti ir išsilankstyti pats, kaina turėtų siekti apie 50 ct. Jau paruošto dėvėjimui skydelio kaina siektų apie 2 eurus.

„Tereko“ nuotr./Kretingiškių sukurtų skydelių gaminimo mašina
„Tereko“ nuotr./Kretingiškių sukurtų skydelių gaminimo mašina

„Lietuvoje esame vieninteliai pajėgūs tokius pagaminti. Yra gaminantys 3D spausdintuvais, tačiau jų pajėgumai yra visai kitokie, todėl ir kaina beveik 10 kartų didesnė, negu galėtume pasiūlyti mes. Per dieną, skaičiuojame, galėtume pagaminti apie 100 tūkst. vienetų tokių skydelių. Esame pajėgūs patenkinti visų Baltijos šalių poreikį“, – vardijo pašnekovas.

Saugumas bendrovėje – pagal italų pavyzdį

G.Maksvyčio tikinimu, rinka – lyg popieriaus lapas. Šiuo metu žemyn nusviro vadinamųjų nebūtinųjų prekių, tokių kaip kosmetikos, pakuočių, gamybos rodikliai. Tačiau smarkiai išaugo muilo, dezinfekcinių, apsaugos priemonių gamyba. Kretingoje gaminami ir buteliukai dezinfekciniam skysčiui. Vien pirmąją karantino savaitę čia pagaminta apie 100 tūkst. vienetų 100 ml talpos buteliukų.

„Terekas“ ir toliau dirba savo tempu ir apie darbuotojų skaičiaus mažinimą net nekalbama. „Dar iki karantino paskelbimo šalyje kalbėjomės su partneriais Šiaurės Italijoje. Mums buvo įdomu, kokių saugumo priemonių jie ėmėsi savo gamyklose. Kai ką pritaikėme ir sau“, – aiškino pašnekovas.

„Tereko“ nuotr./„Tereko“ sukurti skydeliai
„Tereko“ nuotr./„Tereko“ sukurti skydeliai

Jis pasakojo, kad italai patarė darbą pamainose dar skaidyti į mažesnes grupes. Po kiekvienos žmonių grupės darbo dezinfekuojama aplinka. Skaidymas į grupes padėtų, jei atsirastų užkratas. Tada gamybos procesas nesustotų, darbas galėtų vykti ir toliau, net jei viena darbuotojų grupė turėtų izoliuotis ar gydytis.

Gamykloje ribojamas ir kontaktas su išore: pavyzdžiui, siuntiniai paliekami specialiose dėžėse prie vartų. Vengiama bet kokio kontakto su išore, pašaliniai griežtai neįleidžiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius