Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lactalis“ salmoneliozės skandalas plečiasi: pranešama apie kūdikių susirgimo atvejus Ispanijoje ir Graikijoje

Salmoneliozės skandalas, kurio epicentre atsidūrė Prancūzijos pieno mišinių kūdikiams gamintoja „Lactalis“ – viena didžiausių pasaulyje pieno produktų gamintojų, plečiasi: skelbiama apie kūdikio užsikrėtimo atvejį Ispanijoje, tiriamas atvejis ir Graikijoje, penktadienį pranešė Prancūzijos sveikatos tarnybos. Tai yra pirmieji atvejai už Prancūzijos, kur susirgo 35 vaikai, atvejai.
„Lactalis“ produktai
„Lactalis“ produktai / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip skelbta anksčiau, Prancūzijos maisto saugos inspektoriai nesugebėjo užfiksuoti salmoneliozės užkrato „Lactalis“ gamykloje likus trims mėnesiams iki bendrovės sprendimo atšaukti nemažai savo produkcijos dėl užsikrėtimo salmonelioze rizikos.

„Lactalis“ – viena didžiausių pasaulyje pieno produktų gamintojų – aptiko salmonelių savo gamykloje Kraone, Prancūzijos šiaurės vakaruose, per patikrą rugpjūtį ir lapkritį, tačiau apie tai tarnybų neinformavo.

O rugsėjį patikrą atlikę maisto saugos inspektoriai nieko neaptiko ir paskelbė išvada, kad gamykla atitinka higienos reikalavimus, skelbė tyriamosios žurnalistikos leidinys „Canard Enchaine“.

Ir tik po trijų mėnesių, kai susirgo kelios dešimtys naujagimių, maitintų „Lactalis“ produkcija, Sveikatos apsaugos ministerija pradėjo skambinti pavojaus varpais. Gruodžio 2 d. nacionalinio kovos su sukčiavimu biuro pareigūnai patikrino vieną gamybos liniją ir aptiko užkratą.

„Lactalis“ buvo priversta atšaukti iš rinkos produkcijos, kuri buvo pagaminta šioje gamykloje nuo vasario 15 d. Dėl užkrato kompanija kaltino atliktus remonto darbus. Gamykla neveikia nuo gruodžio 8 d.

Įmonės vadovas – fantomas

Pieno produkcijos gamybos milžinei „Lactalis“ vadovauja paslaptingasis milijardierius Emmanuelis Besnieras, kuris yra dažnai vadinamas „nematomuoju milijardieriumi“. Jis yra nežinomas Prancūzijos visuomenei ir net savo paties darbuotojams.

Bendrovė „Lactalis“ 1933 metais įkūrė E. Besniero senelis. Galiausiai įmonė virtu tikra milžine, kurios metinė apyvarta siekia apie 17 mlrd. eurų. Kompanijai 47-iose šalyse priklauso 246 gamyklos.

Kompanijos vairą E.Besnieras perėmė būdamas 29 metų ir nuo tada itin saugo savo privatų gyvenimą. Dabar jam yra 47 metai, ir tos kelios jo nuotraukos, kurias dabar galima rasti, yra daugiau nei dešimties metų senumo.

Tačiau manoma, kad kilęs skandalas privers milijardierių išeiti į dienos šviesą. Neseniai Prancūzijos finansų ministerija jį iškvietė pasiaiškinti dėl kilusio skandalo.

Visgi kai kas abejoja, kad E.Besnieras, kurio kompanija yra praeityje mokėjusių baudų už tai, kad nepaskelbė detalių finansinių duomenų, pakeis savo požiūrį.

„Jo senelis lankydavosi kiekvienoje fermoje, ir pažinojo kiekvieną gamintoją, o jis, jo niekas nėra matęs ! – sakė FDSEA ūkininkų sąjungos Majeno regione prezidentas Philippe‘as Jehanas. – Asmeniškai aš per daugiau nei dvidešimt darbo metų nesu jo matęs.“

Pastaraisiais metais žiniasklaidos atlikti tyrimai atskleidė, kad esama darbuotojų, kurie „net nežino, kaip jis atrodo“.

Valdžios atstovams taip pat sudėtina susitikti su paslaptinguoju E.Besnieru. Pavyzdžiui, buvusio Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o vyriausybėje žemės ūkio ministro pareigas ėjęs Stephane‘as Le Follis sakė „niekada“ nebuvo susitikęs su E.Besnieru per savo penkerių metų kadenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius