-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikinojo administratoriaus laukiančioje „Lifosoje“ – darbuotojų prastovos

Dėl Europos Sąjungos sankcijų netiesioginiam savininkui veiklą sustabdžiusios Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ darbuotojai leidžiami į prastovas. Tokių darbuotojų daugės, jeigu artimiausiu metu nebus paskirtas laikinasis įmonės administratorius. Kada jis pradės darbą, kol kas neaišku.
„Lifosos“ gamykla
„Lifosos“ gamykla / Bendrovės nuotr.
Temos: 2 Darbas Lifosa, AB

Priverstinai sustabdžius bendrovę dalis darbuotojų naudoja kasmetines atostogas, tačiau dalis jau išleisti į prastovas, sako „Lifosos“ generalinis direktorius Rimantas Proscevičius.

„Šiuo momentu remontuojame įrengimus, žmonės dirba, bet iki gegužės 6 dienos užbaigsime visus numatytus mūsų darbus, kita savaitė bus konservavimo darbai, o tada – į atostogas arba priverstines prastovas. Dabar apie 360-400 darbuotojų jau atostogauja, priverstinėse prastovose yra mažiau“, – BNS antradienį sakė jis.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, o balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė. Jos direktoriaus teigimu, laikinasis administratorius leistų tęsti darbus.

„Laukiame laikinojo administratoriaus, norime pradėti vykdyti veiklą, per tris dienas jis turėtų būti pasiūlytas, o tada bandysime judėti, išlaikyti saugumą ir minimalų „Lifosos“ gyvybės palaikymą“, – kalbėjo R.Proscevičius.

Prezidentui Gitanui Nausėdai antradienį pasirašius Ekonominių ir kitų tarptautinių sankcijų įgyvendinimo įstatymo pataisas, leidžiančias skirti sankcionuotų įmonių laikinąjį administratorių, Finansų ministerija BNS nurodė, kad jo skyrimo procedūros dar nepradėtos, negauta būtinos informacijos iš kitų institucijų.

„Tik tuomet, kai sulauksime minėtos informacijos, kreipsimės į Valdymo koordinavimo centrą (VKC) dėl pretendentų pasiūlymo į laikinuosius administratorius. Gavusi pretendentų sąrašą, Finansų ministerija priims sprendimą paskirti konkretų laikinąjį administratorių ir pasirašys su juo sutartį“, – BNS pranešė ministerijos Komunikacijos skyrius.

VKC valdysenos ir analizės skyriaus vadovas Gintaras Makšimas paaiškino, kad centras įsipareigoja tik pateikti pretendentus.

„Pretendentus į laikinuosius administratorius finansų ministrui centras pasiūlo per tris darbo dienas nuo informacijos apie poreikį pateikti kandidatūrą gavimo“, – BNS sakė jis.

Pagal „Lifosos“ parengtą planą, laikinojo administratoriaus prižiūrima bendrovė po gegužės 6-osios galėtų gaminti diamonio fosfato ir monokalcio fosfato trąšas, tokiu atveju reikėtų daugiau nei pusės darbuotojų, kurių skaičius palaipsniui galėtų būti didinamas.

„Pradžiai tiek, dirbant pagal planą daugiau kaip pusė darbuotojų – 500-600 – iš karto eitų į darbą, o vėliau planuojame didinti skaičių, kiti būtų priverstinėse prastovose“, – aiškino R.Proscevičius.

„Sodros“ duomenimis, bendrovėje šiuo metu dirba 997 darbuotojai, iki sankcijų jų buvo 1030.

Anot R.Proscevičiaus, bendrovė ilgainiui būtų pajėgi tęsti veiklą nepažeidžiant sankcijų, ji turi potencialo ir gali dirbti prižiūrint institucijoms – tai vyksta ir šiuo metu.

„Kreditoriai eina, produkto turime, pardavimai ir derinimai, negalima sakyti, kad niekas nejuda, Užsienio reikalų ministerija tvirtina, iš Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos gauname patvirtinimus dėl mokėjimų, atlyginimų išmokėjimo, mūsų bankas atlieka mokėjimus, aišku, viskas užtrunka dėl patikrinimų“, – kalbėjo įmonės vadovas.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A.Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A.Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat esą nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė kovo viduryje pranešė, kad A.Melničenka savo akcijas perrašė žmonai.

R.Proscevičiaus teigimu, bendrovės akcininkų struktūroje jokių pakitimų iki šiol neįvyko

„Mano žiniomis, viskas lieka kaip buvę, pagrindiniai akcininkai likę“, – sakė „Lifosos“ generalinis direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius