Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvija pralaimėjo prieš Lietuvos investuotojus tarptautiniame arbitraže

Tarptautinio investicinių ginčų sprendimo centras Vašingtone (ICSID) paskelbė sprendimą dėl jau dešimtmetį besitęsiančio energetikos įmonių grupę valdančios bendrovės UAB „E energija“ ginčo su Latvija, kur dar 2008 metais Latvijos Rezeknes miesto savivaldybės politikų sprendimais E energija valdomos šilumos tiekimo įmonės SIA „Latgales energija“ turtas ir veikla buvo perduotas savivaldybės įmonei, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tarptautinis arbitražas nusprendė, kad Latvijos valstybė "E energijai" turės sumokėti 3,7 milijonų eurų kompensaciją.

2012 metais, nepavykus apginti investuotojo teisių Latvijos teismuose, E energija kreipėsi į Tarptautinį investicinių ginčų arbitražą Vašingtone su prašymu inicijuoti arbitražo procedūras prieš Latvijos Respubliką.

Tarptautinio arbitražo arbitrų sprendimas dėl kompensacijos už savivaldybės įmonei be atlygio perduotą valdyti šilumos ūkio verslą ir investicijas yra vienareikšmiškas. Arbitrai patvirtino, kad Latvija neužtikrino tinkamos investicijų apsaugos ir privalo atlyginti investuotojui.

Latvijos Rezeknes miesto savivaldybės politikų interesų nulemti veiksmai taip pat buvo palaikomi ir Lietuvos savivaldybių politikų. Dar 2010 metais Ukmergės rajono savivaldybė taip pat gyrėsi pirmoji Lietuvoje nutraukusi sutartį su privačiu investuotoju į šilumos ūkį ir įsitraukė į brangiai abiems šalims kainuojančius teismus. Vis tik ir šiuo atveju, nors bylinėjimasis teismuose dar nesibaigęs ir vyksta turto vertinimo procesai, neskundžiama Aukščiausio teismo nutartimi yra nutarta, kad Ukmergės rajono savivaldybė privalės sumokėti už nusavintas investicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius