Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijoje dėl koronaviruso gali išsitirti kone kiekvienas, Lietuvoje tai draudžiama

Dėl koronaviruso pandemijos sunerimę Latvijos gyventojai gali tirtis dėl viruso jau privačioje laboratorijoje, sumokėję 80 eurų. Lietuvoje tokios galimybės nėra – valdžia kol kas draudžia atlikti tyrimus privačioms klinikoms, nors šios ir norėtų. Ministras Aurelijus Veryga teigė, kad Lietuvoje niekada nebus tokios vietos, kur visi karščiuojantys galės atlikti savanorišką tyrimą, tačiau kaimynų pavyzdys rodo kitaip.
Latvijos laboratorija
Latvijos laboratorija

Prisiskambinti į privačią E.Gulbja kliniką Rygoje nėra paprasta. Pavyko tik po aštunto karto ir tai nekeista – privati laboratorija kol kas vienintelė Latvijoje, kuri atlieka koronaviruso tyrimus visiems norintiems. Privati medicinos įstaiga užsiima įvairių mėginių tyrimų, o koronaviruso nustatymas – naujausia paslauga.

Eilėje dabar laukia ape 400 žmonių, pasakojo laboratorijos vadovas Didzis Gavarsas, kuris 15min sutiko papasakoti apie savo veiklą.

Ruošėsi iš anksto

E.Gulbja laboratorija yra didžiausia tokio pobūdžio laboratorija Latvijoje, pernai ištyrusi 8,6 mln. įvairių mėginių. Pasak D.Gavarso, klinika tokiems tyrimams pradėjo ruoštis dar gruodžio pabaigoje, nes jis jau seniai užsiima įvairių mėginių tyrimu.

„Mes jau tada numatėme, kad gali kilti toks poreikis, todėl užsakėme daug reagentų. Dabar pradedame dirbti ir savaitgaliais. Pirmąjį šimtą klientų užregistravome per 15 minučių”, – pasakojo medikas.

E.Gulbja laboratorijos automobiliai
E.Gulbja laboratorijos automobiliai

Iki penktadienio popietės laboratorijoje buvo ištirti 239 mėginiai, 3 iš jų pasirodė teigiami. Latvijoje jau nustatyta 17 asmenų, apsikrėtusių koronavirusu, Lietuvoje – šeši.

Mūsų šalies Sveikatos apsaugos ministerija kol kas draudžia privačioms įstaigoms atlikti tyrimus. Viena iš priežasčių – tinkamų patalpų trūkumas, nes infekuoti asmenys gali pernešti virusą kitiems.

Latvijos privačios medicinos įstaigos gydytojas sako, kad tam reikalui jie įrengė atskirą patalpą, į kurią įėjimas yra atskiras.

„Tai savotiška kamera mūsų klinikos patalpose su atskiru įėjimu, ir jokio kontakto su žmogumi neturime“, – pasakojo jis. D.Gavarsas neatmetė, kad Lietuvoje mažiausias nustatytų infekuotųjų skaičius Baltijos šalyse todėl, kad neleidžiama to daryti privačioms medicinos įstaigoms.

egl.lv nuotr. /Didzis Gavars
egl.lv nuotr. /Didzis Gavars

„Bet tai nereiškia, kad tai kvailas sprendimas. Esu tikras, kad tam tikrai reikia specialių patalpų, specialaus patekimo į jas. Jei to nėra, tai negalima leisti bet kur“, – sakė jis.

D.Gavars tikino, kad klinika nesirengia iš koronaviruso tyrimų uždirbti didelius pelnus - esą ne tam ši paslauga pasiūlyta. "Mes patys puikiai matome, kas vyksta aplinkui. Be to, regentai baigsis, tai baigsis ir paslauga", - teigė jis.

Tyrimo rezultatų laboratorijoje reikia laukti apie šešias valandas.

Vyksta ir lietuviai

Latvijos medicinos įstaiga neatskleidžia, ar tarp klientų yra ir lietuvių, sako, kad tai yra konfidencialu. 15min žiniomis, kai kurie Lietuvos gyventojai jau yra užsiregistravę šioje klinikoje.

D.Gavarsas pasakojo, kad Latvijos vyriausybė nedraudžia privačioms laboratorijoms tirti mėginius, jei tai atitinka tam tikrus reikalavimus.

„Kiek žinau, kol kas mes vieninteliai Latvijoje iš privataus sektoriaus teikiame tokias paslaugas, bet manau, kad jų daugės. Latvijos valdžia taip pat didina tyrimų skaičių valstybinėse laboratorijose“, – pasakojo vadovas.

Tiesa, privačioje laboratorijoje priimami ne visi pacientai. Taisyklėse skelbiama, kad pacientai su stipriais požymiais – labai aukšta temperatūra, nepriimami. „Čia aktualiau tiems, kurie grįžo iš rizikingų šalių, neturi jokių ligos požymių arba jie yra švelnūs, ir nori būti tikri, ar nėra viruso nešiotojai“, – sakė medikas.

Yra ir kita išlyga – stipriai karščiuojantys pacientai priimami tik tokiu atveju, jei jie nėra grįžę iš rizikingų šalių.

Ministras kritikuoja vykimą į Latviją

Lietuvoje privačiose laboratorijose tyrimai dėl koronaviruso nėra atliekami, nes Vyriausybė nenori decentralizuoti šių tyrimų.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga į 15min klausimą, ar normalu, kad lietuviai vyksta tirtis į Latviją, atsakė griežtai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Ne, tai nėra normalu, kad jie vyksta į Latviją, jei jiems reikia saviizoliuotis", – penktadienį sakė ministras.

Tiesa, jis užsiminė, kad „ribota galimybė“ norintiems išsitirti Lietuvoje bus suteikta kitą savaitę. „Tačiau leisti privačioms įstaigoms tai daryti būti didelė klaida. Tai reikia daryti saugiai. Lietuvoje visi kosintys ir karščiuojantys niekada negalės pasitikrinti, ir Latvijoje irgi“, – kalbėjo A.Veryga.

Tačiau Latvijos privačios laboratorijos vadovas teigė, kad kaip tik tokie klientai ir yra laukiami – bijantys dėl viruso, tačiau dar be aukštos temperatūros.

„Jūs supraskite, kad tai gali virsti didele epidemija, ir tyrimai bus atliekami tūkstančiais net ir mūsų šalyse. Tačiau išsitirti galės ne visi“, – perspėjo jis. Klinika, pasak jo, kol kas turi penkis tūkstančius reagentų, taigi galės tiek atlikti tyrimų.

Privati laboratorija Lietuvoje: mums leidimų neduoda

Lietuvos privačios klinikos kol kas į kolegas Latvijoje žiūri su pavydu. Tyrimų laboratorijos „Synlab“ marketingo ir pardavimų vadovė Viktorija Lapė 15min tvirtino, kad norint atlikti tyrimus dėl koronaviruso reikia Vyriausybės leidimo, tačiau jo kol kas nenorima suteikti privačioms laboratorijoms.

Synlab laboratorija
Synlab laboratorija

„Nėra tokio leidimo, kad galėtų privačios laboratorijos atlikti tokį tyrimą. Dabar tokį leidimą turi tik viena Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija ir ji atlieka tyrimą centralizuotai“, – tvirtino V.Lapė.

Privačios laboratorijos kelia klausimą, ar viena laboratorija pajėgi operatyviai ištirti reikiamą skaičių mėginių. Esą suteikus leidimą tirti koronavirusą ir privačioms laboratorijoms, būtų galima greičiau ištirti didesnį kiekį mėginių. Tiesa, atlikti tyrimus jau pasirengusi ir Klaipėdos, kurioje jau nustatytas pirmasis atvejis, universitetinė ligoninė, tačiau kol kas to nedaro.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorijos akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorijos akimirka

Pasak V.Lapės, „Synlab“ sulaukia labai daug paklausimų ir prašymų iš žmonių atlikti tyrimą dėl koronaviruso. „Sulaukiame labai daug paklausimų tiek iš žmonių, tiek iš klinikų, bet nieko negalime padaryti“, – apgailestavo V.Lapė. Tiesa, ji pridūrė, kad net jei Vyriausybė suteiktų reikiamą leidimą, laboratorija galėtų ištirti tik iš ligoninių atsiunčiamus tyrimus, tačiau pati negalėtų priimti pacientų, kuriems įtariamas koronavirusas, nes neturi tam pritaikytų patalpų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius