-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos „PNB banka“ dėl veiklos sustabdymo kreipėsį į teismą

Šeštas pagal turto vertę Latvijos komercinis bankas „PNB banka“ (anksčiau vadinosi „Norvik banka“) jo veiklos sustabdymą prieš savaitę užginčijo Rygos rajono administraciniame teisme.
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Atsakovė šiame ieškinyje – Latvijos bankų priežiūros tarnyba – Finansų ir kapitalo rinkos komisija (FKRK), kurios atitinkamą sprendimą „PNB banka“ laiko nepagrįstu bei skubotu.

„PNB banka“ tikina esąs tiesioginėje Europos Centrinio Banko (ECB) priežiūroje, todėl tik jis gali gali priimti sprendimus, o pastarieji jo nurodymai negalėjo tapti prielaida stabdyti „PNB banka“ veiklą.

Be to, kaip teigiama „PNB banka“ pareiškime teismu, naujieji banko akcininkai ir vadovybė yra tikri dėl jo finansinio stabilumo, o akcininkai pasiryžę jo kapitalą sustiprinti 146 mln. eurų ir apie tai yra oficialiai paskelbę.

„PNB banka“ pranešime teigiama, jog „FKRK tokiu savo sprendimu padarė žalos ne tik bankui, bet ir dešimtims tūkstančių pensininkų ir valstybės tarnautojų, miestų ir rajonų administracijų, kurias aptarnavo „PNB banka“. Be to, suduotas smūgis Latvijos reputacijai tarptautinėje investicijų bendruomenėje, nes naujieji banko akcininkai yra užsienio valstybių, įskaitant JAV ir Prancūziją, piliečiai“.

Kaip BNS jau rašė, Latvijos bankų prievaizdė FKRK ketvirtadienį kreipėsi į teismą dėl jo pripažinimo nemokiu bei pasiūlytos likvidatoriaus kandidatūros tvirtinimo.

ECB, kuris FKRK prašymu nuo gegužės tiesiogiai prižiūrėjo šį banką ir daugiau nei prieš mėnesį nurodė neatidėliotinai spręsti kapitalo trūkumo bei kitas veiklos problemas, konstatavo, kad „PNB banka“ įsipareigojimai viršijo aktyvus.

„PNB banka“ šios savaitės pradžioje paskelbė, jog jo naujieji savininkai pasiryžę į jį investuoti 146 mln. eurų. Reaguodama į tai FKRK pranešė, jog jų noras sustiprinti banko kapitalą turėjo išreikštas anksčiau, atitinkami sprendimai priimami greičiau, pateikiant finansinio potencialo tokioms investicijoms įrodymus.

„PNB banka“ kontrolinį akcijų paketą iš Rusijos bankininko Grigorijaus Guselnikovo, Latvijoje įsivėlusio į skandalus, bei jo šeimos narių birželio pabaigoje įsigijo JAV ir Europos šalių investuotojų grupė.

FKRK tvirtinimu, leidimas šiam sandoriui nebuvo duotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius