TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Latvius nustebino „Airbnb“ mokami mokesčiai, o ar nubyra kas Lietuvai?

Latvija nustebo, kad tarptautinis būsto nuomos portalas „Airbnb“ moka mokesčius. Pasirodo, „Airbnb“ nemažai atseikėja ir Lietuvai – vien per šešis šių metų mėnesius sumokėjo beveik 140 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).
„Airbnb“ sąraše galima rasti nuomojamų būstų daugelyje pasaulio šalių
„Airbnb“ sąraše galima rasti nuomojamų būstų daugelyje pasaulio šalių / 123rf.com

Latviai nustebo

Būsto nuomos portalas „Airbnb“ Latvijai sumokėjo 100 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM), rus.db.lv cituoja naujienų agentūrą „Leta“.

Latvijos valstybės pajamų tarnybos generalinė direktorė Ilzė Cirulė sakė, kad tarnybai tai buvo staigmena.

„Airbnb“ geranoriškai pripažino, kad sumokėjo 100 tūkst. eurų PVM už tuos sandorius, kurie įvyko Latvijoje. Tiesa, mes dar negalime pasakyti, ar mokestis buvo sumokėtas už visus Latvijoje įvykusius sandorius“, – sakė I.Cirulė.

Kalbant apie apgyvendinimo nuomos portalą booking.com, susitarimas, kad jis mokėtų mokesčius Latvijai už šalyje sudaromus sandorius, dar nėra pasiektas. Latvijos valstybės pajamų tarnybos vadovės teigimu, dėl to daug Europos valstybių ginčijasi su portalu teismuose.

Kiek anksčiau ji yra aiškinusi, kad iš „Airbnb“ ir „Booking.com“ gauti informaciją yra sunku visų Europos valstybių mokesčių administratoriams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Airbnb“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Airbnb“

Nubyra ir lietuviams

Pasirodo, kad PVM „Airbnb“ moka ir Lietuvoje. Lietuviai to nelaiko siurprizu, mat mokėti mokesčius privalo visoje Europos Sąjungoje.

„Kadangi „Airbnb“ nuo 2015-03-11 Airijoje yra įsiregistravusi MOSS (angl. Mini One Stop Shop“ arba „Vieno langelio schema“, toliau – MOSS) dalyve, todėl „Airbnb“ prievolės registruotis Lietuvoje dėl minėtų paslaugų teikimo neatsiranda, o PVM už Lietuvoje neapmokestinamiesiems asmenims suteiktas paslaugas ši kompanija Lietuvai turi sumokėti per MOSS sistemą“, – 15min aiškino Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai.

Už 2017 metų pirmuosius du ketvirčius Lietuvai Airijoje registruota įmonė jau sumokėjo 137 tūkst. eurų.

„Airbnb Ireland“ yra registruota ES MOSS sistemos mokesčių mokėtoja, deklaruoja paslaugų pardavimus ES ir Lietuvos galutiniams vartotojams (neapmokestinamiems asmenims).

VMI duomenimis, „Airbnb Ireland“ per 2015-2016 metus, sumokėjo Lietuvai 220 tūkst. eurų. Už 2017 metų pirmuosius du ketvirčius Lietuvai Airijoje registruota įmonė jau sumokėjo 137 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius