Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 11 04 /17:51

Prokuroras: Bosnija ir Hercegovina nėra pareiškusi kaltinimų Vladimirui Romanovui

Bosnijos ir Hercegovinos Serbų respublikos pareigūnai nėra oficialiai pareiškę kaltinimų bankrutavusios Ūkio banko investicinės grupės vadovui ir pagrindiniam savininkui Vladimirui Romanovui, tačiau vyksta tyrimas dėl galimo jo dalyvavimo, organizuojant didelio masto turto iššvaistymą šalyje, sako Lietuvos prokuroras.
Ūkio bankas
Ūkio bankas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Negaliu sakyti, kad tyrimai susiję su V.Romanovu. Serbų respublikos pareigūnai nėra surašę jokio pareiškimo V.Romanovui, nes bankui vadovavo kiti asmenys. Tačiau jo dalyvavimas, organizuojant veiklas, yra tiriamas“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Minkevičius.

Anot jo, jungtinės grupės su serbų pareigūnais kol kas sudaryti nepavyks, nes Bosnija ir Hercegovina nėra Europos Sąjungos (ES) narė.

S.Minkevičiaus teigimu, Ūkio banko, banko „Balcan Invest Bank“ ir „Birač“ grupės Bosnijoje ir Hercegovinoje iššvaistyto turto vertė kol kas nėra aiški.

Prokuroras pakartojo, kad Lietuvos generalinė prokuratūra neturi informacijos, kur šiuo metu gali būti V.Romanovas.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad šiandien nei mes, nei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nesame gavę jokio oficialaus pareiškimo, kur gali būti V.Romanovas“, – komentavo S.Minkevičius.

Anot jo, V.Romanovo advokatas Adomas Liutvinskas raštu kreipėsi dėl galimybės pakeisti kardomąją priemonę – suėmimą, tačiau kol kas jos pakeisti švelnesne nenumatoma.

“Jam (A.Liutvinskui – BNS) buvo atsakyta, kad toks klausimas gali būti svarstomas, tačiau savaime suprantama, kad užstato suma negali būti mažesnė nei vienas milijonas litų. Aš asmeniškai manau, kad nėra pagrindo keisti kardomąją priemonę. Yra visi pagrindai taikyti suėmimo priemonę: akivaizdu, kad jis (V.Romanovas – BNS) yra pasislėpęs, taip pat yra duomenų, kad jis pateikė klastotus dokumentus, patvirtinančius jo gydymąsi Rusijos gydymo įstaigose, tai yra jis darė naujus nusikaltimus. Kai atsiras galimybė jį apklausti ir dirbti su juo, šis klausimas bus svarstomas”, – komentavo S.Minkevičius.

Praėjusią savaitę Serbų Respublikos sostinėje Banja Luka įvykusiame koordinaciniame pasitarime, kuris surengtas tarpininkaujant Eurojustui, aptarti būdai, kaip išvengti abejose valstybėse atliekamų ikiteisminių tyrimų dubliavimo bei dvigubos galimai kaltų asmenų atsakomybės, pirmadienį pranešė Lietuvos generalinė prokuratūra.

Pasitarimo metu Lietuvos ir Serbų Respublikos pareigūnai taip pat susitarė dėl glaudaus bendradarbiavimo būdų, kaip paspartinti tarptautinį susižinojimą ir užtikrinti kuo spartesnį bei išsamesnį bylų tyrimą abejose valstybėse.

Bosnijos ir Hercogovinos Serbų Respublikos teisėsauga dėl   bankrutavusios   ir nacionalizuotos molžemio gamyklos „Birač Zvornik“ žlugimo kaltina su gamykla susijusius penkis Lietuvos piliečius – Mindaugą Kazakevičių, Rimantą Balsį, Martyną Ugianskį, Virginijų Vajegą ir Oksaną Kavtun.

Buvęs „Birač“ ir bendrovės „Alumina“ finansų direktorius M.Kazakevičius bei bendrovės „Mehanika“ vadovas R.Balsys kaltinami piktnaudžiavimu tarnyba, o buvęs „Birač“ valdybos pirmininkas M.Ugianskis bei bendrovių „Mehanike“, „Alumine“ ir „Birač Energa“ valdybos nariai V.Vajega ir O.Kavtun yra įtariami dokumentų klastojimu ir sunaikinimu, rašo portalas novosti.rs.

Bosnijos ir Hercogovinos Serbų Respublikos vyriausybė gamyklą nacionalizavo po balandžio mėnesį policijos atlikto tyrimo. Tyrimas atskleidė mokesčių vengimą ir buvusių vadovų išlaidas tuo metu, kai kontrolinį nuostolingai veikiančios gamyklos akcijų paketą valdė   bankrutavusi   Vladimiro Romanovo valdyta   Ūkio   banko   investicinė grupė (ŪBIG).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius