Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 30 /2022 12 02

Lietuvoje – arti 2 tūkst. rusiškų įmonių: jų likimą Lietuvoje gali nulemti ir gyventojai, ir valdžia

Karui Ukrainoje tebesitęsiant, kai kurie Lietuvos gyventojai ėmė kelti moralinį klausimą – ar neturėjusios rusiškos bei kare agresorę palaikančios Baltarusijos įmonės pasitraukti iš mūsų šalies? Šiuo metu rusiško kapitalo įmonių Lietuvoje yra 1830, baltarusiškų – 1230.
Įvažiavimas į Palangą
Įvažiavimas į Palangą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Moralinis klausimas

Diskutuojant apie karą Ukrainoje ir rusiškus bei baltarusiškus verslus Lietuvoje, iškilo moralinis klausimas apie tai, kad, ko gero, dažna tokia įmonė jau spėjo iš mūsų šalies išeiti nuo to momento, kai agresorius žengė į Ukrainą. Tačiau realybė yra kitokia. Tai pastebėjo į 15min kreipėsi mokytoja dirbanti Stasė.

Jai poilsiaujant ir su vietiniais bendraujant Palangoje paaiškėjo, kad bent viena tokia įmonė veikia lietuviškame pajūryje. Stasė pasakojo, kad palangiškiai kalba apie čia įsikūrusią įmonę „Baltijos delikatesai“, kuri, jų žiniomis, priklauso rusams.

Iš tiesų „Baltijos delikatesų konservų“ vienintelis akcininkas buvo Igoris Babaevas, kurio gyvenamasis adresas, nurodytas Registrų centrui pateiktose finansinėse ataskaitose, yra Kaliningrade, Rusijoje. Senesnėse „Baltijos delikatesų konservai“ nurodoma kaip vienintelė „Baltijos delikatesų“ akcininkė. Tačiau spalio 4 d. „Baltijos delikatesų“ netiesioginiu savininku tapo Ramūnas Gaižauskas, o dar anksčiau – nuo rugsėjo 30 d. – „Baltijos delikatesų konservų“ netiesioginiu savininku.

Pati įmonė puslapyje nurodytu administracijos telefonu nekėlė, o į žurnalistės laiškus neatsakė, su žurnaliste susisiekė ir duomenis patikslino tik išėjus straipsniui.

Praėjusią savaitę Rusija europarlamentarų pripažinta terorizmą remiančia valstybe. Lietuvos Seimas agresorę teroristine valstybę pripažino dar gegužę. Tuo metu parlamentaras Raimundas Lopata siūlo, kad Rusijos ir kitų teroristinių valstybių pinigų, taip pat ir verslų Lietuvoje turi nelikti.

Jei R.Lopatos siūlymui būtų pritarta Seime, tai reikštų, kad Lietuvoje Rusijos piliečiai negalėtų turėti verslų. Išimtis būtų taikoma, jei ES jiems būtų suteiktas pabėgėlio statusas. Taip pat ir lietuviams būtų uždrausta investuoti į Rusiją, o pasitraukti iš Rusijos verslai būtų priversti per 3 mėnesius. Kol kas tai – tik pasiūlymas, o įstatymų, draudžiančių tokių įmonių veiklą Lietuvoje, nėra.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Lopata
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Lopata

15min domėjosi, kiek iš viso Lietuvoje veikia rusiškų ir baltarusiškų įmonių ir ar jų nuo karo pradžios mūsų šalyje sumažėjo?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius