Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vidutinė alga startuolyje jau trečdaliu lenkia Lietuvos vidurkį

Pernai Lietuvoje veikė maždaug 520 startuolių, kurie pritraukė 183 mln. eurų investicijas. Nors kartais startuoliams koją kiša komerciniai bankai, panašu, kad pasiryžusių kurti ir remti startuolius Lietuvoje tikrai yra. Jų Lietuvoje kasmet daugėja.
Konferencija apie startuolius
Konferencija apie startuolius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Lietuvos startuoliai pernai pritraukė 4,5 karto daugiau lėšų negu ankstesniais metais, teigta trečiadienį Vilniuje prasidėjusioje žurnalo „Valstybė“ Lietuvos ekonomikos konferencijoje. Pirmąją konferencijos dieną daug dėmesio buvo skirta būtent augančiam startuolių skaičiui Lietuvoje.

Pritraukė 183 mln. eurų

Agentūros „Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros padalinio „Startup Lithuania“ vadovė Roberta Rudokienė sakė, kad Lietuva turi gerai išplėtotą ekosistemą startuoliams.

„Džiugu, kad praėjusieji metai buvo ypač svarbių ir didelių pokyčių metai mūsų ekosistemoje. Lietuvos startuoliai pritraukė 183 mln. eurų. Tai yra 4,5 karto daugiau negu ankstesnieji rekordiniai metai. Duomenų bazėje turime daugiau nei 500 startuolių“, – kalbėjo ji.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Konferencija apie startuolius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Konferencija apie startuolius

Pasak R.Rudokienės pateiktų duomenų, Lietuvoje 2017 m. buvo 380 startuolių, o 2018 m. jų skaičius išaugo iki 520.

„Pernai buvo pritrauktos rekordinės investicijos. Didžiausia yra „City bee“ – 110 mln., „Vinted“ – 50 mln. eurų“, – vardijo ji.

Didžioji dalis strartuolių įsikūrė Vilniuje – 74 proc., 17 proc. Kaune, 4 proc. kituose Lietuvos miestuose.

R.Rudokienės teigimu, 2018 m. rugsėjo mėnesį vidutinis darbo užmokestis startuoliuose buvo 1364 eurai. Vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje 2018 III ketv. „ant popieriaus“ buvo 935 eurai.

Azija tampa „Fintech“ centru

Finansų įmonės „SME Finance“ valdybos narys Mindaugas Mikalajūnas sakė, kad startuoliai – nepaliaujamai auganti sritis.

„Vis daugiau pinigų įsilieja į šią ekosistemą, užsikuria šis ratas, dėl kurio turbūt mes visi augsim dar labiau ir stiprėsim“, – prognozavo jis.

Jis išskyrė keturias startuolių įmones, sulaukusias pasaulinės sėkmės – „Atom Bank“, „MarketInvoice“, „Kabbage“ ir „Iwoca“.

Naujos technologijos, greitis, nauji verslo modeliai, kaina, programėlės – vieni iš elementų, kurie padeda tokioms įmonėms augti, pastebėjo jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Konferencija apie startuolius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Konferencija apie startuolius

M.Mikalajūnas kalbėjo ir apie komercinių bankų konkurenciją bei Kinijos dominavimą.

„Komerciniai bankai patys kuria skaitmeninius sprendimus ir iš principo jie su „Fintech“ nelinkę labai draugauti. Dėl to manome, kad konkurencija tarp bankų ir „Fintech“ turėtų aštrėti fundamentaliai. (...) Azija tampa epicentru mūsų visų „Fintechų“, – teigė jis.

Komerciniai bankai patys kuria skaitmeninius sprendimus ir iš principo jie su „Fintech“ nelinkę labai draugauti, – sakė M.Mikalajūnas.

Pinigų startuoliams Lietuvoje yra

Valstybės įsteigtos „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas išskyrė keturis įsteigtus rizikos kapitalo fondus startuoliams: akceleravimo fondai, bendrai su verslo angelais investuojantys fondai, ankstyvosios stadijos ir plėtros fondai bei Baltijos inovacijų fondas.

„Startuoliams aktualiausios yra rizikos kapitalo investicijos, kurios nebijo rizikos ir atsineša ne tik pinigus, bet ir žinias, ryšius“, – kalbėjo jis.

Pinigų tikrai yra ir yra jų nemažai, o jeigu yra pinigų, tai turbūt tik laiko klausimas, kada tą lietuvišką vienaragį turėsime“, – kalbėjo K.Motiejūnas.

Tiesa, ne visada rizikos kapitalų startuoliams reikia. Jeigu finansinė padėtis leidžia, galima imti mažiau brangias paskolas.

K.Motiejūnas tikino, kad startuoliams kurtis Lietuvoje finansų tikrai yra.

„Pinigų tikrai yra, ir yra jų nemažai, o jeigu yra pinigų, tai turbūt tik laiko klausimas, kada tą lietuvišką „vienaragį“ turėsime“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius