-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas „Žemaitijos pienui“ skyrė beveik 160 tūkst. Eur baudą, bendrovė skųs sprendimą

​​​​​​​Už Vertybinių popierių įstatymo pažeidimus AB „Žemaitijos pienas“ skirta 158 tūkst. Eur bauda, o už Lietuvos banko nurodymo nepaisymą – įspėjimas, skelbia Lietuvos bankas.
„Dessert Kefir“
Žemaitijos pienas / Gamintojo nuotr.

„Patikrinimas atskleidė aplaidų bendrovės požiūrį į apskaitą ir informacijos pateikimą investuotojams. Be to, „Žemaitijos pieno“ vadovai, priimdami kai kuriuos sprendimus dėl tantjemų, neatsižvelgė į pačios bendrovės ir smulkiųjų akcininkų interesus“, – sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

Lietuvos banko Priežiūros tarnyba nustatė, kad AB „Žemaitijos pienas“ 2016 m. finansinės ataskaitos neatitinka dviejų tarptautinių apskaitos standartų reikalavimų. Bendrovė pripažino iš susijusios įmonės gautinos beveik 1,6 mln. Eur sumos vertės sumažėjimą, tačiau jo tinkamai nepagrindė.

Be to, nustatyta, kad nors Lietuvos bankas 2017 m. vasario pradžioje davė nurodymą iš naujo peržiūrėti viso ilgalaikio materialiojo turto naudingo tarnavimo laikotarpius, bendrovė to nepadarė. Dėl to AB „Žemaitijos pienas“ netinkamai pateikė finansinę informaciją apie bendrovės 2016 m. finansinę būklę ir veiklos rezultatus.

Priežiūros tarnyba taip pat nustatė, kad AB „Žemaitijos pienas“ vadovai priėmė ne bendrovei ir visiems akcininkams, o kontroliuojančiam akcininkui naudingus sprendimus – pažeisdami teisės aktus, jie pasiūlė visuotiniam akcininkų susirinkimui priimti sprendimą išmokėti tarpines tantjemas (0,75 mln. Eur) stebėtojų tarybos ir valdybos nariams. Dėl to bendrovės kontroliuojantis akcininkas ir su juo susiję asmenys gavo papildomų pajamų iš bendrovės, o bendrovės nepaskirstytasis pelnas buvo nepagrįstai sumažintas.

Taip pat Bankui kilo abejonių, ar tinkamai atstovaujama smulkiųjų akcininkų ir jų interesams, kadangi tiek valdymo, tiek priežiūros organuose dalyvavo asmenys, susiję šeiminiais ryšiais. Be to, nustatyta, kad smulkiesiems akcininkams galėjo būti apsunkinta galimybė gauti reikalingus bendrovės dokumentus ir informaciją, būtinus pasinaudoti savo teisėmis.

Lietuvos bankas skelbia, kad AB „Žemaitijos pienas“ Vertybinių popierių įstatymą pažeidė ir aplaidžiai skleisdama reglamentuojamą informaciją bei pateikdama neteisingą informaciją apie tai, kaip laikosi valdymo kodekso, taikomo reguliuojamoje rinkoje vertybiniais popieriais prekiaujančioms bendrovėms, principų ir standartų.

„Žemaitijos pienas“ pranešė skųsiantis sprendimą. „Bendrovė nesutinka su Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktoriaus sprendimu ir mano, jog formalių reikalavimų neatitikimai yra nulemti skirtingo teisinio reguliavimo aiškinimo, todėl Bendrovė teisės aktų nustatyta tvarka skųs Sprendimą“, – skelbia įmonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius