Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Lietuvos energija“: įtarimai Nerijui Rasburskiui nepasitvirtino

Valstybės valdoma energetikos grupė „Lietuvos energija“, atlikusi vidaus auditą dėl jos kogeneracinių jėgainių projektams Vilniuje ir Kaune vadovaujančio Nerijaus Rasburskio ryšių su šiuos projektus konsultuojančia bendrove „AF-Consult“, pažeidimų nenustatė.
Lietuvos energija
Lietuvos energija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Atlikus kogeneracinių jėgainių pirkimo procedūrų ir interesų konflikto rizikų vertinimus, nebuvo rasta jokių faktinių duomenų, kurie leistų abejoti projektų skaidrumu, ar juos įgyvendinančia specialistų komanda, pranešė „Lietuvos energija“.

„Vidaus audito ir Prevencijos tarnybos išvados dar kartą konstatavo, kad pagrindo abejoti projektų skaidrumu ar komanda nėra“, – rašoma pranešime.

„Lietuvos energija“ vidinį auditą gegužės pradžioje pradėjo po „Info TV“ laidos, kurioje skelbta, kad N. Rasburskiui priklausiusi ir jo vadovauta monė „AF-Consult“ 500 mln. eurų vertės kogeneracinių elektrinių projektams teikia technines konsultacijas už maždaug 10 mln. eurų.

Anot „Info TV“, N. Rasburskiui priklausė bendrovė „Termosistemų projektai“, ji 2008 metais buvo parduota suomiams ir pervadinta į „AF-Consult“. N. Rasburskis dar trejus metus liko jos vadovu ir, kaip nurodo pats, gaudavo išmokas pagal rezultatus. 2013 metais N. Rasburskis tapo prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėju energetikai, o 2015-ųjų sausį pradėjo vadovauti „Lietuvos energijos“ Kogeneracinių jėgainių tarnybai.

Premjeras Saulius Skvernelis taip pat yra kalbėjęs apie neatsakytus klausimus, apie kogeneracinių jėgainių projektą vystančių asmenų sąsajų su buvusiu verslu, tačiau tiesiogiai N. Rasburskio neįvardijo.

„Lietuvos energija“ 3,4 mln. eurų sutartį su tarptautinį konkursą laimėjusia „AF-Consult“ dėl Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybos priežiūros pasirašė 2017-ųjų sausį, o 7,4 mln. eurų sutartį dėl Kauno kogeneracinės jėgainės priežiūros – pernai kovą.

Planuojama, kad 345 mln. eurų vertės Vilniaus jėgainė pradės veikti 2019-ųjų pabaigoje, o 150 mln. eurų vertės Kauno jėgainė, statoma kartu su Suomijos kapitalo „Fortum Lietuva“, – 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius