Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos geležinkeliai“: interesų konfliktų valdymui – papildomas dėmesys

Gerosios valdysenos standartus tobulinanti „Lietuvos geležinkelių“ Grupė (LTG) stiprina darbo atrankas reglamentuojančius procesus ir didina viešųjų bei privačių interesų konfliktų regimybės prevenciją, rašoma LTG pranešime spaudai.
„Lietuvos geležinkeliai“
„Lietuvos geležinkeliai“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įvykusios diskusijos metu nevyriausybinių organizacijų atstovai pasidalino ekspertiniu vertinimu, o valstybės valdomų įmonių atstovai – gerąja praktika valdant viešųjų ir privačių interesų konfliktus. Įvertinę diskusijos rezultatus, LTG sieks tiek aiškiau įtvirtinti viešųjų ir privačių interesų konfliktų regimybės prevencines priemones, tiek stiprinti interesų konfliktų stebėseną.

Diskusijoje dalyvavę ekspertai atkreipė dėmesį, kad formalūs interesų konfliktų valdymo procesai „Lietuvos geležinkeliuose“ yra tinkami. Taip pat akcentavo, kad siekiant išvengti viešųjų ir privačių interesų derinimo konfliktų ar jų regimybės, svarbu tiek aiškiai reglamentuoti procesus, tiek skirti pakankamą dėmesį interesų konfliktų valdymo stebėsenai bei aktyviai edukuoti darbuotojus apie galinčias kilti rizikas.

„Tokiai svarbiai temai kaip interesų konfliktų valdymas vieno susitikimo nepakanka – tam turi būti skiriamas nuolatinis vadovų dėmesys. Viliuosi, kad po pastarųjų įvykių, LTG atstovai įsivertins, kaip turimas tvarkas efektyviai perkelti į praktiką. Juk interesų valdymo esmė – atkreipti dėmesį į turimus interesus ir, prireikus, nusišalinti nuo priimamų sprendimų. Tai ypač svarbu siekiant išsklaidyti bet kokias abejones dėl sprendimų pagrįstumo ir tokiu būdu stiprinti pasitikėjimą tiek įmonės viduje, tiek išorėje“, – sakė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus laikinai pareigas einanti vadovė Ingrida Kalinauskienė.

Gerinant jau esamus interesų deklaravimo procesus LTG grupėje, atnaujintos LTG korupcijos ir viešųjų ir privačių interesų konfliktų prevencijos priemonės. Patvirtinta LTG Interesų konfliktų prevencijos ir valdymo politika, kurioje apibrėžta viešųjų ir privačiųjų interesų konflikto regimybės sąvoka. Taip pat į nustatytas pareigas „Lietuvos geležinkelių" Grupėje kandidatuojantys asmenys prieš pereidami į paskutinįjį atrankos etapą turi užpildyti atnaujintos formos deklaracijas, kuriose turi atskleisti informaciją ir apie savo galimą politinį pažeidžiamumą bei susijusius asmenis.

„Lietuvos geležinkeliai“ pastaraisiais metais jau nuėjo ilgą kelią tobulindami valdysenos procesus – nuo nepriklausomų valdybų narių dukterinių įmonių valdybose atsiradimo iki Grupės įvertinimo tarptautiniu ISO sertifikatu už atsparumą korupcijai. Interesų konfliktų valdymas yra itin svarbus, kuriant pasitikėjimu, skaidrumu ir atskaitomybe pasižyminčią įmonės valdyseną“, – sako LTG generalinis direktorius Egidijus Lazauskas.

Anot jo, LTG skirs dar didesnį dėmesį viešųjų ir privačių interesų valdymui bei politinio pažeidžiamumo vertinimui – tam naudingas buvo ir susitikimas su srities ekspertais. Remiantis ekspertų įžvalgomis LTG sieks ir toliau tobulinti viešųjų ir privačių interesų konfliktų bei jų regimybės stebėseną bei valdymą.

„Lietuvos geležinkelių“ surengtoje diskusijoje dalyvavo Susisiekimo ministerijos, nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus, Lietuvos pašto, Turto banko ir LTG atstovai.

„Lietuvos geležinkelių“ įmonių grupę sudaro 5 tiesiogiai kontroliuojamos įmonės: „LTG Cargo“, „LTG Link“, „LTG Infra“, „Geležinkelio tiesimo centras“, „Rail Baltica statyba“.

„Lietuvos geležinkeliai“ yra valstybės valdoma didžiausia Baltijos šalyse geležinkelių grupė, savo veiklą vystanti trimis pagrindinėmis kryptimis: krovinių ir keleivių vežimas geležinkeliais, viešosios geležinkelių infrastruktūros valdymas, priežiūra ir plėtra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius