Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lukiškių aikštę už 2 mln. eurų tvarkys trys įmonės

Vilniaus miesto savivaldybės skelbtą konkursą Lukiškių aikštei Vilniuje tvarkyti laimėjo trys įmonės. Kaip nurodoma „Valstybės žiniose“, beveik 2,1 mln. eurų vertės konkursą laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi įmonių grupė – „Infes“, „Ekstra statyba“ ir „Pamario restauratorius“.
Lukiškių aikštė
Lukiškių aikštė

Pasirašius sutartį, bendrovės turės parengti techninį projektą, prižiūrėti ir vykdyti aikštės sutvarkymo darbus.

Aikštėje, pagal savivaldybės numatytas sąlygas, turės būti įrengtas 5 tūkst. kvadratinių metrų kietos dangos plotas, numatyta vieta paminklui ir memorialinei vietai kovotojų už Lietuvos laisvę atminimui įamžinti.

Rangovai taip pat privalės pasiūlyti ir suprojektuoti paties paminklo pobūdį, t. y. ar jis turėtų būti horizontalus, ar vertikalus, numatyti, kokio dydžio, medžiagos jis turėtų būti.

Taip pat reikės numatyti vietą požeminiams šiukšlių konteineriams, dviračių takui su ženklinimu, kurį konkurso laimėtojai turės integruoti į Vilniaus dviračių transporto infrastruktūrą.

Savivaldybė planuoja, kad dabartiniai aikštės šviestuvai ir suoliukai liktų aikštėje – jie būtų restauruoti, o projektuotojai jiems aikštėje numatytų naują vietą. Ketinama įrengti ir naujus šviestuvus, suoliukus bei šiukšlių dėžes, vaizdo stebėjimo kameras, vietas elektros prijungimui renginų metu.

Taip pat bus reikalaujama suplanuoti, kaip bus tvarkoma per 280 aikštėje augančių liepų.

Sutvarkyti Lukiškių aikštę numatyta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo plane. Vyriausybės darbo grupė tam pernai nusprendė skirti iki 2 mln. eurų.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. 2013-aisiais išrinktas geriausias projektas Lietuvos laisvės kovotojų atminimui įamžinti – Rolando Paleko „Ramybė“, antroji vieta atiteko Gintaro Čaikausko vadovaujamų architektų projektui „Rėdos ratas“. 2014-aisiais taip pat išrinktas geriausias monumentas žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimui įamžinti – skulptoriaus Vidmanto Gylikio „Tautos dvasia“, tačiau jo nuspręsta atsisakyti.

Diskusijos, kurį projektą pasirinkti, atsinaujino 2015-aisiais, tačiau Viešųjų pirkimų tarnybai pareiškus, kad turi būti skelbiamas naujas konkursas architektūrinei idėjai, nuspręsta ieškoti tik rangovų techniniams darbams, pagal savivaldybės parengtas sąlygas.

Anksčiau planuota aikštę sutvarkyti dar šiemet, o paminklą, kuris stovėtų Lukiškių aikštėje, ketinama sukurti ir pastatyti 2018 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius