-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

M.Marcinkevičius atvirai apie N.Numavičiaus verslus, nuskriaustą valstybę ir kaltinimus pramoniniu šnipinėjimu

„Vilnius prekybos“ grupės akcininkų konflikte taškai dar nesudėlioti. Mindaugas Marcinkevičius teigia, kad Lietuvos valstybė čia nukentėjo labiau nei jis. Verslininkas taip pat atkreipia dėmesį, kad daug klausimų taip ir liko be atsakymų, o jį nešvariu žaidimu kaltinantis Nerijus Numavičius ir jo aplinkos žmonės pirmiausia turėtų pažvelgti į savo sprendimus bei verslo praktiką.
Mindaugas Marcinkevičius
Mindaugas Marcinkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

– Nusprendęs prabilti kalbėjote apie savo tikslus. Kiek iš jų pavyko pasiekti?

Mane nustebino tai, kad Nerijus palaimino „Baltosios knygos“ išleidimą, tačiau gaila, kad joje pateikta informacija yra be galo subjektyvi ir šališka.

– Pagrindinis mano tikslas jaustis saugiai ir pasirašyti akcininkų sutartį. Žinoti, kad nei manęs, nei kitų VP grupės akcininkų, bendrovių darbuotojų ar valstybės ateityje nežlugdys iš naujo eskaluojamos cukraus, „Spindulio“, „LEO  LT“ ar kitos panašios istorijos. Trumpai tariant, VP grupei laikas pradėti veikti civilizuotai. Puikiai suprantu, kad norint tai pasiekti, neužteks tiesiog susimokėti ar grąžinti tai, kas mums nepriklauso.  

Grupės plėtra nevyksta jau daugelį metų, nauji projektai nuostolingi, o grupę valdo būrys teisininkų, akivaizdžiai neturinčių reikiamos patirties ir kompetencijos. Kalbant apie akcininkų santykius, nemanau, kad mums pavyks atrasti kažką unikaliai naujesnio ar geresnio nei vakarietiška praktika – tai yra turėti akcininkų sutartį.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nerijus Numavičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nerijus Numavičius

Džiaugiuosi, kad šiek tiek pavyko pasistūmėti atvirumo fronte. Mane nustebino tai, kad Nerijus palaimino „Baltosios knygos“ išleidimą, tačiau gaila, kad joje pateikta informacija yra be galo subjektyvi ir šališka. Svarbu nesustoti ir knygą nuolat tikslinti bei papildyti.

Taip pat džiaugiuosi, kad atsiranda supratimas, jog mes turime ne tik teisę daryti verslą, bet ir pareigų visuomenei. Viena iš jų – nuolatos atsakingai informuoti apie grupės veiklą, nes šiais laikais slėpti informacijos tiesiog nebegalima. VP grupei reikia esminių reformų, o ne vienkartinės viešumo akcijos.

– VP grupėje stebime pokyčius. Teismas areštavo N.Numavičiaus akcijas, prasidėjo kai kurių bendrovių likvidavimas, VMI sukūrė darbo grupę šiems klausimams spręsti. Kaip juos vertinate?

Manau, kad valstybė čia nuskriausta daug labiau nei aš. Lietuva yra ir visada buvo šios įmonės dalininke, kuriai priklauso mažiausiai 15 proc. viso uždirbto pelno.

– Prasidėjo procesas, kuris anksčiau ar vėliau turėjo prasidėti. Pelno atskyrimas per dirbtines įmonių reorganizacijas, o vėliau jų prijungimas prie naujų, lengvatinių mokesčių jurisdikcijose įkurtų bendrovių anksčiau ar vėliau turėjo būti atitinkamai įvertintas.

Nerijaus likviduojama bendrovė „VP grupė“ buvo atsakinga už dešimtuko akcijų nuosavybės apskaitą. Matyt, jam perėmus grupės kontrolę ši įmonė neteko prasmės – gulbės giesmę ji sugiedojo apmokėdama įspūdingo dydžio advokatų sąskaitas ir taip „sudalyvaudama“ Juliaus ir Nerijaus teisminiame ginče.

Šio konflikto metu pastebėjau, kad valstybė kol kas nėra apsibrėžusi savo santykių su verslu. Šiuo metu pastebiu didelę asimetriją tarp skirtingų institucijų reakcijų į šią situaciją.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Maxima“ prekybos centras
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Maxima“ prekybos centras

Tiesa, sulaukiau kaltinimų, kad bandau jų rankomis išspręsti akcininkų konfliktą, tačiau manau, kad valstybė čia nuskriausta daug labiau nei aš. Lietuva yra ir visada buvo šios įmonės dalininke kuriai priklauso mažiausiai 15 proc. viso uždirbto pelno.

– Jūs pats sulaukėte teisinių pretenzijų iš N.Numavičiaus pusės. Taip pat atsidūrėte dėmesio centre, teko komentuoti klausimus, kurie dažnai buvo sprendžiami už uždarų durų.

Grupė iš valstybės pasiėmė daugiau nei jai davė. Atėjo laikas grąžinti skolas, įgyti visuomenės pasitikėjimą ir, užuot bėgus į Bermudus ar Londoną, dirbti toliau.

– Vos tik pradėjęs aktyviai domėtis grupės veikla vien per pirmąjį mėnesį sulaukiau ieškinių, kuriais buvo prašoma atlyginti daugiau nei 100 mln. eurų nuostolių. Šie ieškiniai ir mano turto areštas buvo aiški žinutė – nesikišk ir neklausinėk.

Nebijau apie šią situaciją kalbėti, to tikiuosi ir iš VP grupės narių bei atstovų. Tik taip sugebėsime atversti švarų lapą įmonės istorijoje ir nebijosime praeities nuodėmių.

15min.lt/Privatų kelią į N. Numavičiaus namus saugo vartai.
15min.lt/Privatų kelią į N.Numavičiaus namus netoli Londono saugo vartai.

Nepamirškime, kad grupė iš valstybės pasiėmė daugiau nei jai davė. Atėjo laikas grąžinti skolas, įgyti visuomenės pasitikėjimą ir, užuot bėgus į Bermudus ar Londoną, dirbti toliau.


– Ar nejaučiate, kad šiame ginče rimtų nuostolių gali patirti abi pusės?

– Iš pradžių reiktų sutarti, ką mes laikome nuostoliais. Jei pavyks atsikratyti praeities šešėlių, susimokėti mokesčius ir įgyti visuomenės pasitikėjimą, tai anokie čia nuostoliai, greičiau nauda.

Žinoma, bendrauti būtų daug paprasčiau tiesiog susitikus, o ne teismuose ir žiniasklaidoje, tačiau to turi norėti abi pusės. Kol kas visi mūsų kvietimai konstruktyviam pokalbiui baigdavosi dar vienu į mane nukreiptu ieškiniu.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius