-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Microsoft“ ir „Google“ grandams virtuvės įrangą gaminantys kauniečiai sieks užkariauti JAV

Profesionalioms virtuvėms skirtos nerūdijančio plieno įrangos gamintoja „Novameta“ – viena iš keturių Lietuvos įmonių, dalyvaujančių Kalifornijos universiteto programoje „Global Access Program“ (GAP). Jos metu verslo administravimo magistrantai (MBA) paruoš strategiją, kaip įmonė galėtų įsilieti į JAV rinką. Komercijos direktoriaus Lino Launikonio teigimu, tai – ypatinga galimybė.
UAB „Novameta“ siekia įžengti į JAV rinką
UAB "Novameta" siekia įžengti į JAV rinką / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Mes beveik penkerius metus svarstėme, ar esame pasiruošę ir ar šiuo keliu turime eiti. JAV rinka yra kitokia. Galbūt europietiškas modelis netiks ir teks ieškoti naujų sprendimų. Mums tai yra didelė galimybė“, – 15min teigė L.Launikonis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Linas Launikonis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Linas Launikonis

„Išgirdę programos pristatymą supratome, kad studentai atlieka išsamų tyrimą, o jų parengtas darbas – kokybiškas ir detalus verslo planas. Esame matę daug sėkmės istorijų tų kompanijų, kurios dalyvavo GAP“, – paklaustas apie sprendimą dalyvauti, teigė jis.

15min komercijos direktorius pasakojo, kad apie galimybę dalyvauti programoje sužinojęs iš Los Andžele gyvenančio Lietuvos komercijos atašė Laimučio Abeciūno. Pašnekovas pabrėžė, kad nors vietinėje rinkoje konkurencija didelė, tačiau gamintojų paslaugos brangios, todėl tikisi išsiskirti žemesnėmis kainomis.

Europoje jau įsitvirtino

Iki šiol „Novameta“ sėkmingai veikia Europos šalyse. Klientų ratą sudaro užsakovai iš Anglijos, Airijos, Belgijos, Vokietijos, Danijos, Norvegijos, Švedijos, Islandijos, Rusijos ir kt. Nerūdijančio plieno įranga taip pat keliauja į Izraelį bei Saudo Arabiją. L.Launikonio teigimu, pardavimai Lietuvoje tesudaro apie 15 proc. visų pardavimų.

Lietuvoje pagamintą virtuvės įrangą naudoja įmonės „Microsoft“, „Google“, „Spotify“, „Rolls-Royce“.

„Klientų turime įvairių – nuo mažos kavinukės už kampo iki didžiulių ligoninių ir pasaulinio tinklo viešbučių, tokių kaip „Marriott“ ar „Hilton“. Lietuvoje pagamintą virtuvės įrangą naudoja įmonės „Microsoft“, „Google“, „Spotify“, „Rolls-Royce“. Pasitaiko privačių klientų, paprastai jie mūsų įrangą naudoja versle, bet nusprendžia įrengti ir namuose“, – dėstė pašnekovas.

Paprašytas įvardyti įsimintiniausią užsakymą, komercijos direktorius teigė, kad tokių yra daug. 15min jis pasakojo, kad net trys pilni vilkikai virtuvės įrangos iškeliavo į „Nordea“ banko centrinę būstinę Norvegijoje. Kitas klientas iš Švedijos į lietuvius kreipėsi tuomet, kai vietos gamintojai atsisakė išpildyti keistą idėją – pagaminti pasagos formos plieninį barą. Jis prisiminė ir kitą neįprastą klientą – Islandijoje veikiantį garsųjį „Blue Lagoon“ kompleksą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Novameta“ siekia įžengti į JAV rinką
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Novameta“ siekia įžengti į JAV rinką

Gamina nestandartinę įrangą

„Mūsų specializacija – nestandartiniai gaminiai. Tokią įrangą gaminančių įmonių Europoje nėra daug. Neseniai sužinojome, kad didžiausias britų gamintojas yra mažesnis už mus“, – džiaugėsi pašnekovas.

„Pavyzdžiui, kai įrenginėjate barą senamiestyje, UNESCO paveldo objekte ir negalite pakeisti sienų, tuomet nerūdijančio plieno gaminius turite priderinti prie jų“, – darbo specifiką paaiškino L.Launikonis.

Pašnekovo teigimu, įmonės darbuotojai klientus aptarnauja jų gimtosiomis kalbomis – angliškai, vokiškai, norvegiškai, rusiškai ir t.t. „Novametoje“ šiuo metu dirba apie 190 žmonių, tačiau skaičius vis didėja, nes kasmet įmonė auga vidutiniškai 25 proc.

15min vadovas pateikė pavyzdį – praėjusiais metais iš Airijos buvo gauta užsakymų už 100 000 eurų, šiemet užsakymų vertė jau siekia 400 000 eurų.

Praėjusiais metais iš Norvegijos buvo gauta užsakymų už 100 000 eurų, šiemet užsakymų vertė jau siekia 400 000 eurų.

Gamyboje naudojami lazeriai ir robotai

Gamybines patalpas 15min aprodęs komercijos direktorius pasakojo, kad čia naudojamos naujausios technologijos – lazeriai, robotai. Gamykla neturi didelių sandėliavimo patalpų, nes, pasak jo, paruošti gaminiai iškart siunčiami užsakovui.

„Čia vienas iš mūsų mėgstamiausių darbuotojų, nes jis niekad nepavargsta“, – juokavo L.Launikonis, rodydamas smulkių detalių lankstymui naudojamą robotą.

Jis prisipažino dažnai sulaukiantis klausimo, ar tai – skandinaviško kapitalo įmonė, nes verslo principai primena skandinavišką požiūrį. Paklaustas apie savininkus, komercijos direktorius atskleidė, kad vienas iš jų – Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis.

Plėtros programą ruoš specialistės iš JAV

Šiuo metu „Novametoje“ svečiuojasi GAP programos dalyvės – trys Kalifornijos universiteto studentės. Jos atlieka tyrimą, kurio rezultatus ir paruoštą veiksmų planą, kaip įsilieti į JAV rinką, pristatys gruodžio pabaigoje. 15min merginos paaiškino, kad yra ne tik studentės, bet ir sėkmingai dirbančios specialistės.

IT konsultavimo ir pardavimų srityje dirbančios Morgan Bentley teigimu, pažintis su lietuviška įmone – tai ne tik galimybė pritaikyti jau sukauptas žinias, bet ir išmokti naujų dalykų. 15min ji sakė, kad šiemet programoje dalyvavo apie 40 įmonių iš įvairių šalių.

„Mes turėjome pasirinkti vieną iš jų. Įmonės taip pat rinkosi žmones, su kuriais norėtų dirbti. Mes stengėmės pasirinkti vietą, kurioje tikrai būsime naudingos. Be to, buvo įdomu dirbti Rytų Europoje, pažinti socialinę ir kultūrinę aplinką“, – paklausta, kodėl pasirinko Lietuvą, teigė ji.

M.Bentley įvertino teigiamus pokyčius šalyje. Jos nuomone, per Nepriklausomybės metus Lietuva padarė labai didelę pažangą.

Tarptautinėje, 48 restoranus įvairiose šalyse įsteigusioje restoranų grupėje sėkmingai dirbanti Lauren Crecelius pasakojo, kad jos domėjimosi sritis – žmogiškieji ištekliai, taip pat ji atsakinga už operacijų valdymą ir įdarbinimo procesą. Mergina tikisi, kad restoranų versle sukaupta patirtis padės sėkmingai atlikti darbą virtuvės įrangą gaminančioje kompanijoje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Novameta“ siekia įžengti į JAV rinką
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Novameta“ siekia įžengti į JAV rinką

„Buvo įdomu dirbti įmonėje iš šalies, kuri dar niekada nedalyvavo programoje. Tikiuosi, kad ateityje daugiau lietuvių nuspręs dalyvauti GAP“, – lūkesčiais dalijosi L.Crecelius.

Be to, kad studijuoja, Alexa Byrne sėkmingai dirba verslo konsultavimo srityje. 15min mergina paaiškino, kad klientams ji padeda įgyvendinti pokyčių programas ir prisideda prie darbuotojų įgūdžių gerinimo. Kalbėdama apie patirtį Lietuvoje, ji neslėpė susižavėjimo sklandžiu gamybos procesu.

Paklaustos, kuo skiriasi JAV ir Lietuvos kompanijos, studentės teigė, kad esminis skirtumas – požiūris į darbuotoją. Pasak jų, darbuojantis Lietuvoje pasirodė, kad čia darbuotojų nuomonė yra svarbi. Amerikiečiai individualistai, jiems svarbus asmeninis rezultatas ir trūksta pasitikėjimo vadovais. Iš trumpo vizito „Novametoje“ merginoms susidarė įspūdis, kad čia labai svarbus komandinis darbas, nėra griežtos hierarchijos – darbuotojas ir vadovas yra lygūs.

15min pašnekovės sakė tikinčios, kad jų darbas bus sėkmingas ir lietuviška įmonė pradės veiklą JAV. Jos žavėjosi tuo, kad nors Lietuva yra maža šalis, čia gausu kvalifikuotų darbuotojų.

Programoje taip pat dalyvauja programinės įrangos kūrėjai UAB „NFQ Technologies“, pieno produktų gamintojai UAB „Vikeda“ ir UAB „SBA baldų kompanija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius