Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mikroįmonės jau gali kreiptis dėl subsidijų, pirmosios lėšos bendroves turėtų pasiekti penktadienį

20 tūkst. smulkių įmonių antradienį sulauks Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) kvietimų pateikti paraišką subsidijai gauti. Iš viso į šią pagalbos priemonę galės pretenduoti iki 40 tūkst. mikroįmonių. Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Lukas Savickas žada, kad pirmąsias įmones pinigai pasieks jau penktadienį.
Pinigai
Pinigai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Nuo koronaviruso sukeltų padarinių Lietuvoje ypač nukentėjo mikroįmonės, kurios laikinai sustabdė ar nutraukė savo veiklą, todėl Vyriausybė siekdama papildomą pagalbos ranką ištiesti, suteikė galimybę užsitikrinti papildomas apyvartines lėšas. Šiandien pradeda veikti nauja priemonė – subsidija“, – spaudos konferencijoje naują priemonę pristatė Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Lukas Savickas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas

VMI žada, kad jau antradienį apie 20 tūkst. mikroįmonių, atitinkančių Vyriausybės nustatytus kriterijus, gaus kvietimus pateikti paraišką subsidijai gauti. Kvietimai įmones pasieks per Mano VMI.

„Įmonėms nereikia nieko pačioms ieškoti – nei paraiškos formos, nei kriterijų, nei pačioms vertinti sąlygų. Viskas yra kvietime, kuriame rasite nuorodą, kurią paspaudę užpildysite paraiškos formą ir pateiksite atgal per Mano VMI“, – spaudos konferencijoje pažymėjo VMI vadovė Edita Janušienė.

Iš viso, tokių kvietimų sulauks apie 34 tūkst. mikroįmonių, o Vyriausybė šiai priemonei numatė 100 mln. eurų.

Subsidija apskaičiuojama pagal įmonės 2019 metais sumokėtą gyventojų pajamų mokesčio sumą.

Jei įmonės 2019 metais sumokėtas GPM siekia iki 1 tūkst. eurų, skiriama minimali 500 eurų subsidija. Jei įmonės 2019 metais sumokėtas GPM sudaro nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. eurų, skiriama 1 tūkst. eurų subsidijos suma. Jei pareiškėjo 2019 metais sumokėta GPM siekia daugiau nei 2 tūkst. eurų, subsidijos suma sudaro pusę pareiškėjo per 2019 m. sumokėto GPM.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Janušienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Janušienė

„Subsidiją gaus tos, kurios praeis VMI ir Lietuvos paramos verslui agentūros filtrus“, – sakė VMI viršininkė E.Janušienė.

Tačiau Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas pažymėjo, kad bendra vienai įmonei suteiktos pagalbos (įskaitant ir kitas priemones) suma neturi viršyti 200 tūkst. eurų per pastaruosius trejus mokestinius metus.

Tiesa, yra ir išimčių – įmonei, vykdančiai krovinių vežimo keliais veiklą samdos pagrindais arba už atlygį, suma neturi viršyti 100 tūkst. eurų, žemės ūkio sektoriaus vienai įmonei – 20 tūkst. eurų, žuvininkystės ir akvakultūros sektoriaus vienai įmonei – 30 tūkst. eurų.

L.Savickas pažymėjo, kad subsidijų paraiškų atranka bus atliekama iki kol bus paskirstyta visa paramos suma arba kol bus padengtos visos galinčios pretenduoti įmonės.

Gaus tik įtrauktos į VMI nukentėjusių įmonių sąrašą

Pagrindiniai kriterijai subsidijai gauti – gegužės 1 d. įmonėje dirbo ne mažiau kaip 1 ir ne daugiau kaip 9 darbuotojai, įmonė yra įtraukta į VMI sudarytus nukentėjusių nuo COVID-19 įmonių sąrašus, 2019 m. sumokėjo gyventojų pajamų mokestį į savivaldybės ir valstybės biudžetus, įmonė nėra bankrutuojanti, restruktūrizuojama ar likviduojama.

E.Janušienė pažymėjo, kad jei įmonė nėra įtraukta į VMI sudarytą nukentėjusių nuo COVID-19 įmonių sąrašą, bendrovė gali pateikti prašymą būti įtraukta į sąrašą.

VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra, savo ruožtu, taip pat vertina VMI atrinktas mikroįmones ir nustato didžiausias leistinas pagalbos sumas, nustatytas Europos Komisijos reglamentu.

Gavusi įmonės paraišką, VMI apskaičiuos jai priklausančią galimą subsidijos sumą ir apibendrintą informaciją pateiks Ekonomikos ir inovacijų ministerijai. Pastarajai priėmus teigiamą sprendimą dėl subsidijos skyrimo, įmonei skirtas subsidijos lėšas perves Nacionalinis bendrųjų funkcijų centras.

Įmonės, turinčios iki devynių darbuotojų, sudaro trečdalį visų įmonių – 33 tūkst. iš 100 tūkstančių. Jose dirba maždaug dešimtadalis privataus sektoriaus darbuotojų (104 tūkst.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius