-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijardierius atidavė įmonę planetai: visas pelnas bus skiriamas kovai su klimato kaita

Milijardierius „Patagonia“ savininkas Yvonas Chouinardas atidavė savo įmonę planetai - nuo šiol visas pelnas atitks aplinkosaugos fondui ir ne pelno siekiančiai organizacijai, skelbia žiniasklaida.
„Patagonia“
„Patagonia“ / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Įmonė ir toliau gamins lauko drabužius, stovyklavimo reikmenis ir kitas prekes, tačiau dabar visas pelnas bus skiriamas organizacijoms, kovojančioms su klimato krize, rašo „Sky News“.

„Aš niekada nenorėjau būti verslininku. Pradėjau kaip amatininkas, gamindamas alpinizmo įrangą savo draugams ir sau, paskui pradėjau gaminti drabužius“, – pranešdamas apie sprendimą sakė įmonės įkūrėjas Y.Chouinardas.

„Patagonija“ įsipareigojo savo įmonę panaudoti tam, kad pakeistų verslo metodus, nes ėmėme matyti, kokio didelio masto yra visuotinis atšilimas ir ekologinis niokojimas bei kaip mes patys prie to prisidedame. Jei galėtume elgtis teisingai ir kartu uždirbti tiek, kad užtektų sąskaitoms apmokėti, galėtume daryti įtaką klientams ir kitoms įmonėms ir galbūt pakeistume sistemą“, – kalbėjo jis.

Anksčiau „Patagonia“ kasmet atiduodavo 1 proc. nuo pardavimų.

Tačiau dabar Y.Chouinardas pareiškė, kad to „nepakanka“.

Bendrovės balsavimo teisę suteikiančios akcijos atiteks fondui „Patagonia Purpose Trust“, kuris „saugos bendrovės vertybes“. Balsavimo teisės neturinčios akcijos atiteks ne pelno siekiančiai organizacijai „Holdfast Collective“, kuri kasmet bendrovės pelną panaudos aplinkosaugos veiksmams.

Spręsdamas, ką daryti su bendrove, Y.Chouinardas teigė, kad bendrovės pardavimas ir pelno dovanojimas arba viešas paskelbimas biržoje neužtikrins, kad „Patagonia“ ir toliau atliks aktyvisto vaidmenį.

Pastaraisiais metais bendrovė ėmė atviriau kalbėti klimato klausimais.

2018 m. „Patagonia“ pareiškė, kad visus pinigus, gautus iš prezidento D.Trumpo paskelbto mokesčių sumažinimo, skirs aplinkosaugos tikslams.

Anksčiau, 2017-aisiais, ji netgi prisijungė prie ieškinio, kuriuo siekė sustabdyti federalinės valdžios pastangas sumažinti Bears Ears ir Grand Staircase-Escalante nacionalinius paminklus Jutoje.

Turtuoliu nenorintis būti milijardierius

Y.Chouinardas visada jautėsi nepatogiai dėl didžiulio asmeninio turto, kurį atnešė jo sėkminga bendrovė.

„Žurnale „Forbes“ buvau įvardytas kaip milijardierius, o tai mane labai, labai supykdė.

Aš neturiu 1 mlrd. dolerių banke. Aš nevažinėju „Lexusais“, – kalbėjo jis.

Sprendžiant, ką daryti toliau, net jo vaikai nenorėjo imtis bendrovės.

„Jie buvo tuo labai tikri. Žinau, kad tai gali nuskambėti lengvabūdiškai, bet jie iš tikrųjų įkūnija šią nuostatą, kad kiekvienas milijardierius yra neteisingo šalies valdymo įrodymas“, – „The New York Times“ sakė bendrovės vadovas Ryanas Gellertas.

Dabar visi bendrovės pinigai bus tiesiogiai nukreipti „kovai su aplinkosaugos krize ir gamtos gynimui“.

„Praėjo beveik 50 metų nuo tada, kai pradėjome savo atsakingo verslo eksperimentą, ir mes tik pradedame“, – rašė Y.Chouinardas.

„Jei po 50 metų turime vilties, kad mūsų planeta klestės, o tuo labiau klestės verslas, reikės, kad mes visi darytume viską, ką galime, naudodami turimus išteklius. Tai dar vienas būdas, kurį radome, kaip atlikti savo vaidmenį.

Nepaisant Žemės milžiniškumo, jos ištekliai nėra begaliniai, ir akivaizdu, kad viršijome jos ribas. Tačiau ji taip pat yra atspari. Mes galime išgelbėti savo planetą, jei tik tam pasiryšime“, – kalbėjo Y.Chouinardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius