Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijardinio Vilniaus šiukšlių projekto gijos driekiasi į Laurų kvartalą

Koncernas „Icor“, kaip ir žadėjo, pasitraukė iš sostinės atliekų rūšiavimo gamyklą statančios bendrovės „Energesman“ akcininkų. Tiesa, akcijų įgijimo sandorio restitucija įvykdyta kitaip, nei buvo galima tikėtis.
Statoma Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykla tapo „Icor“ nuosavybe
Statoma Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykla sparčiai keičia savininkus / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

50 proc. įmonės akcijų turėjusi Estijos bendrovė „Oilwide“, per įmonių grandinę valdyta „Icor“ akcininkų Andriaus Janukonio, Lino Samuolio ir Gintauto Jaugielavičiaus tėvų, savo akcijas liepos 30 d. perleido kitiems savininkams. Tiesa, ne visai tiems, kurie „Energesman“ valdė iki šio akcininko atsiradimo.

Registrų centro 15min.lt pateiktais duomenimis, dabartinis pusės „Energesman“ akcijų savininkas yra verslininkas Adolfas Ginaitis, žiniasklaidoje linksniuotas ne tik kaip garsiojo Laurų kvartalo gyventojas, bet ir kaip savotiškas pilkasis kardinolas Lietuvos politikoje ir prezidento Algirdo Mykolo Brazausko giminaitis.

A.Ginaitis „Energesman“ akcininkų sąraše atsiduria antrą kartą. Jis bendrovės valdyme dalyvavo nuo pirmų dienų. Tada jam priklausė 15 proc. akcijų, o jo dukteriai – dar 5 proc. Ginaičių pavardės tarp įmonės akcininkų nebeliko 2013 m. liepą. Tada jų akcijas perėmė Liberalų sąjūdžiui priklausantis versininkas Gediminas Vnarauskas.

Dabar A.Ginaitis į milijardu litų vertinamą projektą grįžta su daugiau nei įspūdinga dalimi – puse bendrovės akcijų.

Aktyvus, bet žiniasklaidos dėmesio retai sulaukiantis verslininkas plėtojo ne vieną projektą su „Vėtrūnos“ grupės veidu Vytautu Baniu. Jis taip pat buvo nuskambėjęs 2006 m. besirutuliojusiame Valstybės saugumo departamento (VSD) skandale. „Brazausko giminaičiu“ įvardinto asmens pavardė linksniuota parlamentinio VSD veiklos tyrimo stenogramose.

„Ginaitis tai yra Algirdo Brazausko giminaitis, kaip tarpininkas, gal girdėjote, dieninis, naktinis tarpininkas“, – Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariams tada teigė VSD pareigūnas, kurio pavardė viešinant tyrimo medžiagą nebuvo atskleista.

Su A.Ginaičiu 15min.lt susisiekti nepavyko. Kitas buvęs „Energesman“ akcininkas ir atliekų rūšiavimo gamyklos statybas atliekančios bendrovės „Versina“ vadovas V.Banys įmonės akcininkų kaitą buvo paprašytas pakomentuoti dar praėjusią savaitę, kai 15min.lt išaiškino, jog tyliuoju pusės „Energesman“ akcininku faktiškai tapo „Icor“ vyrai. Tada V.Banys paprašė klausimus pateikti raštu, bet į juos taip ir neatsakė.

Primename, jog pusę „Energesman“ akcijų koncernas „Icor“ teigė įgijęs vykdant verslo mainus. Esą „Energesman“ pažadėta analogiška dalis bendrovėje „Reenergy“, kuri rengė Vilniaus atliekų deginimo gamyklos projektą. Pastarajam įstrigus, sandoris esą laikytinas neįvykusiu – būtent tokiais motyvais „Icor“ grindė pasitraukimą iš „Energesman“ valdymo.

Tiesa, Registrų centro duomenimis, nei A.Ginaitis, nei kas nors kitas iš buvusių ar esamų „Energesman“ savininkų „Reenergy“ valdyme nedalyvavo – tik sostinės savivaldybės bendrovė „Vilniaus šilumos tinklai“ bei Nyderlanduose registruota kompanija „Helvita Holding B.V.“. 15min.lt žiniomis, šios įmonės valdyme iki „Icor“ žengimo į įmonę „Energesman“ valdę fiziniai ar juridiniai asmenys nedalyvavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius