Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 31 /11:43

Ministras: dalis Registrų centro kelsis į buvusius LEU rūmus

Registrų centras (RC) iš patalpų sostinės Tilto ir V.Kudirkos gatvėse laikinai kelsis į pastatą, esantį Studentų gatvėje 39, penktadienį pranešė ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius. Šiuo metu čia veikia Vilniaus kolegija, kai kuriose patalpose studijas vysto Vytauto Didžiojo universitetas.
Lietuvos Edukologijos Universitetas
Studentų g. 39 / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kaip žinia, Registrų centro lokacija yra trijose vietose – Tilto g., Lvovo g. ir V.Kudirkos g. Manome, kad viskas iš Tilto g. ir V.Kudirkos g. turi būti perkelta į Edukologijos universitetą (LEU), Studentų g. 39. Ir tai būtų kaip ir pirmas, ir greičiausias, etapas. O žiūrint tolesnę strategiją, valstybės duomenų saugojimas numatytas tik valstybei priklausančiose įmonėse“, – penktadienį spaudos konferencijos metu Sveikatos apsaugos ministerijoje pranešė R.Sinkevičius.

Apie kitas patalpas Registrų centro veiklai imta svarstyti po to, kai praėjusį pirmadienį po smarkios liūties Vilniuje vanduo užliejo šios įstaigos serverinę. Dėl to sutriko e. sveikatos veikla.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./ Rimantas Sinkevičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./ Rimantas Sinkevičius

Vilniaus Sausio 13-osios gatvėje, netoli Televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos centras turėtų pastatyti reikalavimus atitinkančias duomenų saugyklas, teigė R.Sinkevičius. Ministras tikino, jog statyboms užtektinai lėšų turi ir pats centras, o lėšų gaus dar ir iš nuomos.

Į čia atsirasiančias saugyklas, ministro tikinimu, kelsis ne tik Registrų centro valdomi duomenys.

„Palengva valstybės duomenų bazės, ne tik Registrų centro, bet ir kitos duomenų bazės, migruos į tą saugyklą“, – kalbėjo ministras, pažymėdamas, jog saugyklų įrengimas gali trukti apie dvejus metus.

Vėliau arba paraleliai, anot jo, bus statomos rezervinės duomenų bazės šiek tiek kitoje vietoje.

„Tokia turėtų būti strategija. Tikiuosi, kad grįžus premjerui bus teikiamas patvirtinimas Vyriausybės – kad tokia schema tinkama ir priimtina, o po to seks visi kiti reikalingi dalykai – sąmata, sąskaita, finansavimo šaltiniai ir taip toliau“, – komentavo R.Sinkevičius.

Prisiminė, jog Registrų centro kreipimasis buvo

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikino, jog duomenų kopijas derėtų saugoti skirtingose Lietuvos vietose: „Yra pažiūrėta dar toliau į priekį dėl to duomenų dubliavimo, kad netgi ne vienoje vietoje Lietuvoje greičiausiai galėtų atsirasti duomenis dubliuojantys duomenų saugojimo centrai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Anksčiau jis sakė neprisimenantis, jog būtų iš Registrų centro sulaukęs kreipimųsi dėl rezervinių pajėgumų. Dabar ministras teigė visai kitaip.

„Taip, [Registrų centras] yra kreipęsis. Pinigų buvo skirta, šiuo metu dar kai kurie įsigijimai vyksta. Po incidento, aišku, bus peržiūrėta, ar dar nereikia kokių papildomų pinigų“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Veryga.

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius planus perkelti įstaigos veiklą į kitas patalpas įvertino teigiamai.

Šitie greiti sprendimai mus tenkina, tai, ko gero, teisingiausias kelias.

„Šitie greiti sprendimai mus tenkina, tai, ko gero, teisingiausias kelias, kalbant apie laikiną sprendimą ir duomenų centro įrengimą minėtose patalpose. Šiuo metu rengiami dokumentai dėl perdavimo, lygiagrečiai pradėti darbai renkant patalpą pastate, kad būtų atsižvelgiama į tinkamiausią vietą, rizikų mažiausiai būtų“, – komentavo jis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./ Saulius Urbanavičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./ Saulius Urbanavičius

S.Urbanavičius taip pat patikino, kad tol, kol bus įrenginėjama rezervinė e.sveikatos duomenų bazė, bus imtasi laikinų sprendimų.

Registrų centro sistema, vadovo teigimu, veikia sklandžiai, rizikų nėra, o jei kas nors pasikeistų, gydymo ar kitų įstaigų prašoma apie tai informuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius