Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 16 /11:34

Mirė Bronislovo Lubio duktė, viena turtingiausių Lietuvos moterų – Jūratė Žadeikienė

Penktadienį mirė verslininkė Jūratė Žadeikienė (62 m.), „Achemos grupės“ akcininkė, Bronislovo Lubio duktė.
Jūratė Žadeikienė
Jūratė Žadeikienė / Tomo Urbelionio/BNS nuotr.

Užuojautą velionės šeimai išreiškė Plungės rajono savivaldybė. „Plungiškių draugijos“ prezidentas, verslininkas Liudas Skierus 15min patvirtino, kad J.Žadeikienės laidotuvės jau įvyko, tačiau plačiau nekomentavo.

Jūratė Žadeikienė ilgą laiką dirbo vaikų gydytoja Kaune ir šios praktikos atsisakė tik 2012 m.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Koncernas „Achemos grupė“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Koncernas „Achemos grupė“

Po Bronislovo Lubio mirties 2011-aisiais verslininko dukrai iš pirmosios santuokos J.Žadeikienei atiteko daugiau nei 11 proc. akcijų „Achemos grupės“, kuri valdo apie 50 Lietuvoje ir užsienyje veikiančių įmonių, dirbančių chemijos pramonės, energetikos ir žiniasklaidos srityse.

Žurnalo „TOP 500“ duomenimis, 2022 m. jos turto vertė buvo 155 mln. eurų – J.Žadeikienei tai leido tapti 28-tu turtingiausiu asmeniu Lietuvoje ir antrąja moterimi pagal turto vertę.

J.Žadeikienės sūnus Adomas yra smulkusis „Achemos grupės“ akcininkas. Po B.Lubio mirties ne vienas senasis verslininko bendražygis tvirtino, kad vieną didžiausių lietuviškų verslo imperijų B.Lubys palikti planavo anūkui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Achemos grupės“ akcininkas Adomas Žadeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Achemos grupės“ akcininkas Adomas Žadeika

B.Lubys buvo Plungės garbės pilietis, mecenavęs daug kultūrinių renginių Žemaitijoje. Jo mecenatystės tradicijas perėmė ir duktė J.Žadeikienė.

J.Žadeikienė buvo B.Lubio dukra iš pirmosios santuokos – po skyrybų su pirmaja žmona medike Irena Lubiene, verslininkas su dukra gyveno Jonavoje.

Smulkiųjų akcininkų nesutarimai su L.Lubiene

2011 metų spalio mirus B.Lubiui, jo įkurtoje „Achemos grupėje“ ramūs laikai, regis, ilgai netruko, įmonę draskė smulkiųjų akcininkų nesutarimai su pagrindine verslo imperijos paveldėtoja Lyda Lubiene.

Šiuo metu L.Lubienei ir jos dukrai Viktorijai Lubytei priklauso kontrolinis „Achemos“ akcijų paketas. L.Lubienės turtas, žurnalo „TOP 500“ duomenimis, vertinamas 460 mln. eurų (7 vieta tarp turtingiausių lietuvių 2022 m.), o jos dukros – 148 mln. eurų (32 vieta).

J.Žadeikienės vyras Romualdas Žadeika „Achemos grupėje“ anksčiau užėmė generalinio direktoriaus pareigas, tačiau 2014 m. buvo atleistas. 2018 m. Lietuvos aukščiausiasis teismas nutarė, J.Žadeika iš koncerno atleistas neteisėtai, įmonė jam turės sumokėti per 150 tūkst. eurų.

„Achemos grupės“ nuotr./Romualdas Žadeika
„Achemos grupės“ nuotr./Romualdas Žadeika

R. Žadeika „Achemos grupėje“ dirbo nuo koncerno susikūrimo. Vilniaus universitete teisės magistro kvalifikacinį išsilavinimą įgijęs R. Žadeika daugelį metų dirbo Kauno miesto prokuratūroje, vėliau užsiėmė advokato praktika. 2005 m. tapo koncerno „Achemos grupė“ teisės reikalų direktoriumi, ėjo teisės ir bendrųjų reikalų direktoriaus pareigas.

Vis dėlto, po B.Lubio mirties valdžią perėmusi L.Lubienė pirmosios šeimos atstovus nuo verslo sugebėjo atriboti, rašo žurnalas „TOP 500“.

Beje, smulkieji akcininkai, kurių vedliu buvo tapęs B.Lubio anūkas A.Žadeika, prieš kelerius metus net per teismą kovojo, kad koncernas už 150 mln. eurų supirktų jų akcijas, tačiau to pasiekti nepavyko.

Šeimos turtų šaltiniu tapusi Jonavos azotinių trąšų gamykla, vėliau tapusi „Achema“, pradėta statyti 1962 m., o 1965 pagamino pirmąją produkciją – sintetinį amoniaką, rašo „Visuotinė lietuvių enciklopedija“.

B.Lubys karjerą joje pradėjo 1963 m. kaip skyriaus viršininkas, o 1985 m. tapo generaliniu tuometinio „Azoto“ direktoriumi. 1993–1994 m. jis buvo Jonavos VĮ „Azotas“ generalinis direktorius, o 1994 m. pervadinus įmonę į „Achemą“ iki mirties buvo jos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius